Informacje
Ogólne
Rok szkolny
2010/2011
Rok szkolny
2011/2012
Rok szkolny
2012/2013
Rok szkolny
2013/2014
Rok szkolny
2014/2015
Rok szkolny
2015/2016
Rok szkolny
2016/2017
Rok szkolny
2017/2018
Rok szkolny
2018/2019
Rok szkolny
2019/2020
Rok szkolny
2020/2021

Szkoła promująca zdrowie - rok szkolny 2015/2016

„Zadbajmy sami o to co nam opatrzność dała – życie i zdrowie.”

 


24.09.2015 Inauguracja sportowego roku szkolnego

Mistrzostwa powiatu w biegach przełajowych
Przy przepięknej słonecznej pogodzie dnia 24.września  2015 roku w ośrodku Malinka nastąpiła inauguracja powiatowego sportowego roku szkolnego 2015/2016.

Szkoły powiatu zgierskiego od kilku lat należą do najlepszych we współzawodnictwie sportowym w całym województwie. W ramach inauguracji przeprowadzono indywidualne mistrzostwa powiatu zgierskiego w biegach przełajowych. W zawodach wystartowało około 400 uczniów z 44 szkół. Zorganizowano sześć biegów dla poszczególnych grup wiekowych. Naszą szkołę reprezentowała dziesięcioosobowa drużyna (4 dziewczęta i 6 chłopców). Najlepszym biegaczem indywidualnym z naszej szkoły okazał się Daniel Kołodziejski z klasy II TR, który zajął bardzo wysokie 7 miejsce w biegu na 1500 metrów. Najlepszy wynik wśród dziewcząt osiągnęła Paula Filipińska z klasy I LO, która zajęła 16 miejsce w biegu na 1000 metrów.  Drużynowo dziewczęta zajęły siódme miejsce, a panowie piąte. Nasza „młoda” ekipa (głównie z klas I i II) powróciła do szkoły bogatsza o nowe doświadczenia, a co ważniejsze z ambicjami, by w przyszłych latach uplasować się na lepszych lokatach w rankingu indywidualnym oraz drużynowym, czego im serdecznie życzymy!!!

KLASYFIKACJA SZKÓŁ  Dziewczęta                                                            
1. SMS – LO ALEKSANDRÓW  ŁÓDZKI
2. I LO OZORKÓW
3. ZSZ OZORKÓW
4. SLO ZGIERZ
5.ZSO STASZIC ZGIERZ
6. ZS NR  1 ZGIERZ
7. ZS NR 1 BRATOSZEWICE
8. LO GLOWNO
9. ZSZ ALEKSANDRÓW ŁÓDZKI

KLASYFIKACJA SZKÓŁ Chłopcy
1. SMS – LO ALEKSANDRÓW  ŁÓDZKI
2. I LO OZORKÓW
3. ZS NR  1 ZGIERZ
4. ZSZ OZORKÓW
5. ZS NR 1 BRATOSZEWICE
6. SLO ZGIERZ
7. ZSO STASZIC ZGIERZ
8. LO GLOWNO
9. ZZSP ZGIERZ
10. ZSZ ALEKSANDRÓW ŁÓDZKI

 


24-25.09.2015 Smacznie, zdrowo, kolorowo, czyli słów kilka o jesiennych „Darach natury”

W dniach 24-25 września 2015 roku odbyła się w naszej szkole akcja pt: „Dary natury”. Zgodnie z coroczną tradycją uczniowie wszystkich klas przynosili przetwory, kompoty, różnorakie warzywa i owoce, które pięknie przystrojone i udekorowane, były sprzedawane na zorganizowanym przez Samorząd Uczniowski stoisku. Nie zabrakło również pysznych, domowych ciast, upieczonych przez naszą młodzież.

Akcja „Dary natury” od zawsze cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród naszej szkolnej społeczności; głównie dlatego, iż zebrane pieniądze są przekazane na paczki dla podopiecznych Domu Dziecka w Dąbrówce a także w mniejszym stopniu na potrzeby rady samorządu uczniowskiego. W tym roku pierwsze miejsce za największą ilość produktów oraz najpiękniejsze przygotowanie otrzymała klasa 2 TŻ; miejsce drugie przypadło klasie 3 TŻ, a miejsce trzecie otrzymują klasy: 1 LO oraz 1 TL. W tym roku wyjątkowo postanowiliśmy przyznać wyróżnienia dla klas: 1 TŻ, 2 TRL oraz 3 TRL za zaangażowanie w tworzenie naszego stoiska oraz za ducha zdrowej rywalizacji. Punkty uzyskane w konkursie są wliczane do rocznego konkursu Super Klasy.
Bardzo dziękujemy za zaangażowanie i zapraszamy do zabawy w przyszłym roku!

Rada Samorządu Uczniowskiego  wraz z opiekunami


25.09.2015 Udział w programie profilaktycznym - koncert Fleszara

W piątek 25 września 2015 roku o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Nr 2 w Bratoszewicach odbył się program profilaktyki uzależnień w formie koncertu muzycznego pt.: ,,Wolności oddać nie umiem” w wykonaniu Gabriela Fleszara. Został on zorganizowany przez Gminną Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Strykowie. W wydarzeniu tym uczestniczyli uczniowie klas I Technikum Żywienia i Technikum Logistycznego. Opiekunami wyjścia były panie: Elżbieta Biernaciak, nauczyciel religii oraz Anna Wójcik, pedagog szkolny. Podczas spotkania zaproszony gość opowiedział o swoim uzależnieniu od nikotyny i trudach wyjścia z nałogu. Przytoczył również historie osób, które spotkał na swojej drodze życia: opowiedział o koledze alkoholiku, o swojej dawnej miłości Majce, uzależnionej od marihuany, która przez narkotyk zachorowała na schizofrenię oraz o wokaliście zespołu ,,Kombajn do Zbierania Kur po Wioskach” – uzależnionego od heroiny. Wszystkie te historie przeplatane były autorskimi piosenkami pana Gabriela Fleszara.

Opracowała: Anna Wójcik


28.09.2015 Sprzątanie świata

28 września 2015 roku odbyła się w naszej szkole akcja „Sprzątanie Świata”. Udział w tym corocznym przedsięwzięciu wzięli tradycyjnie nauczyciele i uczniowie, a więc ci wszyscy, którym nie jest obojętny los i wygląd naszego środowiska. Zapał naszej młodzieży był ogromny, dlatego teren szkoły i parku został w szybkim czasie uporządkowany.

„Sprzątanie Świata ” = razem możemy więcej!

opracował: Ł. Sobczyk

 


21.10.2015 Zajęcia profilaktyczne

W dniu 21.10.2015 r. odbyły się w naszej szkole zajęcia profilaktyczne dotyczące raka piersi. Profilaktyką zostali objęci uczniowie: dziewczęta z klas I i IV oraz chłopcy z klas IV. Zajęcia odbyły się w dwóch częściach: pierwsza obejmowała prelekcję przeprowadzoną przez panią pedagog Annę Wójcik (pogadanka dotyczyła czynników ryzyka powstania raka piersi, jego objawów i diagnostyki; omówiono kwestię ważności samobadania piersi); druga część miała charakter  praktyczny i została przeprowadzona przez panią pielęgniarkę szkolną Iwonę Pelską. Uczniowie badając sylikonowe fantomy piersi (w trzech rozmiarach), mieli za zadnie wyczuć guzki, przypominające te, które można wykryć w samobadaniu piersi.

