Szkolenie sommelierskie w Hotelu 500 Stryków

Post Image

 

23 maja pełnoletnie uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyły w szkoleniu sommelierskim zorganizowanym w Hotelu 500 w Strykowie.

Młodzież pogłębiając wiedzę z zakresu omawianego tematu, dowiedziała się, że praca sommeliera jest jednym z ciekawszych zawodów; sommelier to nie tylko znawca win, ale także osoba wykwalifikowana w sztuce serwowania tego trunku, która zaledwie po zapachu czy smaku potrafi dokładnie określić jego rodzaj, pochodzenie oraz tworzące go składniki. Tego rodzaju specjalista, do którego należy również komunikacja z gośćmi i doradztwo w zakresie walorów sensorycznych win, jest nieodłącznym członkiem zespołu obsługi każdej renomowanej i szanowanej restauracji.

Dzięki udziałowi w szkoleniu uczennice mogły dowiedzieć się o zasadach doboru win do potraw, sztuce serwowania wina oraz sposobie otrzymywania różnego rodzaju win.

Dziękujemy pracownikom Hotelu 500 za wspólnie spędzony czas w miłej atmosferze

Ewa Piszczyńska