Na zajęciach pracowni technologii gastronomicznej...

Post Image

 

W ostatnim czasie uczniowie klasy II, kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych zajmowali się przygotowaniem różnorodnych zup o konsystencji kremu, wykorzystując jako podstawowy składnik- buraki i marchew. Promując zdrowe żywienie, młodzież zrezygnowała z użycia zawiesiny na bazie mąki pszennej i żółtka, stosując w zamian zagęszczenie składnikiem głównym i dodatkiem ziemniaków, dzięki czemu uzyskała zupę w wersji „light”, zdrową i mniej kaloryczną. Ponadto uczniowie wykonywali różnorodne makarony za pomocą temperówek do warzyw. Uzyskane wstążki blanszowali i przygotowywali ekspozycję.

Podajemy przykładowy przepis jednego z naszych dań:

normatyw do sporządzenia 10 porcji makaronu:
mąka pszenna typ 500 - 350g
jaja - 1 sztuka
woda około – 60 ml
sól do smaku
do podstawowego ciasta można dodać jeden z poniższych składników:
- szafran (uzyskamy wówczas makaron żółty),
- koncentrat pomidorowy (uzyskamy makaron czerwony, pomarańczowy)
- natkę pietruszki (uzyskamy makaron zielony).
Oprócz tych dodatków można dodać : mąkę gryczaną  (uzyskamy wówczas makaron szary) lub  mąkę pełnoziarnistą  (uzyskamy makaron brązowy).
Do tak przygotowanych makaronów należy przygotować sos z ulubionych składników.

Życzymy smacznego!

Emilia Kasowska- Gabara