Anna Wójcik


03-18.11.2015 Warsztaty profilaktyczne

W okresie od 3 do 18 listopada br. odbywają się w naszej szkole zajęcia profilaktyczne: ,,Depresja- przyczyny, sposoby radzenia, zapobieganie”. W spotkaniach tych, prowadzonych przez pracowników Poradni Psychologiczno- Pedagogicznej w Głownie- panią dyrektor placówki Grażyną Kujawiak oraz panią psycholog Agnieszką Śliwkiewicz biorą udział uczniowie klas I i II; dla pozostałych klas zajęcia te odbędą się późniejszym terminie. Warsztaty obejmują dwie godziny lekcyjne, podczas których prowadzone są rozmowy dotyczące problemu depresji; prowadzący przedstawiają również prezentacje multimedialne. Uczestnicy zdobywają wiedzę w jaki sposób rozpoznać objawy depresji oraz jak poznać po zachowaniu osobę, która może borykać się z problemem depresji; poznają również sposoby radzenia sobie z ciężarem tej choroby. W części podsumowania zajęć uczniowie uzupełniają test, który określa skalę charakteru ich nastroju oraz tego, czy w swoim zachowaniu dostrzegają objawy depresji.

Anna Wójcik

 


08.11.2015 Dzień Zdrowego Śniadania

„Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”

W dniach 9-10 listopada uczniowie klasy II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zachęcali całą społeczność szkolną do spożywania śniadań. W tym celu przygotowali wiele różnych propozycji śniadaniowych jak np. naleśniki z musem jabłkowym, bułeczki drożdżowe, pełnoziarniste tosty i kolorowe kanapki. Jednocześnie prowadzona była zbiórka pieniędzy na cel charytatywny:  #zapalsiedodzialania- pomoc dla Kasi C.

Śniadanie to podstawa i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Należy je zjeść do godziny po przebudzeniu. Zwiększa przemianę materii i daje sytość do południa. Rytm pracy organizmu reguluje zegar biologiczny, który znajduje się w podwzgórzu. Wpływa on na poziom wydzielenia hormonów, ciśnienie krwi oraz ciepłotę ciała. Zakłócenia jego pracy, wywołane błędami żywieniowymi: niejedzeniem śniadań, wieczornym „obżarstwem”, powoduje obciążenie żołądka, wątroby, zaleganie pokarmu w przewodzie pokarmowym i zakłóca gospodarkę hormonalną. Dlatego nie warto zapominać o śniadaniu przed wyjściem z domu.

Pamiętajmy, że osoby jedzące śniadanie, każdego dnia zapewniają sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego i układu krwionośnego, jak również maja lepszą zdolność koncentracji. Ponadto osoby takie są często aktywniejsze fizycznie. Jeśli ktoś decyduje się wyjść z domu bez śniadanie, w jego pustym żołądku dochodzi do nadmiernego wydzielania kwasów. Podrażnia to śluzówkę, zaburzając pracę układu pokarmowego. Zmniejsza się odporność na chłód, a u osób podatnych na niedocukrzenie spadek stężenia glukozy we krwi może prowadzić do zawrotów głowy, a nawet zasłabnięcia.

Korzyści ze spożywania regularnych śniadań:

1. Lepsza odporność na stres
2. Efektywniejszy układ odpornościowy
3. Lepszy nastrój
4. Lepsze wyniki w nauce i zapamiętywaniu
5. Sprawniejszy układ nerwowy
6. Łatwość utrzymania właściwej wagi ciała
7. Kontrola uczucia głodu w ciągu całego dnia
8. Zmniejszenie prawdopodobieństwa przejadania się

ZDROWO JEŚĆ OD RANA!!!

I śniadanie

  1. To pierwszy posiłek spożywany po długiej przerwie nocnej i jednocześnie przed rozpoczęciem największego natężenia zajęć fizycznych i umysłowych.
  2. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
  3. Dostarcza składników odżywczych, po przebytej nocy, gdy zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest największe.

II śniadanie

  1. To posiłek bardzo istotny w żywieniu młodzieży
  2. Dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do dalszej pracy umysłowej i aktywności fizycznej.

Konsekwencje nie spożywania śniadań pojawiają się już tego samego dnia:

  1. Gorsza koncentracja
  2. Obniżenie wydolności fizycznej
  3. Złe samopoczucie, drażliwość
  4. Senność, apatia

 

Krótka historia kanapki…

  1. I w p.n.e - „prototyp” kanapki ; rabin Hillel Starszy, duchowny, umieścił między dwoma kawałkami macy mieszankę orzechów, jabłka, przypraw, wina i ziół.
  2. W średniowieczu na grubych i czerstwych blokach chleba układano w stos kawałki mięs i warzyw. Po posiłku, rozmoczone resztki pieczywa rozdawano biednym.
  3. 1762 r., Anglia - kanapkę, w kształcie, jaki znamy obecnie, wymyślił Johna Montaga, hrabia Sandwich. Nie chcąc odrywać się od gry w karty, poprosił lokaja o podanie mu solonej wołowiny włożonej między dwie kromki chleba. Dzięki temu hrabia mógł grać dalej, nie brudząc kart. Od tamtego momentu także inni dżentelmeni zaczęli zamawiać posiłek taki, „jak Sandwich”. Od jego nazwiska wzięła się angielska nazwa kanapki.
  4. XIX w. Stany Zjednoczone, książka kucharska Elisabeth Leslie, w której polecano jako danie główne m.in. kanapkę złożoną z wędliny oraz sera.

Opracowanie: Zespół Promocji Zdrowia
Ewa Piszczyńska

 


13.11.2015 Akcja honorowego krwiodawstwa

W dniu 13 listopada br. została zorganizowana w naszej szkole „Akcja honorowego krwiodawstwa”, w której  pełnoletni uczniowie klas trzecich i czwartych honorowo oddawali krew. Zgodnie z tradycją, akcja ta cieszyła się sporym zainteresowaniem wśród młodzieży. Uczniowie po oddaniu krwi otrzymali słodycze i napój energetyzujący. Każdy z uczestników akcji został też zaliczony w poczet honorowych krwiodawców i otrzymał Legitymację Honorowego Dawcy Krwi.

Akcję poprzedziła w dniu 5 listopada prelekcja zorganizowana przez przedstawiciela Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi, w której udział wzięło ponad dwadzieścia osób. Podczas spotkaniu przyszli krwiodawcy mieli okazję szczegółowo zapoznać się z tematyką krwiodawstwa, zadać nurtujące pytania a także sprawdzić swoją wiedzę. Najbardziej aktywni uczestnicy otrzymali upominki w postaci koszulek.

Szczególne podziękowania należą się tym, którzy oddali krew pierwszy raz. Dziękujemy również tym wszystkim, którzy są z nami za każdym razem. Więcej informacji na temat zorganizowanej akcji krwiodawstwa na terenie szkoły na stronie:
http://www.zs1bratoszewice.pl/p_a_krew.html

Pamiętaj! Oddając krew ratujesz komuś życie!

Oprac. Cezary Wójcik
koordynator akcji


18.11.2015 Konkurs ”STOP UZALEŻNIENIOM” Projekt organizowany przez Powiatową Komendę Policji

W dniu 18.11.2015 w naszej szkole gościła Pani kom. Aneta Kominiak z Komendy Powiatowej Policji w Zgierzu, która przedstawiła założenia i regulamin konkursu "Stop uzależnieniom".

Konkurs jest organizowany w ramach kampanii społecznej „Wspólne Osiedla”. Organizatorem projektu jest Komenda Powiatowa Policji w Zgierzu przy współpracy z Zespołem Szkół Nr 1 w Bratoszewicach oraz Urzędem Miasta Strykowa oraz Komisją Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Strykowie. Celem projektu jest zorganizowanie konkursu z zakresu profilaktyki uzależnień oraz propagowanie wśród młodzieży naszej szkoły pozytywnych zachowań w aspekcie życia bez uzależnień.

Więcej informacji można znaleźć w regulaminie konkursu.


