Warsztaty w Akademii Czekolady

 

23 stycznia br. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbyli wycieczkę zawodową do Nowego Józefowa, w którym znajduje się fabryka i Akademia Czekolady. Warsztaty przeprowadził Pan Kamil Szulc, który pokazał uczniom sposób tworzenia tabliczek, pralin i lizaków czekoladowych. Podczas zajęć nasi adepci próbowali różnorodnych czekolad: białej, gorzkiej, mlecznej, karmelowej, różowej i tzw. ruby. Odbyli również lekcję z procesu temperowania czekolady, który polegał na mieszaniu rozpuszczonej czekolady na blacie marmurowym i mierzeniu jej temperatury. Podczas warsztatów prowadzący opowiadał również ciekawostki z przebiegu własnej kariery, udzielając słuchaczom ważnej lekcji, iż na początku dorosłego życia nie zawsze jest ono usłane różami, najczęściej należy wykonać ciężką pracę aby móc spełniać swoje upragnione marzenia.

Dziękujemy Akademii Czekolady za „słodkie” warsztaty

 

Emilia Kasowska - Gabara