Dzień Rogalika

Post Image

 

Dzień Rogalika-  wyjątkowe cukiernicze święto- obchodzone jest 30 stycznia. Już w czasach pogańskich, plemiona słowiańskie wypiekały nadziewane bułeczki, zawijając ciasto w kształt rogu woła, co dość mocno przypominało rogalika. W średniowieczu, w Poznaniu, rogale pojawiły się stołach ucztujących rycerzy, a konkretnie, to jako rogale św. Marcina. Ich kształt interpretowano jako porzuconą podkowę, którą jakoby koń św. Marcina mógł zgubić. Rogal Marciński przetrwał do dziś i jest najpopularniejszym rogalikiem w Polsce. Typ tego rogala jest bardzo specyficzny- z ciasta francuskiego, z precyzyjnie określoną recepturą na nadzienie na bazie białego maku. Jego święto Poznaniacy obchodzą 11 listopada, w Dniu Świętego Marcina. Rogalik znany jako Croissant według legendy miał powstać wkrótce po zwycięskiej bitwie nad Turkami pod Wiedniem (Austria). Franciszek Kulczyk, polski dyplomata, a zarazem szpieg miał wymyślić rogalik w kształcie półksiężyca dla uczczenia triumfu wojsk Jana III Sobieskiego.

Z okazji Dnia Rogalika młodzież z Samorządu Uczniowskiego przygotowała słodkie wypieki. Klasy kształcące na kierunku Technik Żywienia pod opieką pań Kamili Kiny oraz Aleksandry Twardowskiej upiekły słodkie rogaliki z ciasta drożdżowego i francuskiego z pysznymi dodatkami, które kusiły zapachem rozchodzącym się po całej szkole.Ponadto uczennice z klasy II LO oraz III LO – Wiktoria Roza, Klaudia Kapusta oraz Roksana Wasilewska upiekły pyszne ciasta. 

Uzyskane ze sprzedaży słodkości pieniądze przeznaczymy na pomoc wdowom i dzieciom poległych na służbie policjantów.

Było pysznie i bardzo miło!
Anna Wójcik