Wycieczka klas gastronomicznych do Warszawy

Post Image

 

29 marca 2023 r. uczniowie klas gastronomicznych wraz z nauczycielami zawodu: p. Aleksandrą Kaczorowską i p. Ewą Piszczyńską udali się na wycieczkę do Warszawy. Na początku młodzież odwiedziła największe i najważniejsze w Polsce wydarzenie dedykowane branży HoReCa- Międzynarodowe Targi Eurogastro. Zakres branżowy eventu obejmował wyposażenie zaplecza kuchennego, piekarstwo i cukiernictwo, żywność i napoje, kawę, wyposażenie hoteli, sal restauracyjnych i barów, a także akcesoria i produkty drink&bar. Odwiedzający mieli okazję zwiedzić różnorodne wystawy, zapoznać się z najnowocześniejszą ofertą gastronomiczną oraz obserwować rożnego rodzaju pokazy kulinarne. Kolejnym punktem wycieczki była restauracja First Floor, mieszcząca się przy Varsovia Apartamenty, w której uczniowie zjedli pyszny lunch. Dodatkowo zostali oni zapoznani ze specyfiką pracy w restauracji hotelowej, ofertą gastronomiczną lokalu oraz tym, jak wygląda wyposażenie zaplecza kuchennego, ponieważ restauracja prowadzi kuchnię otwartą, czyli taką, w której kucharze przyrządzają potrawy na oczach gości.

Ostatnim etapem wyjazdu było Cosmos Muzeum, w którym młodzież odwiedziła interaktywne wystawy z kolorowymi instalacjami świetlnymi i lustrami, tworzącymi iluzje optyczne. Samo muzeum z kosmosem niewiele ma wspólnego, bardziej to muzeum iluzji, ale mogliśmy poczuć się wyjątkowo.

Wyjazd był bardzo udany, pełen pozytywnych wrażeń i doświadczeń!

Ewa Piszczyńska