20.11.2015 Szkolny Master Szef – III edycja konkursu kulinarnego

20 listopada br. odbył się w naszej szkole III etap konkursu kulinarnego pt. „Szkolny Master Szef”. Głównym założeniem w/w przedsięwzięcia jest propagowanie i pogłębianie wśród młodzieży wiedzy o zdrowym odżywianiu a także doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz sztuki nakrywania stołu zgodnie z obowiązującą etykietą. Ponad to zabawa ta ma również na celu rozbudzić pomysłowość i kreatywność uczniów w tworzeniu nowych, popisowych dań a także zachęcić do rozwijania pasji kulinarnych i podnoszenia poziomu kształcenia zawodowego.

W konkursie uczestniczyli wyłącznie uczniowie klas żywieniowych Zespołu Szkół Nr 1 w Bratoszewicach. W I etapie zabawy w dwuosobowych zespołach mieli oni za zadanie przygotować projekt potrawy konkursowej zgodnie z podanymi wytycznymi, a także samodzielne wykonać cztery porcje potrawy oraz nakryć stół dla dwóch osób, zgodnie z założoną tematyką. Tematyka wiodąca dla I i II etapu: część gastronomiczna: „Dynia w roli głównej” a aranżacja stołów: „Spotkanie z przyjaciółmi”. Uczniowie zgłosili recepturę na przygotowanie czterech porcji potrawy wraz ze zdjęciem potrawy konkursowej. Spośród zgłoszeń jury wybrało najciekawsze receptury.

Uczniowie biorący udział w konkursie:

Zespół 1: Dominik Mroczek (uczeń klasy III) i Mateusz Korytowski (uczeń klasy II)

- przygotowywali  „zupę krem z dyni na ostro”

Zespół 2: Aleksandra Dziewiór i Paulina Kubicka (uczennice klasy I)

- przygotowywały „zupę krem z dyni”

Zespół 3: Joanna Pacek i Anna Rychlik (uczennice klasy II)

- przygotowywały „placki z pieczonej dyni z sosem figowym i orzechami”

Zespół 4: Patrycja Plewka i Kamila Kaczmarska (uczennice klasy I)

- przygotowywały „pierś z kaczki z sosem malinowym oraz karmelizowaną dynią”

Zespół 5: Maja Kwiatkowska i Patrycja Zielińska (uczennice klasy I)

- przygotowywały „pierogi z farszem dyniowym z serem feta”

Zespół 6: Joanna Tomczyk i Sylwia Przybysz (uczennice klasy II)

- przygotowywały „zupę krem z dyni”. 

 

Zwycięzcy I etapu konkursu:

I miejsce w klasyfikacji ogólnej zajął zespół 3,

II miejsce zespół 1,

III miejsce zespół 4


Najlepszą potrawą okazały się placuszki z pieczonej dyni z sosem figowym- wykonane przez A. Rychlik i J. Pacek.

Najładniejszy stół – zespół 2 (A.Dziewiór i P.Kubicka).

Niestety z rywalizacji zgodnie z regulaminem musiał odpaść jeden zespół. Już w styczniu odbędzie się półfinał z udziałem pięciu zespołów. Temat wiodący pozostaje jeszcze tajemnicą.


Konkurs będzie realizowany w dalszych trzech etapach:

II etap- część praktyczna obejmująca sporządzanie potraw, nakrycie stołów /do dalszego etapu przejdzie pięć zespołów/;

III etap- styczeń 2016 r. - półfinał- wybrane pięć zespołów sporządzi kolejną potrawę i nakryje stół zgodnie z założeniami. Do dalszego etapu przejdą cztery zespoły;

IV etap- marzec 2016 r. – finał – wybrane cztery zespoły gotują potrawę i nakrywają stół.

Potrawa konkursowa musi być zgodna z wymaganiami podanymi w założeniach konkursu. Nie można korzystać z gotowych elementów potrawy przygotowanych w domu. Uczniowie mogą podać potrawę na talerzach znajdujących się w pracowni lub na własnych naczyniach. Mogą korzystać z obrusów i zastawy stołowej szkolnej lub przynieść własne.

Czas wykonania potrawy konkursowej nie może przekroczyć 90 minut dla II i III etapu, 120 minut dla finału konkursu. Przekroczenie czasu skutkuje punktami karnymi (5 punktów karnych za każde 10 minut).

Jury degustacyjne oceni jakość organoleptyczną potrawy, zwracając uwagę na estetykę podania. W trakcie wykonywania zadania konkursowego jury techniczne oceniać będzie przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa pracy.

Członkowie jury oceniają:

a)  Wygląd potrawy (0-5 punktów)
b)  Smak potrawy (0-5 punktów)
c)  Proces technologiczny ( 0-5 punktów)
d)  Znajomość zasad bhp i ich przestrzeganie (0-5 punktów)
e)  Stopień trudności, pomysłowość ( 0-5 punktów)
f)   Aranżację stołu (0-10 punktów)

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział a zwycięzcom serdecznie gratulujemy.

Opracowanie: Ewa Piszczyńska


24.11.2015 Warsztaty kulinarne w Szkole Podstawowej Nr 2 w Głownie

24 listopada uczennice klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Joanna Pacek, Sylwia Przybysz, Anna Rychlik i Joanna Tomczyk wraz z wychowawcą Ewą Piszczyńską promowały zdrowe odżywianie wśród uczniów klasy II Szkoły Podstawowej nr 2 w Głownie.

Na początku dzieci wysłuchały krótkiej prelekcji o zasadach zdrowego odżywiania, a następnie obejrzały prezentację multimedialną i bajkę, która w zabawny sposób poruszała temat błędów żywieniowych; uczestnicy spotkania chętnie uczestniczyli w dyskusji na temat tego, co warto jeść a czego lepiej unikać, by zdrowo się odżywiać.

Najprzyjemniejszą częścią spotkania okazał się moment, w którym uczniowie przystąpili do sporządzania zdrowych i pysznych koktajli: bananowego, truskawkowo - jogurtowego i marchewkowo- jabłkowego. Dzieci wykrawały koreczki owocowe oraz pizzę z arbuza. Wszystkie potrawy bardzo smakowały, a zajęcia cieszyły się dużym entuzjazmem.

Opracowała: Ewa Piszczyńska


27.11.2015 Świąteczne warsztaty kulinarne

W dniu 27 listopada 2015 roku gościliśmy w naszej szkole uczniów klas: II a i III a Gimnazjum Zespołu Szkół Nr 2 w Bratoszewicach. Zaproszeni goście wraz z uczniami klas: II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką nauczycieli- p. Kamili Kiny oraz p. Ewy Piszczyńskiej przygotowywali tradycyjne potrawy wigilijne, takie jak: barszcz czerwony, krokiety z kapustą i grzybami, klasyczne pierogi oraz pierogi drożdżowe z farszem pieczarkowym. Opiekunami grupy gimnazjalistów były panie: Barbara Antczak -Sadowska oraz Anna Zielkowska- Donisz.

Po przygotowaniu potraw, nastąpił długo oczekiwany przez wszystkich moment– czas degustacji przy odświętnie nakrytym stole. Chwile te upłynęły w miłej, wesołej atmosferze.

Opracowała: Ewa Piszczyńska


10.12.2015 Warsztaty kulinarne - wypiek pierników oraz lekcja dobrego zachowania przy stole

W dniu 10 grudnia 2015 roku gościliśmy w naszej szkole uczniów klasy II a ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Głownie wraz z wychowawcą p. Dorotą Nowak.

Podczas zajęć dzieci wraz z uczniami klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywały tradycyjne pierniczki; poznały przepis na ciasto piernikowe, formowały ulubione kształty ciasteczek, wypiekały, a następnie na zakończenie zdobiły je lukrem.

