I etap konkursu „Kulinarne Inspiracje”

 

14 grudnia 2023 r. w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbył się I etap szkolnego konkursu „Kulinarne Inspiracje”. Tematyką tego etapu były potrawy wigilijne. Uczniowie mieli za zadanie przygotować dwie porcje potrawy w ciągu 120 minut z wykorzystaniem produktów, które zastali na wylosowanym stanowisku. Do dyspozycji uczniów były charakterystyczne surowce królujące na wigilijnym stole m.in.: buraki, kiszona kapusta, ryba, mak i grzyby.

Jury degustacyjne oceniało wygląd  i smak potrawy, stopień trudności oraz pomysłowość. Dodatkowo jury techniczne brało pod uwagę stosowanie się do zasad BHP, znajomość procesu technologicznego oraz racjonalne gospodarowanie surowcami.

Po podliczeniu punktów przedstawiamy wyniki I etapu:
I miejsce- Oskar Radzikowski i Mateusz Felczyński- klasa V (151 punktów)
II miejsce- Katarzyna Rudnicka i Antoni Zwoliński- klasa II (82 punkty)
III miejsce- Monika Kaczmarek i Marika Karcz- klasa IV (50 punktów)
IV miejsce- Dorota Jędrzejczak- klasa IV (28 punktów).

Ilość punktów przechodzi do następnego etapu konkursu, który planujemy przeprowadzić już w styczniu. Wówczas podliczając wyniki za dwa etapy, wyłonione zostaną trzy najlepsze zespoły.

Ewa Piszczyńska