Sporządzanie potraw i napojów

 

Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
1. przechowywania żywności;
2. sporządzania potraw i napojów (w tym wyrobów cukierniczych)
3. ekspediowania potraw i napojów

 

Liczba godzin kształcenia zawodowego:
Okres nauczania: 24 zjazdy, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym co 2 tygodnie sobota, niedziela

 

Plan nauczania przedmiotowego:

  • przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym: technika i bezpieczeństwo
     w gastronomii, podstawy działalności gospodarczej w gastronomii, język obcy zawodowy, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
  • przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym: pracownia gastronomiczna - zajęcia praktyczne.

 

Dodatkowe kwalifikacje:

    • Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację. 
    • Słuchacz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskaćtytuł KUCHARZAa po uzupełnieniu kwalifikacjiT.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznychoraz wykształcenia średniego/jeżeli nie posiada*/może uzyskać dyplom TECHNIKA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
    • Słuchacz po ukończeniu kursu może pracować w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach lub może prowadzić własną firmę produkcyjną lub usługową.
    • Zawód pożądany we wszystkich krajach UE.