Zdrowie na talerzu
Uczniowie pierwszych i drugich klas gastronomicznych wzięli udział w warsztatach dotyczących zdrowego żywienia. Tematem zajęć było przede wszystkim podkreślenie jak ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia jest zjadanie śniadań. Poza tym uczniowie poznali jak należy ocenić prawidłową masę ciała oraz jakie niebezpieczeństwa niosą za sobą niewłaściwe odżywianie i odchudzanie. Poza tym poruszono problem niewłaściwego stylu życia, czego konsekwencją może być nadwaga i otyłość oraz wiele chorób cywilizacyjnych.
Po krótkiej pogadance przeszliśmy do działania, a w pracowni gastronomicznej pojawiły się pyszne i zdrowe dania. Przygotowałyśmy owsiankę na karmelizowanych jabłkach, smoothie z ogórka i szpinaku, deser z kaszy jaglanej i kiwi oraz sałatkę grecką. Było smacznie i zdrowo.
Ewa Piszczyńska
Aneta Wiśniewska
Jak zdrowo schudnąć? Klika zasad zdrowego i bezpiecznego odchudzania.