Wycieczka zawodowa uczniów klas gastronomicznych na Politechnikę Łódzką.

Post Image

 

W dniu 2 listopada 2022 r. uczniowie klas gastronomicznych odwiedzili Politechnikę Łódzką, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności. Celem wyjazdu był udział w warsztatach „Analiza żywności i napojów naszymi zmysłami", organizowanych w ramach programu „Dni zawsze otwarte”.  Sensoryka – czyli analiza zmysłami – to niezwykła dziedzina, która nie tylko ma zastosowanie w analizie produktów spożywczych i napojów, ale równie wyjątkowo pobudza naszą wyobraźnię. Na warsztatach dowiedzieliśmy się, jaka jest rola zmysłów w analizie sensorycznej oraz jakie wymagania powinni spełniać oceniający.  Dzięki tej wizycie uczniowie mieli niebywałą okazję sprawdzić się w roli profesjonalnego panelisty i zweryfikować swoje umiejętności. Dodatkowo mogli zapoznać się z zapleczem naukowym, ofertą edukacyjną wydziału, a także dowiedzieć się jak wygląda kształcenie na uczelni i jakie daje zawodowe możliwości. Mamy nadzieję, że choć niektórzy z naszych uczniów powrócą na Politechnikę, już nie w roli gości, ale jako studenci.

Ewa Piszczyńska