Informacje
Ogólne
Rok szkolny
2010/2011
Rok szkolny
2011/2012
Rok szkolny
2012/2013
Rok szkolny
2013/2014
Rok szkolny
2014/2015
Rok szkolny
2015/2016
Rok szkolny
2016/2017
Rok szkolny
2017/2018
Rok szkolny
2018/2019
Rok szkolny
2019/2020
Rok szkolny
2020/2021

Szkoła promująca zdrowie - rok szkolny 2017/2018

„Bądź reżyserem swojego zdrowego życia”.

 


16.09.2017 Pożegnanie lata w Bratoszewicach

W ostatnią sobotę, 16 września 2017 r., wzięliśmy udział w imprezie organizowanej przez Stowarzyszenie Przyjaciół Bratoszewic pt. Pożegnanie lata.

Mimo niesprzyjającej pogody atmosfera była bardzo gorąca. Podczas odbywającego się już po raz piąty spotkania dostępnych było mnóstwo atrakcji m. in. dmuchany plac zabaw dla najmłodszych oraz gry i zabawy z animatorami. Dla starszych uczestników przewidziano przejazdy wozem strażackim OSP Bratoszewice.

Na stoisku naszej szkoły uczeń klasy III TŻ Artur Berczak oraz uczennica klasy III Technikum Żywienia Natalia Kaźmierczak serwowali pyszne ciasto dla amatorów słodkości oraz owoce dla zwolenników zdrowego żywienia. Elementem łączącym wszystkich gości była dyskoteka przy gorących wakacyjnych rytmach.

M. Pawlak - Kalinowska


2.10.2017 Bezpieczny uczeń w szkole i  w drodze do niej

Dnia 2 października 2017 r. odbył się apel "Bezpieczny uczeń w szkole i w drodze do niej" Uczniowie klasy 4 TRL przedstawili zagrożenia z jakimi uczniowie mogą się zetknąć każdego dnia w drodze do szkoły oraz na zajęciach szkolnych. Zaprezentowali stroje robocze obowiązujące na zajęciach praktycznych oraz główne zasady posługiwania się sprzętem elektrycznym na tych zajęciach.  Na zakończenie apelu przypomnieli zasady wzywania służb ratunkowych oraz sposoby posługiwania się sprzętem gaśniczym dostępnym w szkole.

T. Piestrzeniewicz



16.10.2017 Zajęcia profilaktyczne

W dniu 16 października 2017 roku odbyły się zajęcia profilaktyczne prowadzone przez panią Annę Wójcik (pedagoga szkolnego) oraz panią Iwonę Pelską (pielęgniarkę szkolną). Zajęcia odbyły się w trzech turach. Jako pierwsze odbyły się warsztaty dla dziewcząt z klas I dotyczące raka szyjki macicy oraz raka piersi. Dziewczęta wysłuchały krótkiego wykładu poświęconego profilaktyce raka piersi i szyjki macicy, po czym uczyły się wykonywać samobadanie piersi na specjalnych fantomach przyniesionych przez panią pielęgniarkę. Pielęgniarka szkolna odpowiadała również na pytania dotyczące samobadania piersi oraz konieczności uczęszczania na wizyty kontrolne do ginekologa.


Kolejne dwa spotkania dotyczyły profilaktyki raka jąder oraz raka prostaty. Chłopcy z klas III Technikum Rolniczego, Technikum Mechatronicznego, IV Technikum Mechatronicznego, III Liceum Ogólnokształcącego oraz IV Technikum Rolniczego, Technikum Logistycznego wysłuchali najpierw wykładu po czym porozmawiali z panią pedagog jak powinni przeprowadzać samobadanie jąder. Zadawali również pytania dotyczące konieczności wizyt u urologa. Na koniec wysłuchali wykładu profilaktycznego poświęconego profilaktyce raka piersi u kobiet oraz na fantomach piersi uczyli się wykrywać niepokojące zmiany.