Dodatkową atrakcją była również lekcja poświęcona zasadom dobrego wychowania przy stole a także dotycząca etykiety nakrywania stołów. Dzieci poznały sztukę składania ozdobnych serwetek.

Uczniowie klasy żywieniowej wraz z opiekunami- p. K. Kiną i p. E. Piszczyńską przybliżyli dzieciom charakter pracy kucharza i kelnera.

Po „ciężkiej pracy” w kuchni, dzieci mogły skosztować własnoręcznie zrobionych pyszności. Czas wspólnej pracy i zabawy upłynął w wyjątkowo sympatycznej atmosferze.

Opracowała: Ewa Piszczyńska


11.12.2015 Pomoc dla podopiecznych schroniska w Głownie

W piątek 11 grudnia br. została podsumowana akcja pomocy dla podopiecznych schroniska w Głownie. Przez cały listopad odbywała się w naszej szkole zbiórka najpotrzebniejszych rzeczy dla biednych, opuszczonych zwierząt. W zbieranie darów zaangażowała się cała społeczność uczniowska, która przez cały okres trwania akcji, codziennie zbierała żywność. Uczniowie przynosili suchą karmę, puszki mięsne, kasze, ryż, makarony, smakołyki oraz koce dla psów i kotów. Najpotrzebniejsze są różnego rodzaju karmy, w tym również potrzebna karma dobrej jakości dla alergików, rekonwalescentów i zwierząt na dietach weterynaryjnych. 

W piątek uczniowie Samorządu Uczniowskiego- Melanii Gołda i Joanna Tomczyk wraz z organizatorami akcji- panią Kamilą Kiną oraz panią Anną Wójcik, zawieźli dary dla schroniska.

Organizatorzy zbiórki serdecznie dziękują wszystkim tym, którzy zaangażowali się do wsparcia i niesienia pomocy. Zachęcamy do wspólnego działania! Pamiętajcie, że razem możemy więcej!

Kamila Kina


18.12.2015 Spotkanie z Policą z Wydziału Ruchu Drogowego

W dniu 18.12.2015 roku odbyło się spotkanie z policjantami z Wydziału Ruchu Drogowego- asp. Konradem Piekarskim oraz sierż. szt. Tomaszem Olewskim; w spotkaniu tym, które dotyczyło kwestii bezpieczeństwa w ruchu drogowym, uczestniczyli uczniowie klasy IV TEŻ i IV TRL, klasy III TL oraz I TL. Podczas prelekcji policjanci uwrażliwiali słuchaczy na problem niebezpieczeństwa wynikającego z poruszania się po poboczu bez odblasków oraz poruszyli również kwestię jak należy poruszać się samochodem aby nie stanowić zagrożenia dla siebie i innych. Funkcjonariusze opowiadali nie tylko o przepisach ruchu drogowego, ale także o wypadkach samochodowych i charakterze mandatów. Uczniowie zadawali wiele pytań dotyczących ruchu drogowego- przede wszystkim interesowały ich kwestie niebezpiecznych wypadków, kolizji, jak również kar za spożywanie alkoholu, itd. Spotkanie było bardzo ciekawe przez co wzbudziło wysokie zainteresowanie uczniów, którzy po zakończeniu wykładu mieli możliwość rozmowy na osobności z przedstawicielami policji.  

Anna Wójcik


22.12.2015 Wystawa rzeźb z recyklingu

Uczniowie klas: II Technikum i  I Liceum Ogólnokształcącego w ramach nauczanego przedmiotu wiedza o kulturze na zajęciach wykonali prace recyklingowe. Tematyka prac była dowolna jak również materiał, z którego uczniowie tych klas wykonali swoje dzieła. Jak zauważyli artystą może być każdy kto tylko kreatywnie myśli.

Beata Jachurska


21.01.2016 Tenisiści ZS Nr 1 Bratoszewice w półfinale

Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Bratoszewicach w drużynowym turnieju o mistrzostwo powiatu zgierskiego szkół ponadgimnazjalnych wywalczyli drugie miejsce a tym samym zakwalifikowali się do półfinału mistrzostw województwa łódzkiego. Drużyna w składzie: Wojtek Wlazło, Dominik Pietrasiak oraz Michał Kumidaj, aż do finału szkolnych rozgrywek, nie dawała szans swoim rywalom, przynosząc w czterech meczach pod zwycięstwo 3:0. Dopiero w finale, po wyrównanej walce nasi uczniowie ponieśli porażkę, przegrywając 2:3 z Zespołem Szkół Nr 1 im. Cezaka w Zgierzu. Półfinały wojewódzkie już w marcu.

Andrzej Kusy


26.01.2016 Spotkanie z psychologiem dot. depresji

W dniu 26.01.2016 roku odbyło się spotkanie rodziców z panią psycholog Grażyną Kujawiak- dyrektorem Poradni Psychologiczno- Pedagogicznej w Głownie. Spotkanie to dotyczyło zagadnienia depresji: czym jest ta choroba, w jaki sposób się przejawia, jak radzić sobie z jej przejawami oraz z osobami bliskimi, których ten problem dotyczy.

Anna Wójcik


29.01.2016 Konkurs "Stop uzależnieniom”

W dniu 29.01.2016 roku odbył się w naszej szkole konkurs ,,Stop uzależnieniom” zorganizowany przez panią komisarz Anetę Kominiak z Komendy Powiatowej Policji w Zgierzu w ramach kampanii społecznej ,,Wspólne Osiedla” przy współpracy z Zespołem Szkół nr 1 w Bratoszewicach oraz Urzędem Miasta Strykowa oraz Komisją Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Strykowie.

Celem konkursu było propagowanie wśród młodzieży szkolnej pozytywnych zachowań w aspekcie życia bez uzależnień oraz wpłynięcie na świadomość uczniów zagrożeń wynikających z zażywania środków odurzających, dopalaczy, alkoholu i nikotyny.

Konkurs polegał na przygotowaniu scenek rodzajowych związanych z problematyką uzależnień; były one przedstawiane przez poszczególne klasy, które przygotowały również dekoracje, stroje i rekwizyty w tematyce nawiązującej do wylosowanego wcześniej koloru. Ponadto uczniowie przygotowywali plakaty o tematyce związanej z uzależnieniami oraz transparenty z wymyślonymi hasłami związanymi z tytułem scenki odgrywanej przez reprezentację klasy. W konkursie udział wzięły wszystkie klasy szkoły, z wyjątkiem klas IV, które jedynie przygotowały plakaty dotyczące profilaktyki uzależnień.

W dniu konkursu w szkole pojawili się  zaproszeni goście:
Pani Burmistrz Bożena Motykońska, Pani Anna Ślęzak– Radna Miasta Strykowa, przewodnicząca Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Podinspektor Paweł Głuszczyk– zastępca Komendanta Powiatowej Policji w Zgierzu, nadkomisarz Liliana Garczyńska– rzecznik Komendy Powiatowej Policji w Zgierzu, Pani komisarz Aneta Kominiak, Pan Wojciech Tomczak– inspektor ds. informacji i promocji oraz Pan Andrzej Pożarli– zastępca przewodniczącego Rady Strykowa. Pojawiła  się również Pani Liliana Jóźwiak z ,,Wieści”.

W składzie jury zasiadali: pani burmistrz Bożena Motylińska, pani radna Anna Ślęzak, podinspektor pan Paweł Głuszczyk oraz nadkomisarz, pani Liliana Garczyńska. Podczas konkursu oceniali wartość i przesłanie przygotowanych scenek (kostiumy, tematykę, dekorację, wykorzystanie wcześniej wylosowanych kolorów), przygotowanie plakatów o tematyce uzależnień oraz udział i zaangażowanie klasy.

