Projekty

Profesjonalni zawodowcy



 

Projekt  „Profesjonalni zawodowcy” współfinansowany
ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020
Oś priorytetowa  XI Edukacja  Kwalifikacje Umiejętności,

Poddziałanie. XI.3.1. Kształcenie zawodowe

 

 

Harmonogram zajęć

 

Lista osób zakwalifikowanych do projektu

 

Regulamin i załączniki

 

Zapytania ofertowe

 

Realizacja i cele

 

O projekcie

 

Ogłoszenia o naborze na wybrane stanowiska

 

 

Listopad 2017

 

W dniu 21 listopada 2017 r. odbyły się ostatnie zajęcia z zaawansowanego Excel'a w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy". Podsumowaniem cyklu 12 spotkań był test dla uczestników, który pokazał jak duże postępy zrobili nasi uczniowie w trakcie trwania projektu. Zajęcia przyczyniły się do poszerzenia wiedzy i rozwinięcia umiejętności z zakresu arkusza klakulacyjnego. Grupa 13 osób będzie mogła wykorzystać zdobytą wiedzę na lekcjach z przedmiotów zawodowych oraz w przyszłej pracy.

K. Biernacka

 

 

W dniu 08.11.2017 r. w środę odbyły się ostatnie już zajęcia w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy" dla drugiej grupy uczniów przygotowujące do egzaminu zawodowego T 06. Uczennice klasy III TŻ miały do przygotowania tym razem zadanie egzaminacyjne - były to pierogi ruskie z surówką z białej kapusty. Uczennice miały na wykonanie zadania 120 min. Wszystkie wykonały zadanie, a ocenione według kryteriów oceniania zdały egzamin. Wierzymy, że takie same wyniki będą na praktycznym egzaminie zawodowym już w czerwcu. Życzymy powodzenia!

 

Zajęcia prowadzi Pani prof Kamila Kina - nauczyciel przedmiotów zawodowych, egzaminator kwalifikacji T 06 i T 15.

 

 

 

 

Zajęcia dla uczniów Technikum Rolniczego

 

 

Kurs barmański

2 i 9 listopada odbyły się kolejne zajęcia w ramach kursu barmańskiego, poświęcone trenowaniu nalewania odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych stosującfreepouring. Na zajęciach uczennice uczyły się dobierać surowce do dekoracji koktajli oraz oczywiście sporządzały różnego rodzaju dekoracje drinków. Przygotowały również koktajl bezalkoholowy na bazie soku marchewkowego, pomarańczy, ananasa i mięty, który okazał się przepyszny i bardzo orzeźwiający.

Ewa Piszczyńska

 

 

 

Zajęcia z zaawansowanego Excela

 

 

 

 

Październik 2017

 

W dniu 19 października odbyły się trzecie zajęcia przygotowujące do egzaminu w kwalifikacji T 06 w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy". Uczennice przygotowywały przykładowe zadanie egzaminacyjne byly to kotlety z ciecierzycy oraz sos czosnkowy ze szpinakiem. Zajęcia były prowadzone w doposażonej pracowni gastronomicznej przez Panią Kamilę Kina.

K. Kina

 

 

Kurs barmański

Podczas październikowych zajęć uczennice zapoznały sięz  technologią sporządzania oraz towaroznawstwem różnych napojów alkoholowych, najnowszymi trendami światowej miksologii- barmaństwem molekularnym. Po zajęciach uczennice potrafią także sklasyfikować poszczególne rodzaje alkoholi oraz wskazać na znane marki z danej grupy asortymentowej.

Ewa Piszczyńska

 

 

 

Wrzesień 2017

 

Staże zawodowe dla uczniów lipiec-sierpień 2017

 

W okresie od lipca do sierpnia 2017 r. 21 uczniów (7K/14M) wzięło udział zrealizowało staże zawodowe u pracodawców. Wszyscy otrzymali zakupione wcześniej wyposażenie stanowisk pracy, które wykorzystywali w  podczas zaplanowanych prac zgodnie z opracowanymi wspólnie z pracodawcami Programami Staży. Uczniowie kształcący w zawodzie Technik rolnik odbywali staże u dwóch pracodawców: trzech (0K/3M) w Stadninie Koni Walewice Spółce z o.o.  Ze względu na zróżnicowanie  produkcji w gospodarstwie uczniowie nabywali umiejętności zawodowe związane z produkcją roślinna oraz hodowlą: bydła mlecznego i mięsnego, koni, ryb. Trzech uczniów (0K/3M) natomiast realizowało staże w Gospodarstwie Rolnym Przemysława Firgana, specjalizującym się poza produkcją roślinną w produkcji  prosiąt w cyklu zamkniętym. Uczniowie kształcący w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych (7K/1M) pracowali w ramach 150 godzinnego stażu w HOTELU 500 w Strykowie. Usytuowanie hotelu i jego biznesowy charakter gwarantuje, że uczniowie mają wiele możliwości wykonywania szerokiego wachlarza prac związanych z obsługą gości indywidualnych, grup oraz konferencji. Grupa młodzieży kształcącej w zawodzie Technik logistyk (0K/7M) odbywała  staże zawodowe w Raben Logistics Polska Sp. z o. w Strykowie, realizującej kompleksowe usługi logistyczne i spedycyjne. Uczniowie podczas 150 godzin ukształtowali umiejętności wykonywania prac na określonych stanowiskach zgodnie z programem. Nad prawidłowością realizacji staży od strony dydaktycznej czuwał specjalista ds. dydaktycznych (nauczyciel Cezary Wójcik), który w okresie staży był w kontakcie z opiekunami staży, uczniami  przeprowadzał także wizyty monitorujące w miejscach realizacji staży. 

