Stawiajmy na zdrowe potrawy!

 

Zdrowe potrawy to nie tylko wyszukane składniki typu mąka z amarantusa czy sojowe tofu, ale mogą być to również typowe potrawy „odchudzone” z mąki pszennej (często stosowanej do zagęszczania potraw; mieszanie mąki pszennej oczyszczonej z mąką z pełnego przemiału) czy z panierki, stosowanej do mięs.

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych podczas  „Tygodnia zdrowia” przygotowywali zdrowe potrawy: naleśniki z farszem szpinakowym z serem feta, sos pomidorowy oraz surówkę z ogórka. Przygotowując naleśniki młodzież do ciasta naleśnikowego dodała trochę mąki żytniej pełnoziarnistej a farsz sporządziła ze szpinaku i sera feta (warto zaznaczyć, że szpinak uważany jest za bardzo zdrowy, ponieważ jest pełen składników odżywczych i przeciwutleniaczy; jego spożywanie może korzystnie wpływać na zdrowie oczu, zmniejszać stres oksydacyjny, zapobiegać nowotworom i obniżać ciśnienie krwi; do najbogatszych składników odżywczych szpinaku należą witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy i wapń; zawiera on również silne przeciwutleniacze, w tym luteinę, zeaksantynę i kwercetynę, które zwalczają wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny; sto gram szpinaku zawiera 23 kalorie, ponadto 3 gramy białka, 4 gramy węglowodanów i 2 gramy błonnika). Uczniowie w ramach zajęć przygotowali również sos pomidorowy, który został zagęszczony poprzez odparowanie wody podczas powolnego gotowania; przyrządzili również surówkę z ogórka, która została zaprawiona jogurtem naturalnym zamiast śmietany 18%.

Kolejny zdrowy posiłek, przygotowany przez naszych uczniów, stanowiły kotlety z ziemniaków i pieczarek (jak widać można przygotować bezmięsne kotlety). Ziemniaki to doskonałe źródło energii, białka, witamin i składników mineralnych; znajdziemy w nich przede wszystkim znaczne ilości potasu (100 g porcji zawiera aż 443 mg tego pierwiastka),  fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod. Ziemniaki są także cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów. Ku ogólnemu zaskoczeniu ziemniaki zawierają niewiele kalorii – w porcji 100 g są zaledwie 73 kcal, czyli znacznie mniej niż w takiej samej porcji kaszy czy makaronu. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, ułatwia trawienie, a także pomaga w walce z nadwagą i otyłością poprzez zwiększanie objętość treści pokarmowej, a co za tym idzie daje uczucie sytości.

Kolejnym zdrowym posiłkiem była surówka z kapusty kiszonej, która jest niskokaloryczna (w 100 g produktu znajduje się tylko 12 kcal, dodatkowo jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia; ponadto posiada pozytywne walory zdrowotne wynikające z obecności bakterii kwasu mlekowego powstających w procesie fermentacji; dostarcza niewielkiej ilości kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się a dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz dobroczynnych bakterii, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego; dzięki obecności kwasu mlekowego sprzyja rozmnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych; kapusta kiszona dzięki zawartości błonnika pokarmowego obniża także poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca; pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy i zespołu miażdżycowego; ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie; ponadto wzmacnia odporność a także zawiera przeciwutleniacze, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów; dzięki zawartości witaminy C pozytywnie wpływa na skórę, gdyż kwas askorbinowy bierze udział w tworzeniu kolagenu warunkującego jędrność skóry).

Zachęcamy do lektury artykułów:

Probiotyk - właściwości lecznicze, rodzaje i źródła
Bigos - kalorie, wartości odżywcze. Czy bigos jest zdrowy?
KISZONKI to najlepszy PROBIOTYK

Emilia Kasowska - Gabara