Podczas konkursu na sali gimnastycznej obecni byli wszyscy uczniowie szkoły. Wykazali oni ogromne zainteresowanie tematyką konkursu oraz przygotowanymi scenkami.

Uczniowie występowali w następującej kolejności:

  1. Klasa III Technik Logistyk i Technik Rolnik w scence pt. ,,Śnieg w lecie";
  2. Klasa III Technik Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych w scence pt. ,,Nie za wszelką cenę”;
  3. Klasa I Technik Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych w scence pt.  ,,Palący problem" ;
  4. Klasa II Technik Logistyk i Technik Rolnik w scence pt. ,,Alkohol kradnie wolność";
  5. Klasa  II Technik Mechatronik w scence pt. ,,Palenie zabija;
  6. Klasa I Technik Logistyk w scence pt. ,,Kotek Obżartuch";
  7. Klasa II Technik Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych w scence pt. ,, TV Bratki";
  8. Klasa I Liceum Służb Mundurowych w scence pt.,, Bez nałogów możemy czuć się wspaniale";
  9. Klasa I Technik Mechatronik i Technik Rolnik w scence pt. ,,Spotkanie po latach".

 W przerwach między scenkami profilaktycznymi oraz podczas obrad jury występowała uczennica klasy III Technikum Żywienia oraz Usług Gastronomicznych Jolanta Górska, która zaprezentowała swój talent wokalny w piosence ,,Hallelujah” oraz w dwóch utworach własnego autorstwa. 

Głosami jury wygrały klasy II Technik Mechatronik, I Technik Mechatronik i Technik Rolnik oraz klasa I Liceum Służb Mundurowych. Klasy otrzymały bilety do kina na wybrany seans dowolnym dniu. Specjalne wyróżnienie Policji oraz bilety do kina w dniu 1.02.2016 rok. otrzymała klasa II Technik Żywienia oraz Usług Gastronomicznych.

Przy okazji konkursu została zorganizowana również wystawa zdjęć przedstawiających zmiany, jakie zachodzą w organizmie osób uzależnionych od narkotyków, dopalaczy, alkoholu oraz nikotyny. Poza tym przedstawione zostały zdjęcia sław, które odeszły przedwcześnie przez swoje uzależnienie.

Anna Wójcik


01.02.2016 „Stop uzależnieniom” - prelekcja funkcjonariuszy policji

W dniu 1.02.2016 roku odbyła się w naszej szkole prelekcja, dotycząca problemu dopalaczy oraz zjawiska cyberprzemocy. Spotkanie to, trwające niespełna godzinę, prowadziła pani Komisarz Aneta Kominiak, która na wstępie wręczyła klasie II Technikum Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych specjalne wyróżnienie Policji wraz z biletami do kina za zaprezentowanie ciekawej scenki podczas konkursu "Stop uzależnieniom”. Pani komisarz opowiedziała młodzieży o dopalaczach– o ich chemicznym składzie, konsekwencjach prawnych, skutkach zażywania tych substancji oraz akcjach policji, podczas których zatrzymywane były osoby odpowiedzialne za rozprowadzanie oraz handel wszelkimi środkami odurzającymi. W drugiej części spotkania poruszony został wciąż narastający w ostatnich czasach problem cyberprzemocy (konsekwencje związane z upublicznieniem fałszywych danych oraz wykorzystania wizerunku drugiej osoby). Ponadto nasz gość opowiedział o skutkach i formach cyberprzemocy oraz sposobie, w jaki sprawcy tej formy przestępstwa zostają złapani. Prelekcja cieszyła się dużym zainteresowaniem uczniów.

Anna Wójcik


12.02.2016 Półfinał szkolnego Master Szefa

W dniu 12 lutego 2016 roku odbył się półfinał szkolnego Master Szefa. Tematem przewodnim konkursu było „jabłko” oraz dekoracja stołów walentynkowych. W zmaganiach wzięło udział pięć dwuosobowych zespołów:

Zespół 1: Dominik Mroczek (klasa III) i Mateusz Korytowski (klasa II)- przygotowali pieczone jabłko faszerowane musem bananowo-jogurtowym

Zespół 2: Aleksandra Dziewiór i Paulina Kubicka (uczennice klasy I)- przygotowały różyczki z  jabłek na cieście francuskim w połączeniu z  musem twarożkowo -brzoskwiniowym

Zespół 3: Joanna Pacek i Anna Rychlik (uczennice klasy II)- przygotowały pudding jabłkowy

Zespół 4: Patrycja Plewka i Kamila Kaczmarska (uczennice klasy I)- przygotowały malinowe mini szarlotki z pianką bezową

Zespół 5: Joanna Tomczyk i Sylwia Przybysz (uczennice klasy II)- przygotowały pierogi z jabłkiem

Zadaniem uczestników było przygotowanie w ciągu 90 minut 4 porcji dowolnej potrawy z wykorzystaniem jabłek oraz nakrycie stołu dla 2 osób o tematyce „kolacja dla zakochanych”. 

Jury techniczne oraz degustacyjne przyznawało punkty za znajomość zasad bhp oraz ich przestrzeganie, znajomość procesu technologicznego, wygląd i smak potrawy, stopień trudności i pomysłowość oraz aranżację stołu.

Największą ilość punktów i jednocześnie I miejsce otrzymał zespół 4 w składzie Patrycja Plewka i Kamila Kaczmarska, II miejsce zajął zespół 2: Aleksandra Dziewiór i Paulina Kubicka, III miejsce zespół 3: Joanna Pacek i Anna Rychlik. Do finału, który odbędzie się już w kwietniu zakwalifikował się również zespół 5: Joanna Tomczyk i Sylwia Przybysz. 

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspólną zabawę a zwycięzcom gratulujemy!!!
Trzymamy kciuki za finał!!!

Ewa Piszczyńska


10.03.2016 Warsztaty gastronomiczne dla gimnazjalistów

Dnia 10 marca 2016 roku w naszej szkole były prowadzone warsztaty dla gimnazjalistów z Dmosina. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach praktycznych podczas których przygotowywali zdrowe ciasteczka owsiane oraz ciasto marchewkowe. Młodzież zapoznała się z zawodem kelnera oraz techniką nakrywania stołów zastawą stołową. Na zakończenie uczniowie wysłuchali wykładu na temat „Co warto pić i dlaczego?” prowadzonego przez nauczyciela ZS Nr 1 p. Ewę Piszczyńską. Uczniowie zapoznali się z wartością odżywczą i ilością zawartego cukru w pitych przez nich napojów. Miłym zakończeniem spotkania była degustacja sporządzonych wcześniej słodkości.

Zajęcia praktyczne prowadziły p. E. Piszczyńska oraz K. Kina wraz z uczniami klasy I Technikum żywienia i Usług Gastronomicznych.

 

Opracowała: E. Piszczyńska


11.03.2016 Finał III międzyszkolnego konkursu „WIEM CO JEM” dla gimnazjów i szkół podstawowych

W piątek 11 marca 2016 roku odbył się finał III edycji konkursu „Wiem co jem” dla gimnazjów i szkół podstawowych.Konkurs ten odbywał się pod patronatem Burmistrza Strykowa pana Andrzeja Jankowskiego.

Celem konkursu jest propagowanie i pogłębianie wiedzy o zdrowym odżywianiu, zainteresowanie uczniów tematyką żywienia, upowszechnienie wzorców racjonalnego odżywiania oraz promocja zdrowia.

