Kulinarne warsztaty

Post Image

 

20 października 2023 roku w naszej szkole miało miejsce interesujące wydarzenie. Uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odwiedziły pracownice Hotelu 500 w Strykowie: Pani manager Weronika Kacprzak oraz szefowa kuchni Pani Małgorzata Domagała. Obydwie panie przybyły z konkretną misją, której celem było pokazanie interesujących rozwiązań w dziedzinie żywienia. Najpierw zaprezentowały jak łatwo można zrobić „coś z niczego” i wykorzystać surowce oraz resztki, jakie czasem zostają po produkcji innych potraw (uczniowie przygotowali domowy pasztet z mięsa po ugotowanym rosole) a następnie przedstawiły proces sporządzania i wypieku chleba z mąki orkiszowej z siemieniem lnianym oraz słonecznikiem, udowadniając tym samym, że można przygotować własne pieczywo przy niedużym nakładzie pracy. Ostatnim punktem spotkania były ćwiczenia w składaniu serwetek indywidualnego użytku w różne formy ozdobne: wachlarzyk, stożek pojedynczy, podwójny, a także tzw. sachetto (kieszonki na sztućce). Panie podkreśliły, że piękna jest również klasyczna forma złożonej serwetki, którą można udekorować tym, co daje natura: liście, polne kwiaty, itp. Uczniowie z wielkim entuzjazmem podeszli do warsztatów i wzbogacili się w nowe doświadczenia z dziedziny kulinariów i dekoracji stołów. 

Dziękujemy serdecznie naszym Gościom -Pani Weronice i Pani Małgorzacie.

 

Emilia Kasowska - Gabara