 

 

 

Ruszyła kolejna edycja zajęć

 

W dniu 19.09.2017 rozpoczęliśmy kolejną część zajęć z zawansowanego Excela w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy". W zajęciach biorą udział uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Logistyk, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzą i zdobywać nowe umiejętności z zakresu arkusza kalkulacyjnego. Zajęcia są prowadzone przez p. Katarzynę Biernacką. Planowane terminy kolejnych zajęć to: 19.09, 26.09, 3.10, 10.10, 14.11, 21.11.2017 r.

 

 

 

Dzień później, tj.  20.09.2017 o godz. 14.30 ruszyła kolejna edycja zajęć przygotowujących do egzaminu rolnik w zakresie kwalifikacji R.03. Na zajęciach uczniowie zostali zapoznani z zasadami obowiązującymi na egzaminie zawodowym. Rozwiązali test diagnostyczny z zakresu kwalifikacji R.03 oraz zostali zapoznani z zasadami równości szans w perspektywie finansowej. Kolejne zajęcia będą odbywać się w miesiącach październiku i listopadzie.

 

 

 

W dniu 27.09.2017 odbyły sie drugie juz zajecia w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy" -przygotowanie do egzaminu zawodowego kwalifikacj T 06. W zajeciach uczestnicza uczennice obecnej klasy III TŻ. Na zajeciach uczniowie mieli do przygotowania kotleciki jajeczne z ryżem na sypko oraz surówką z marchewki.

 

 

27 września rozpoczęły się zajęcia z projektu „Profesjonalni zawodowcy”- kurs barmański. Bierze w nim udział 5 uczennic klasy III i IV TŻiUG. Po wrześniowych zajęciach uczennice potrafią: scharakteryzować sylwetkę barmana, określić wymagania jakie musi spełnić osoba ubiegająca się o pracę w charakterze barmana oraz określić na czym polega etyka pracy barmana. Uczennice poznały sprzęt barmański, szkło barowe i jego zastosowanie.

Ewa Piszczyńska

 

 

Czerwiec 2017

 

Zajęcia przygotowujące do egzaminu – rolnik (w zakresie kwalifikacji R.03)

 

Na ostatnich zajęciach z projektu „Profesjonalni zawodowcy” – przygotowanie do kwalifikacji zawodowej R.03, które odbyły się 07.06.2017 r. uczniowie zapoznali się z budowa i zasadą działania agregatu uprawowego. Mieli oni również możliwość wykonać próbną pracę agregatem sprzęgniętym z siewnikiem na szkolnym polu doświadczalnym. Oceniali jakość wykonanej pracy, oraz wskazywali korzyści wynikające z agregatowania tych maszyn.   

 

 

 

 

Zajęcia przygotowujące do egzaminu – gastronomik (w zakresie kwalifikacji T.06)

 

14.06.2017 - Przygotowanie do egzaminu zawodowego.

Uczniowie na zajęciach przygotowywali kotlety z kapusty, sos pomidorowy i krem truskawkowy.

 

 




Zajęcia przygotowujące do egzaminu – gastronomik (w zakresie kwalifikacji T.06)


02.06.2017 - Przygotowanie do egzaminu zawodowego.

Uczniowie na zajęciach przygotowywali kotlety z ciecierzycy oraz sos śmietanowy ze szpinakiem.

 

 

 

 

 

Kwiecień/Maj 2017

 

Zajęcia z zawansowanego EXCELa

 

30.05.2017 r. odbyły się ostatnie w tym roku szkolnym zajęcia z zaawansowanego Excela w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy". Uczniowie poszerzyli swoją wiedzą w zakresie operacji na arkuszu kalkulacyjnym, zdobyli nowe umiejętności, nabrali doświadczenia w pracy z komputerem.