Opracowała Anna Wójcik


31.10.2017 Cykl zajęć profilaktycznych dla klas pierwszych

W październiku rozpoczął się cykl zajęć profilaktycznych dla klas I. Pierwsze zajęcia odbyły się w październiku i dotyczyły profilaktyki raka piersi i szyjki macicy dla dziewcząt. Od 6 listopada rozpoczęła się profilaktyka antykoncepcji. Jako pierwsza zajęcia miała klasa I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Podczas zajęć poznali historię antykoncepcji, metody antykoncepcji oraz zasady bezpiecznego współżycia seksualnego. Zajęciom towarzyszy wystawa profilaktyczna poświęcona metodą antykoncepcji. W grudniu we wszystkich klasach pierwszych przeprowadzone zostaną zajęcia dotyczące profilaktyki chorób przenoszonych drogą płciową. Cykl zajęć zakończy grudniowy test sprawdzający wiadomości dla klas I dotyczący omawianych przez cały cykl zajęć zagadnień. Trzy osoby spośród wszystkich klas I, które najlepiej rozwiążą test wiedzy otrzymają nagrody niespodzianki.

Anna Wójcik


9.11.2017 Dzień zdrowego śniadania

9 listopada w naszej szkole gościliśmy uczniów klasy III Gimnazjum ZS nr 2 z Bratoszewic na lekcjach otwartych z zakresu pracowni gastronomicznej. Gimnazjaliści przy pomocy uczniów klasy IIITechnikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywali  zdrowe potrawy śniadaniowe: naleśniki z musem jabłkowym, bruschettę czosnkową  z pomidorkami i mozarellą,śniadaniowe serduszka na grzance pełnoziarnistej oraz tortillę z serem i szynką otuloną kiełkami rzodkiewki  i rukolą. Warsztaty odbyły się w miłej i przyjaznej atmosferze, a przyrządzone potrawy smakowały każdemu z naszych miłych gości. Gimnazjaliści uczestniczyli również w wykładzie na temat korzyści wynikających ze spożywania śniadań prowadzonym przez Panią Kamilę Kinę.

Ewa Piszczyńska



23.11.2017 Dzień zdrowego śniadania i wolontariat w jednym

Dnia 23.11.2017 r.  pomagaliśmy nieuleczalnie chorym dzieciom z regionu łódzkiego, będących pod opieką fundacji Gajusz. Na przerwach za symboliczną złotówkę można było zakupić zdrowe potrawy śniadaniowe przygotowane przez uczniów klas gastronomicznych. Cała zebrana kwota zostanie przekazana na konto fundacji.


Dzięki fundacji Gajusz na oddziałach onkologicznych pracuje zespół doświadczonych psychologów oraz pracownik socjalny. Chore dzieci i rodziców odwiedzają wolontariusze. Ponadto fundacja organizuje warsztaty teatralne, plastyczne, muzyczne oraz mnóstwo ciekawych spotkań; troszczy się także o zdrowe rodzeństwo małych pacjentów, gdyż często właśnie te dzieci niosą na swoich barkach największy ciężar w całej rodzinie. Od 2005 roku działa hospicjum domowe, od ponad trzech lat stacjonarne i perinatalne.


„Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”

I śniadanie

  • To pierwszy posiłek spożywany po długiej przerwie nocnej i jednocześnie przed rozpoczęciem największego natężenia zajęć fizycznych i umysłowych.
  • Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
  • Dostarcza składników odżywczych, po przebytej nocy, gdy zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest największe.

II śniadanie

  • To posiłek bardzo istotny w żywieniu młodzieży
  • Dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do dalszej pracy umysłowej i aktywności fizycznej.

 

Korzyści ze spożywania regularnych śniadań:

  • Śniadanie to podstawa i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zwiększa przemianę materii i daje sytość do południa.
  • Lepsza odporność na stres
  • Efektywniejszy układ odpornościowy
  • Lepszy nastrój
  • Lepsze wyniki w nauce i zapamiętywaniu oraz lepsza koncentracja
  • Sprawniejszy układ nerwowy
  • Łatwość utrzymania właściwej wagi ciała
  • Kontrola uczucia głodu w ciągu całego dnia
  • Zmniejszenie prawdopodobieństwa przejadania się

Ewa Piszczyńska


4.12.2017 Cykl zajęć profilaktycznych w klasach I

Cykl zajęć profilaktycznych w klasach I dotyczący między innymi antykoncepcji oraz chorób przenoszonych drogą płciową zakończył test podsumowujący wiadomości.  Składał się on z 16 pytań otwartych i zamkniętych. Pytania dotyczyły między innymi tego, w jaki sposób możemy zarazić się wirusem HIV, jakie powikłania mogą wystąpić po źle lub nieleczonej rzeżączce oraz czym jest wskaźnik Perla.