W konkursie wzięli udział uczniowie ośmiu szkół podstawowych oraz pięciu gimnazjów z naszego regionu (Bratoszewice, Stryków, Niesułków, Dobra, Domaniewice, Głowno, Dmosin, Koźle). Łącznie gościliśmy 39 finalistów wraz z ich opiekunami. Uczniowie, po rozwiązaniu testu, brali udział w warsztatach gastronomicznych, prowadzonych przez nauczycieli zawodu. Uczniowie przygotowywali zdrowe koktajle a także uczyli się nakrywać stoły; zapoznali się również z wiadomościami dotyczącymi zawodu  kelnera. Na zakończenie zabawy odbyła się degustacja przygotowanych wcześniej koktajli.

Wyniki konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi 21 marca podczas Dnia Otwartego.

Opracowała E. Piszczyńska


15.03.2016 Nasi tenisiści w pierwszej ósemce województwa!

Tenisiści stołowi naszej szkoły odnieśli niebywały sukces. Podopieczni nauczyciela wychowania fizycznego Andrzeja Kusego po sukcesach w rozgrywkach powiatowych, w których wywalczyli drugą lokatę, ustępując jedynie Zespołowi Szkół Nr 1 ze Zgierza, nie zawiedli także w półfinale mistrzostw województwa łódzkiego. Wojciech Wlazło, Dominik Pietrasiak i Szymon Prusinowski zajęli drugą lokatę i awansowali do finału mistrzostw województwa łódzkiego drużynowych rozgrywek.

Zawody odbyły się w ubiegły poniedziałek 21 marca 2016 w hali Zespołu Szkól w Zelowie i dostarczyły wielu emocji. Bratoszewiczanie trafili do silnej czwartej grupy, ale nie przestraszyli się rywali. Po pasjonujących pojedynkach Wojtek Wlazło i Dominik Pietrasiak odnieśli zwycięstwo, by wygraną nad zespołem LO Tomaszów, przypieczętować wygraną w grze deblowej. W drugim spotkaniu, decydującym o awansie do finałowej czwórki najlepszych drużyn województwa łódzkiego, naszym uczniom niestety zabrakło szczęścia i koncentracji w decydujących momentach. W meczu, który decydował o zwycięstwie, w grze deblowej Wojtek i Dominik prowadzili z rywalami w setach 2:0, by kolejne dwa przegrać. W ostatnim piątym secie przy stanie 10:6 dla naszych uczniów, brakowało do szczęścia wywalczenie tylko jednego punktu! Niestety, to rywale zdołali odrobić straty i ostatecznie przechylić szalę zwycięstwa na swoją korzyść.

Ostatecznie drużyna Zespołu Szkół Nr 1 Bratoszewice została sklasyfikowana na ósmej pozycji w województwie łódzkim, co i tak jest nie lada osiągnięciem naszych uczniów!

Andrzej Kusy

 


17.03.2016 Spotkanie z Ratownikiem Medycznym

W dniu 17.03.2016 roku odbyły się w czytelni szkolnej zajęcia profilaktyczne z pierwszej pomocy przedmedycznej. Zajęcia poprowadził ratownik medyczny mgr Piotr Mackiewicz– praktyk, z trzyletnim stażem pracy w Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Łodzi. W prelekcji udział wzięły wszystkie klasy ze szkoły. Uczniowie podzieleni zostali na cztery grupy, a zajęcia trwały 4 godziny lekcyjne (po 45 minut, na każdą grupę). Podczas zajęć Pan Piotr opowiedział o pracy ratownika medycznego- o jego kompetencjach oraz o tym, czego ratownik podczas wizyty nie może zrobić. Przedstawił zagrożenia, jakie niesie niesłuszne wezwanie pogotowia ratunkowego- mandat karny nawet do 1500 zł oraz brak kartek potrzebnych do ratowania życia innych osób; opowiedział kilka historii nieuzasadnionych wezwań kartki pogotowia podczas których często dyspozytorowi udzielane były inne informacje, niż ratownicy medyczni zastali na miejscu zdarzenia (wezwanie do zatrzymania krążenia – pacjentem okazała się papuga, wezwanie do duszności – pani potrzebowała pomocy przy odsunięciu szafy żeby wyjąć swoją sztuczną szczękę, która za nią wpadła, ból nogi – za mały but na stopie, i wiele innych). Ratownik medyczny opowiedział również o sposobie reagowania, gdy spotkamy osobę leżąca w miejscu publicznym, ale odurzoną alkoholem – kiedy wezwać pogotowie, a kiedy jedynie straż miejską lub policję. Przestawił również krótki reportaż pokazujący pracę ratownika medycznego oraz przykłady nieuzasadnionych wezwań karetek pogotowia.

Film pod linkiem: http://www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/czy-mozna-z-krokodylem czyli-po-co-wzywamy-karetki,271397.html

W kolejnej części spotkania przedstawione zostały i przećwiczone zachowania z pierwszej pomocy oraz konsekwencje prawne jakie niesie nieudzielenie pomocy osobie poszkodowanej. Najpierw omówione zostały czynności jakie powinna zrobić osoba, która jest świadkiem wypadku samochodowego- w jaki sposób zabezpieczyć miejsce wypadku, jak wyciągnąć poszkodowanego z auta i w jaki sposób udzielić mu pomocy. Przećwiczony został chwyt Rauteka – stosowany w pierwszej pomocy służący do szybkiej ewakuacji poszkodowanego z miejsca zagrożenia, np. z samochodu. Później zademonstrowana została pomoc w przypadku, gdy taka osoba nie oddycha (Resuscytacja krążeniowo- oddechowa, wraz z instrukcją do którego momentu ją wykonywać) oraz instrukcja wezwania pomocy. Informacje o resuscytacji dotyczyły zarówno osób dorosłych, jak i dzieci i niemowląt. Sekwencja reanimacyjna ćwiczona była na fantomie szkolnym przez kilkoro uczniów.

Później przećwiczona została pierwsza pomoc w przypadku, gdy osoba poszkodowana oddycha, lecz jest nieprzytomna – ćwiczenie pozycji bocznej ustalonej, z zaznaczeniem, że kobietę w ciąży należy położyć na lewym boku.

Ratownik medyczny opowiedział również o pierwszej pomocy w przypadku ataku padaczki, w jaki sposób unieruchomić złamanie czy zwichnięcie oraz jak się zachować w przypadku zasłabnięcia czy omdlenia. Dużo uwagi poświęcił również pierwszej pomocy w przypadku zadławienia – w jaki sposób ocenić czy poszkodowany jest w stanie sobie sam poradzić, kiedy pomóc mu usunąć ciało obce z przewodu pokarmowego oraz jakie czynności ratownicze podjąć, kiedy osoba zadławiona straci przytomność. Przećwiczony został rękoczyn Heimlicha – technika pierwszej pomocy stosowana przy zadławieniach. Polega ona na naciśnięciu przepony w celu wypchnięcia przedmiotu znajdującego się w tchawicy zadławionego. Omówione zostały również zagrożenia wynikające ze stosowania tego chwytu oraz że nie można go wykonywać na niemowlętach, osobach nieprzytomnych, kobietach
w ciąży i osobach otyłych. Zademonstrowana została również pierwsza pomoc w przypadku zadławień u niemowląt.

Na koniec zostały rozdane ulotki dotyczące instrukcji wzywania pomocy oraz wykonywania resuscytacji krążeniowo – oddechowej u dorosłych oraz mini przewodniki dotyczące pierwszej pomocy w różnych nagłych sytuacjach zagrażających życiu lub zdrowiu.

Po spotkaniu z młodzieżą podziękowania panu Piotrowi wręczyła pani wicedyrektor Beata Jachurska, życząc powodzenia i wytrwałości w dalszej pracy zawodowej. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem i aktywnym uczestnictwem młodzieży podczas wykonywania wszelakich ćwiczeń.

