R. 04. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej

 

KKZ R.04 pszczelarz sem II

       

 

 

Infromator - technik pszczelarz

 

Informator - pszczelarz

 

Efekty kształcenia - pszczelarz

 

 

 

 

Absolwent kursu  jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:

  • prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi;
  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
  • prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej;
  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.

 

Liczba godzin kształcenia zawodowego:
okres nauczania: cztery semestry, zajęcia odbywają się systemem zaocznym  co dwa tygodnie  sobota, niedziela 

 

Plan nauczania przedmiotowego:

 

Lp.

Obowiązkowe zajęcia edukacyjne

Ilość godzin

1.

Działalność gospodarcza w zawodzie

15

2.

Przepisy ruchu drogowego

30

3.

Język angielski zawodowy

20

4.

Produkcja rolnicza

60

5.

Podstawy produkcji pszczelarskiej

105

Łączna liczba godzin na kształcenie zawodowe teoretyczne

230

6

Prowadzenie produkcji pasiecznej

185

7

Prowadzenie produkcji rolniczej

120

8

Pracowania techniki w rolnictwie  

40

Łączna liczba godzin na kształcenie zawodowe    praktyczne

345

Łączna liczba godzin na kształcenie zawodowe

575

 

 

 

Dodatkowe kwalifikacje:

    • Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację. 
    • Słuchacz po potwierdzeniu kwalifikacji R.4. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej może uzyskać tytuł Technika pszczelarza po uzupełnieniu kwalifikacji R.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.

 

Informator: Technik pszczelarz

O egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie

Deklaracja uczestnika KKZ osoby, która ukończyła kurs