Najlepiej wiadomości opanowały następujące osoby:
I miejsce - Zofia Kalisiak klasa I Technikum Żywienia.
II miejsceNatalia Krukowska klasa I Technikum Żywienia.
III miejsceMichał Ślązak klasa I Liceum Ogólnokształcące.
Wyróżnienie otrzymuje Wojciech Piestrzeniewicz z klasy I Technikum Żywienia.

Zwycięzcom gratuluję, a pozostałym uczestnikom cyklu zajęć
dziękuję za aktywny udział w zajęciach.

Anna Wójcik



7.12.2017 Lekcja otwarta z gimnazjalistami

Dziś nasza szkołę odwiedzili uczniowie kl III gimnazjum w Bratoszewicach. Uczniowie uczestniczyli w lekcji na temat Produkty zbożowe - dlaczego warto je jeść. Lekcje prowadziła Pani K.Kina.

K. Kina


7.12.2017 Warsztaty kulinarne w pracowni gastronomicznej

7 grudnia po raz kolejny gościliśmy w naszej szkole uczniów klasy III Gimnazjum ZS nr 2 z Bratoszewic. Uczniowie w towarzystwie starszych kolegów z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych sporządzali zdrowe potrawy śniadaniowe: naleśniki z musem jabłkowym, bruschettę czosnkową  z pomidorkami i mozarellą, śniadaniowe serduszka na grzance pełnoziarnistej oraz tortillę z serem i szynką otuloną kiełkami rzodkiewki  i rukolą. Warsztaty zakończyły się degustacją  przyrządzonych potrawy, które smakowały każdemu z naszych miłych gości.

Ewa Piszczyńska


12.12.2017 Ruszyła V edycja konkursu „Szkolny Master Szef”

12 grudnia rozpoczęły się kolejne zmagania uczniów klas gastronomicznych w konkursie „Szkolny Master Szef”. Do konkursu zgłosiło się  dwuosobowych zespołów:

  1. Aleksandra Goszczyńska i Wiktoria Łuczak z klasy I
  2. Patryk Pośpiech i Przemysław Jakóbczyk z klasy II
  3. Katarzyna Jatczyk i Magdalena Ślusarek z klasy II
  4. Maja Kwiatkowska i Kamila Kaczmarska z klasy III
  5. Patrycja Plewka i Aleksandra Sześniak z klasy III
  6. AlaksandraMirys i Dominika Kałuża z klasy IV
  7. Anna Rychlik i Sylwia Przybysz z klasy I

W tym roku jest to już piąta edycja konkursu, zmieniła się jednak formuła. Uczniowie muszą wykazać się ogromna kreatywnością i wiedzą, gdyż gotują potrawy z surowców, które otrzymują danego dnia konkursu. Nie mogą korzystać z książek kucharskich, czy Internetu,  potrawę muszą wykonać samodzielnie. Na tym etapie wiedzieli tylko tyle, że tematem wiodącym będą potrawy wigilijne. Na każdym stanowisku znajdował się inny surowiec główny, który obowiązkowo musiał być wykorzystany: pstrągi świeże, masa makowa, buraki, śledzie solone, filet z mintaja, filet z dorsza, mąka i kapusta kiszona.  Pozostałe surowce były ogólnodostępne. Wszystkie produkty potrzebne do przeprowadzenia konkursu zostały zakupione przez szkołę. Na wykonanie 4 porcji potrawy przewidziano 120 minut. W jury znalazła się p. dyrektor Magdalena Mackiewicz, p. w-ce dyrektor Beata Jachurska, p. kierownik kształcenia praktycznego Elżbieta Czesny oraz nauczycielka przedmiotów gastronomicznych i pomysłodawca konkursu Ewa Piszczyńska.