 

 

 

Zajęcia przygotowujące do egzaminu – gastronomik (w zakresie kwalifikacji T.06)

 

Rozpoczęły się zajęcia, przygotowujące do egzaminu zawodowego w ramach  projektu „Profesjonalni zawodowcy”. Pierwsze z nich odbyły się 25 kwietnia 2017, drugie zaś 17 maja br.
Głównym celem zajęć jest przygotowanie uczniów do egzaminu zawodowego poprzez kształcenie umiejętności: czytania tekstu ze zrozumieniem, wykorzystanie wiedzy w praktyce, korzystanie z posiadanej wiedzy oraz utrwalenie treści zawartych w podstawie programowej.

 

 



 


Zajęcia przygotowujące do egzaminu – rolnik (w zakresie kwalifikacji R.03)


W ramach projektu „ Profesjonalni zawodowcy” uczniowie klas rolniczych mają możliwość udziału w zajęciach przygotowujących do egzaminu zawodowego. Pierwsze zajęcia odbyły się 27.04.2017 roku. Na zajęciach uczniowie zostali zapoznani z wymogami obowiązującymi na egzaminie zawodowym oraz z zasadami równości szans w perspektywie finansowej.




 

Marzec 2017

 

Protokoły spotkań z marca

 

W związku z realizowanym w naszej szkole projektem „Profesjonalni zawodowcy” zostały doposażone warsztaty m.in. Technikum Rolniczego.  W ostatnim czasie kierunek ten wzbogacił się o nowy agregat uprawowo – siewny, pług obracalny oraz opryskiwacz polowy. Pierwsze próby polowe nowego sprzętu odbyły się w środę 5.04.2017 roku, podczas zajęć praktycznych klasy II TR. Trzeba przyznać, że pokaz udał się wzorowo a nasza młodzież pozostawała długo pod wrażeniem.

 



Zajęcia z zawansowanego EXCELa

21.03.2017 uczestnicy projektu rozpoczęli zajęcia z zawansowanego Excel'a. Zajęcia będą odbywały się we wtorki, ich czas trwania wynosi 90 minut.

 

Zdjęcia z realizacji zajęć.

 

 

 

 

Luty 2017

W okresie od 1 do 12 lutego przyjmowano formularze zgłoszeniowe od uczniów zainteresowanych projektem. Dokonano wstępnej oceny formularzy, sporządzono listę zgłoszonych uczniów a następnie zrekrutowano 41 beneficjentów projektu na poszczególne zajęcia i staże. Listy z nazwiskami zostały podane do publicznej wiadomości na stronie internetowej szkoły i  tablicy informacyjnej w budynku szkoły.


Podjęto wstępne decyzje dotyczące zakupu środków dydaktycznych w ramach doposażenia pracowni gastronomicznej dla zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych i warsztatów szkolnych dla zawodu Technik rolnik.

 

 

 

Styczeń 2017

W styczniu podczas spotkań z uczniami  na  apelu 10.01.2017r. i z rodzicami podczas zebrania w dniu 11.01.2017r., koordynator na apelu i nauczyciele-wychowawcy podczas zebrań z rodzicami przedstawili cele i  zakres realizacji projektu „Profesjonalni zawodowcy”.  Wszyscy zostali poinformowani o zasadach przystąpienia do projektu oraz realizowanych zajęciach w ramach projektu.
Stworzono zakładkę o projekcie zawierającą informacje na tematy bieżące o projekcie.

 

 

11.01.2017 – Spotkanie z rodzicami

Przekazanie informacja o projekcie Profesjonalni zawodowcy w związku z rozpoczęciem realizacji projektu „Profesjonalni zawodowcy”  projektu  współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 w ramach Osi priorytetowej XI. Edukacja Kwalifikacje Umiejętności, Poddziałania XI.3.1 Kształcenie zawodowe. Uczniowie zostali zapoznani z celami projektu, wartością realizowanego projektu w tym wielkością dofinansowania ze środków europejskich oraz  planowanymi efektami projektu.

 

 

10.01.2017 –  Rozpoczęcie realizacji projektu Profesjonalni zawodowcy

W dniu 10 stycznia młodzież naszej szkoły została poinformowana o rozpoczęciu realizacji projektu „Profesjonalni zawodowcy”  projektu  współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 w ramach Osi priorytetowej XI. Edukacja Kwalifikacje Umiejętności, Poddziałania XI.3.1 Kształcenie zawodowe. Uczniowie zostali zapoznani z celami projektu, wartością realizowanego projektu w tym wielkością dofinansowania ze środków europejskich oraz  planowanymi efektami projektu. Na koniec młodzież została poinformowana o terminach rekrutacji do projektu.