 

Anna Wójcik


21.03.2016 Nasi siatkarze w ćwierćfinale

Reprezentacja siatkarzy Zespołu Szkół Nr 1 w Bratoszewicach rywalizowała w mistrzostwach powiatu zgierskiego szkół ponadgimnazjalnych. Mimo porażki w pierwszym, emocjonującym spotkaniu z LO im Stanisława Staszica z Aleksandrowa Łódzkiego 0:2 (w pierwszym secie nasi uczniowie byli o krok od zwycięstwa, które na pewno odmieniłoby losy meczu), w spotkaniu o awans do półfinału także przegrali z silną drużyną Katolickiego LO z Głowna 0:2. Uczniowie ZS Nr 1 z Bratoszewic ostatecznie zostali sklasyfikowani na miejscu 5-8 w powiecie zgierskim. Nasza drużyna w mistrzostwach powiatu wystąpiła w następującym składzie: Michał Kowalczyk, Szymon Plewka, Bartłomiej Łuszczyński, Dominik Drożdżalski, Konrad Kominiak, Adrian Zatorski, Kacper Michalak, Patryk Dałek, Filip Radzicki, Szymon Pietrzak, Sebastian Kujawiak, Jan Kamiński. Opiekunem drużyny był nauczyciel wychowania fizycznego - Andrzej Kusy.

Andrzej Kusy


21.03.2016 Finał konkursu „Wiem co jem”

W dniu 21 marca 2016 roku podczas uroczystych obchodów Otwartych Drzwi naszej szkoły nastąpił finał III międzyszkolnego konkursu „Wiem co jem”, który odbył się pod patronatem Burmistrza Strykowa p. Andrzeja Jankowskiego. W kulinarnych zawodach wzięło udział 8 szkól podstawowych i 5 gimnazjalnych, łącznie 39 uczniów.

W wyniku burzliwych obrad jury wyłoniło następujących zwycięzców:

W kategorii Szkoła Podstawowa:
I miejsce: Marcin Kutermankiewicz, SP nr 3 w Głownie, kl. V
II miejsce: Jakub Banasiak, SP w Niesułkowie, kl. VI
III miejsce: Amelia Czubiak, SP nr 1 w Głownie,  kl. V
III miejsce: Zuzanna Proga, SP nr 2 w Strykowie, kl. VI

W kategorii Gimnazjum:
I miejsce: Miłosz Kalinowski, ZS nr 2 w Bratoszewicach, kl. II
II miejsce: Paweł Sokół, Gimnazjum Publiczne w Domaniewicach,  kl. III
III miejsce: Marika Marciniak, Gimnazjum Miejskie w Głownie,  kl. II

                              
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy wiedzy
z zakresu zasad zdrowego odżywiania!!!

 

Ewa Piszczyńska


08.04.2016 Zwycięstwo w Strykowie

Piłkarska reprezentacja Zespołu Szkół Nr 1 Bratoszewicach rozegrała towarzyski mecz piłki nożnej z reprezentacją Zespołu Szkół
Nr 1 w Strykowie. Dla naszych uczniów był to ostateczny sprawdzian przed zbliżającymi się mistrzostwami powiatu zgierskiego w piłce nożnej "szóstek" szkół ponadgimnazjalnych. Na boisku typu "Orlik" w Strykowie podopieczni nauczyciela wychowania fizycznego Andrzeja Kusego nie zawiedli, prezentując dobrą dyspozycję strzelecką. Ostatecznie Bratoszewiczanie pokonali swoich rywali - gimnazjalistów 7:3, a gole dla szkolnej reprezentacji z Bratoszewic uzyskali: Adrian Zatorski - 3, Filip Radzicki - 2, Adrian Bartczak i Kacper Michalak po 1. Drużyna ZS Nr 1 Bratoszewice wystąpiła w tym spotkaniu w następującym składzie: Michał Kumidaj - Michał Kowalczyk, Dawid Fraszczyk, Adrian Bartczak, Filip Radzicki, Jakub Proga, Adrian Zatorski, Kacper Michalak oraz Sebastian Kujawiak.

Andrzej Kusy


12.04.2016 Do awansu zabrakło jednej bramki

Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Bratoszewicach wzięli udział w mistrzostwach powiatu zgierskiego w piłce nożnej szkół ponadgimnazjalnych. Turniej tradycyjnie rozegrano na piłkarskich obiektach MOSiR w Zgierzu. Do zawodów zgłosiło się dziesięć szkolnych reprezentacji powiatu. Bratoszewiczanie, drogą losowania zostali dołączeni do grupy pierwszej, gdzie rywalizowali z ekipą Zespołu Szkół Nr 1 w Zgierzu (popularny Ekonomik) oraz z Samorządowym Liceum Ogólnokształcącym im. Romualda Traugutta w Zgierzu. Mimo, że nasi uczniowie nie przegrali meczu, niestety odpadli z turnieju, zajmując drugą lokatę w swojej grupie eliminacyjnej. W pierwszym meczu, po wyrównanej walce, nasi piłkarze zremisowali z Ekonomikiem 2:2. Jednak to drużyna z Bratoszewic była bliższa wygranej. W ostatniej sekundzie meczu piłka po strzale Adriana Zatorskiego trafiła w słupek, po czym sędzia zakończył spotkanie. Bramki w tym meczu dla drużyny z Bratoszewic zdobyli Adrian Zatorski i Adam Barański po 1. W drugim spotkaniu grupowych rozgrywek nasi uczniowie zmierzyli się ze zgierskim liceum. Jednak to licealiści na początku zaskoczyli naszych zawodników zdobywając gola. Potem bramki zdobywali raz jedni to raz drudzy. Na kilka minut przed zakończeniem meczu niezawodny tego dnia Adrian Zatorski kopnął piłkę do siatki bramki rywali i wynik meczu brzmiał 3:3. Niestety naszym zawodnikom nie udało się już zdobyć zwycięskiego gola, bowiem zabrakło po prostu czasu. Bramki w całym turnieju dla ZS Nr 1 Bratoszewice zdobyli: Adrian Zatorski - 4 i Adam Barański - 1.

Reprezentacja naszej szkoły wystąpiła w następującym składzie:  Michał Kumidaj - Michał Kowalczyk, Dawid Fraszczyk, Adrian Bartczak, Filip Radzicki, Jakub Proga, Adrian Zatorski, Kacper Michalak oraz Adam Barański.

Andrzej Kusy


21.05.2016 Dzień Bratoszewic

W dniu 21 maja 2016 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w pikniku organizowanym od kilku lat z okazji Dnia Bratoszewic. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko promujące naszą szkołę. Oprócz informacji o proponowanych kierunkach kształcenia na nowy rok szkolny oraz darmowych kursach kwalifikacyjnych można było spróbować pysznych i zdrowych ciasteczek owsianych przygotowanych przez uczniów technikum żywienia. Prym wiedli przedstawiciele Liceum Służb Mundurowych, którzy prezentowali różne rodzaje broni. Chętni mogli spróbować swoich sił w strzelaniu do celu.

Monika Pawlak- Kalinowska

 


30.05.2016 Piknik Country w ZS Nr 1 Bratoszewice

W poniedziałek 30 maja odbyła się już trzecia edycja dedykowanego dla uczniów klas o profilu rolniczym konkursu „Piknik Country”. Uczestnicy rywalizowali w grupach trzyosobowych w 5 konkurencjach: przeciąganie ciągnika, dojenie krowy, slalom, cięcie drewna, oraz rzut lassem. Konkurs został zdominowany przez uczniów klasy I TR, którzy to zajęli pierwsze trzy miejsca. 