Członkowie jury oceniali:

Wszystkie zespoły wykazały się dużym zaangażowaniem i kreatywnością, potrawy były przepyszne i pięknie podane. Najlepiej wypadł zespól A. Mirys i D. Kałuży, które mając do dyspozycji masę makową wykonały pieczone pierogi drożdżowe z makiem i orzechami podane z sosem orzechowo-pomarańczowym. II miejsce zespół M.Ślusarek i K.Jatczyk które mając śledzie solone wykonały pierogi z farszem śledziowym podane z musem żurawinowym, III miejsce zajęły P.Plewka i A.Szcześniak przygotowując z filetów z mintaja zupę rybną podawaną z wianuszkiem z ciasta francuskiego. Wśród potraw konkursowych znalazł się jeszcze barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego z farszem borowikowym, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku oraz pieczony dorsz z suszonymi pomidorami i szpinakiem.

W styczniu kolejny etap zmagań, wtedy też z konkursu odpadną dwa najsłabsze zespoły, które zgromadzą najmniejszą ilość punktów z etapu grudniowego i styczniowego. Na tym etapie wszyscy uczestnicy przechodzą dalej i zachowują swoje punkty. Temat styczniowego etapu pozostaje jeszcze tajemnicą.

Ewa Piszczyńska


14.12.2017 Apel szkolny z udziałem strażaków

W dniu 14 grudnia 2017 roku naszą szkołę odwiedzili przedstawiciele Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Państwowej Straży Pożarnej w Strykowie: st. kpt. Grzegorz Szkup, kpt. Piotr Rożniata, asp. Marcin Wawrzyn, mł. ogn. Dariusz Milczarek, st. sekc. Rafał Gocek i ogn. Marcin Łysoń.


Celem wizyty strażaków było uświadomienie uczniom największych zagrożeń dla zdrowia i życia pojawiających się w okresie zimowym. Aspirant Marcin Wawrzyn opowiedział młodzieży o szkodliwości tlenku węgla, zwanego potocznie czadem. Toksyczny związek, ze względu na swoje właściwości fizyczne określany mianem „cichego zabójcy”, każdego roku w trakcie sezonu grzewczego staje się przyczyną śmierci około stu osób. Dlatego tak ważna jest okresowa kontrola urządzeń i instalacji sanitarnych w budynkach mieszkalnych. Następnie st. kpt. Grzegorz Szkup zwrócił uwagę na niebezpieczeństwa wynikające z wykorzystywania pozornie zamarzniętych zbiorowisk wodnych jako lodowisk. Nie zabrakło również tematów związanych z bezpieczeństwem na drogach. Strażacy przypomnieli o najważniejszych zasadach ruchu drogowego, a także o konieczności korzystania z elementów odblaskowych przez pieszych i rowerzystów.


W końcowej części prelekcji starszy kapitan Grzegorz Szkup przekonywał słuchaczy, że każdy uczestnik ruchu drogowego ma bezpośredni wpływ na pomyślność akcji ratowniczej w przypadku wystąpienia wypadków i kolizji. Poprzez umiejętne ustawienie pojazdów tworzymy bowiem tak zwany korytarz ratowniczy, dzięki któremu służby ratunkowe mogą w krótkim czasie dotrzeć do poszkodowanych.