                                                                                              Opracował: Łukasz Sobczyk


01.06.2016 Bieg po zdrowie

Dnia 1 czerwca 2016 roku odbyła się u nas w szkole kolejna odsłona cyklicznej imprezy "Bieg po zdrowie".  Celem  zabawy było propagowanie zdrowego stylu życia, aktywne spędzanie wolnego czasu oraz czerpanie radości ze sportu. Uczniowie naszej szkoły brali udział w następujących konkurencjach: 

Zwycięzcy zostali nagrodzeni "zdrowymi" upominkami oraz serdecznymi gratulacjami. Po zakończonej rywalizacji wszyscy uczestnicy udali się na poczęstunek przygotowany przez klasy gastronomiczne i panie: Ewę Piszczyńską (która zajęła 2 miejsce w biegu przełajowym), Kamilę Kinę oraz Aleksandrę Twardowską. Na stołach pojawiły się piękne, kolorowe i smaczne przekąski, koktajle, ciasta, których głównymi składnikami były owoce i warzywa.

Impreza przysporzyła wszystkim dużo radości i na pewno przyczyniła się do polepszenia stanu zdrowia wszystkich uczestników! Ze swojej strony chcę pogratulować wszystkim osobom, które tego dnia wzięły udział w zorganizowanych konkurencjach. Cieszymy się, że chcieliście się wspólnie bawić i promować aktywny tryb życia.

Joanna Borasik


03.06.2016 Finał III edycji Szkolnego Master Szefa

W dniu 3 czerwca br. odbył się finał III edycji Szkolnego Master Szefa. Uczennice klas gastronomicznych miały do wykonania dwa zadania, po pierwsze przygotować danie główne z wykorzystaniem mięsa drobiowego oraz nakryć stół o tematyce- przyjęcie weselne lub komunijne. Czas na wykonanie potrawy konkursowej obejmował 120 minut, zaś na nakrycie stołu wynosił 60 minut. W jury oceniającym finalistki zasiadł szef kuchni Hotelu 500 p. Łukasz Goliński oraz kierownik restauracji Hotelu 500 p. Dariusz Piszczyński. W ocenie potraw jury brało pod uwagę takie wytyczne jak wygląd, smak potrawy oraz pomysłowość i kreatywność. W ocenie stołu oprócz estetyki, została oceniona znajomość zasad prawidłowego nakrywania stołu.

Zwycięzcy konkursu:

I miejsce- Aleksandra Dziewiór i Paulina Kubicka z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (nazwa potrawy: kurczak z pieczarkami w cieście francuskim, różyczki ziemniaczane oraz surówka z kapusty, rzodkiewki i kalarepy).

II miejsce- Patrycja Plewka i Kamila Kaczmarska z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (pierś pod pierzynką, roladki ze śliwką i wędzonym boczkiem, kuleczki ziemniaczane).

III miejsce- Sylwia Przybysz i Joanna Tomczyk z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (cannelloni z mięsem drobiowym, sałatka wiosenna i dip czosnkowy).

IV miejsce- Anna Rychlik i Joanna Pacek z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (krokiety drobiowe z orzechami i nutą cytryny, makaron penne i sos pomidorowy).

Uroczyste wręczenie nagród nastąpi podczas akademii z okazji zakończenia roku szkolnego. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i już myślimy o tematyce kolejnej IV edycji konkursu na nowy rok szkolny.

Ewa Piszczyńska

 


09.06.2016 Zajęcia otwarte dla uczniów Szkoły Podstawowej

W dniach 2 i 9 czerwca br. gościliśmy w naszej szkole uczniów klas IV Szkoły Podstawowej Nr 2 z Głowna, którzy uczestniczyli w lekcjach otwartych. Zaproszone dzieci wraz z uczniami naszej szkoły- klasy I TŻiUG przygotowywały w pracowni gastronomicznej pyszne i zdrowe koktajle, które na koniec zajęć chętnie spożywały. Ponad to poznały zasady zdrowego odżywiania, zasady nakrywania stołu zgodnie z obowiązującą etykietą oraz ćwiczyli dekoracyjne składanie serwetek. Zajęcia odbywały się pod opieką pań: Kamili Kiny oraz Ewy Piszczyńskiej.

Opracowała: Ewa Piszczyńska


13.06.2016 II Bieg terenowy za nami

13 czerwca 2016 r. Zespół Szkół Nr 1 w Bratoszewicach był gospodarzem II Biegu terenowego z elementami pierwszej pomocy i p-poż. Organizatorami zawodów byli nauczyciele edukacji dla bezpieczeństwa bratoszewickiej placówki Agnieszka Stępczyńska i Andrzej Pożarlik, zaś inicjatorem imprezy Dyrektor p. Magdalena Mackiewicz.

Przy organizacji zawodów dla uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych pomagał nauczyciel wychowania fizycznego Wojciech Pożarlik, klub kolarski LUKS Dwójka Stryków oraz strażacy z JRG PSP Stryków, OSP Bratoszewice i Lipka, a także Prezes MG OSP Jan Strzelecki i Komendant MG OSP Marcin Łysoń. Nagrody ufundowane przez Burmistrza Miasta- Gminy Stryków Andrzeja Jankowskiego i wiceprzewodniczącego Rady Miejskiej w Strykowie Andrzeja Pożarlika wręczali zwycięzcom zastępca dowódcy JRG Stryków Adam Antczak i zastępca Komendanta Komisariatu Policji w Strykowie podkomisarz Michał Koźmiński,  którzy na zakończenie podczas uroczystego apelu przypomnieli również uczniom o bezpieczeństwie w czasie wakacji.

Do rywalizacji przystąpiło łącznie 17 trzyosobowych drużyn z różnych szkół w regionie. W trakcie trwania imprezy uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywali dla uczestników poczęstunek w postaci grilla i ciasta. Każda drużyna otrzymała ponadto pakiet napojów izotonicznych. Wszyscy rozpoczynali zawody 15-min. testem wiedzy, po którym przystępowali do biegu na terenie parku ZS Nr 1 w Bratoszewicach. Na trasie musieli odnaleźć i prawidłowo przejść 6 stacji i jak najszybciej powrócić na metę. Liczyła się maksymalna liczba punktów wg klucza: punkty z testu + punkty ze stacji + 100 - punkty za bieg (1 min. - 1 pkt.). Na stacjach uczniowie musieli wykazać się umiejętnościami: znajomością resuscytacji z użyciem defibrylatora, założeniem kołnierza ortopedycznego i umieszczenie poszkodowanego na desce ratowniczej, usztywnienie kończyny za pomocą szyny, rozpoznanie urządzenia gaśniczego i właściwe ich użycie, celne rzuty rzutką ratowniczą. 

Wyniki rywalizacji w obu kategoriach podczas II Biegu Patrolowego w ZS Nr 1 w Bratoszewicach przedstawiamy poniżej. Zwycięzcy otrzymali medale i nagrody. Wszyscy uczestnicy otrzymali ponadto pamiątkowe gadżety i dyplomy.

Gimnazja:
1. Stryków (Monika Jędrzejczak, Bartłomiej Majchrzak, Bartłomiej Burtka)
2. Szczawin (Julia Królikowska, Bartłomiej Jaszczak, Sara Senftleben)
3. ZS 2 Bratoszewice (Olga Kowalczyk, Marika Walak, Karolina Florczak)

Szkoły ponadgimnazjalne:

1. ZS 1 Bratoszewice - I klasa mundurowa LO, gr. wojskowa (Krystian Bryszewski, Hubert Ziarnik, Michał Drzewosz)
2. ZS 1 Bratoszewice - I klasa mundurowa LO, gr. strażacko-policyjna (Karolina Wójcik, Konrad Wołowiec, Mateusz Janicki)

3. ZS 1 Bratoszewice - klasa I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (Mateusz Piątkowski, Kamil Lamczyk, Dawid Sobczyk).

Serdecznie gratulujemy wszystkich uczestnikom i zapraszamy na kolejny bieg za rok!

 Agnieszka Stępczyńska