Ewelina Konarzewska


4.01.2018 Szkolne mistrzostwa w fazie finałowej

Do mistrzostw szkoły w siatkówce w bieżącym roku szkolnym 2017/218 zgłosiła się rekordowa liczba 13 klasowych reprezentacji. Drużyny w ramach regulaminu rozgrywek zostały podzielone na trzy grupy rozgrywkowe, gdzie toczyła się walka o cztery miejsca, premiowane awansem do strefy finałowej. W grupie pierwszej najlepszą okazała się drużyna trzeciej klasy technikum Logistycznego, która bez porażki zajęła zdecydowanie pierwsze miejsce. Drugą lokatą zadowolili się uczniowie klasy drugiej Technikum Rolniczego i Żywienia. W grupie drugiej zdecydowanie pierwsze miejsce wywalczyli uczniowie czwartej klasy Technikum Rolniczego i Logistycznego, wyprzedzając uważanego za faworytów tegorocznych rozgrywek zespół III LO. W grupie trzeciej triumfowali siatkarze IV klasy Technikum Mechatronicznego. Ubiegłoroczni wicemistrzowie i jedno zwycięstwo więcej wyprzedzili trzecioklasistów Technikum Rolniczego i Mechatronicznego. Zatem w ścisłym finale znaleźli się bezpośrednio z pierwszego miejsca reprezentanci III klasy Technikum Logistycznego, IV klasy Technikum Mechatronicznego i III klasy Technikum Logistycznego. O jedno wolne w fazie finałowej miejsce musieli zatem stoczyć bój uczniowie III klasy Technikum Rolniczego i Mechatronicznego z siatkarzami III klasy Liceum Ogólnokształcącego. W tym decydującym spotkaniu lepsi okazali się uczniowie LO, którzy również zagrają w finałowych rozgrywkach. Rozgrywki finałowe zaplanowano rozegrać jeszcze przed feriami zimowymi.

Andrzej Kusy


18.01.2018 Tenisistki z pucharem

Uczennice Zespołu Szkół nr 1 w Bratoszewicach Natalia Krukowska i Wiktoria Łuczak (obie z I klasy Technikum Żywienia) wywalczyły trzecie miejsce w drużynowych Mistrzostwach Powiatu zgierskiego w tenisie stołowym. Nasze debiutantki w grupowych rozgtywkach pewnie pokonały reprezentację Zespołu Szkół Budowlanych Zgierz 3:1, by w meczu o pierwsze miejsce w grupie zdecydowanie pokonać ZSO im. Stanisława Staszica Zgierz 3:0. Dopiero w meczu o wejście do finału Natalia i Wiktoria musiały uznać wyższość drużyny LO Ozorków, przegrywając po wyrównanej walce 1:3. Jednak w meczu o trzecie miejsce nasze dziewczęta ponownie nie day szans ekipie "Staszica", pokonując zgierzanki ponownie 3:0

A. Kusy


22.01.2018 Lekcje otwarte dla uczniów Szkoły Podstawowej z Bratoszewic

22 stycznia 2018r gościliśmy w murach naszej szkoły uczniów klasy V Szkoły Podstawowej z Bratoszewic wraz z wychowawcą klasy p. Elżbietą Foks. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach praktycznych prowadzonych przez p. Ewę Piszczyńską w pracowni gastronomicznej, podczas których byli zachęcani do zdrowego odżywiania i sięgania po pełnowartościowe produkty jakimi są kasze i warzywa. Nasi mili goście wraz z uczniami klasy I Technikum Żywienia  Usług Gastronomicznych wykonywali kotlety z kaszy gryczanej z białym serem, kotlety z kaczy jęczmiennej i marchewki oraz kotlety z kaszy jęczmiennej i jajek, dodatkowo sporządzali  pyszne surówki i dipy. Zajęcia zakończyły się degustacją potraw, po której uczniowie uczyli się zasad nakrywania stołów i  ćwiczyli składanie serwetek pod okiem p. Aleksandry Twardowskiej.

Ewa Piszczyńska


23.01.2018 Tenisiści w finale wojewódzkim

Bardzo dobrze spisali się nasi uczniowie w półfinale wojewódzkich mistrztstw w tenisie stołowym. Reprezentacja w składzie Dominik Pietrasiak (III LO), Szymon Prusinowski (III TL) i Dawid Sobczyk (TŻ) wywalczyli drugie miejsce i zakwalifikowali się do finałów wojewódzkich, które odbędą się w najbliższy czwartek w Zelowie. W grupie drużyna ZS nr 1 Bratoszewice pokonała reprezentację Zespołu Szkół Sportowych z Aleksandrowa Łódzkiego 3:0, ale w meczu o pierwsze miejsce w grupie uległa ZS Pabianice 2:3. Mimo porażki z drugiej lokaty nasi uczniowie awansowali do półfinału, gdzie nie dali szans ZS Łęczyca, wygrywając 3:1 i tym samym zapewniając sobie awans do finałowego wojewódzkiego turnieju. Zatem w finale tenisiści ZS nr 1 Bratoszewice jeszcze raz musieli zmierzyć się z ZS Pabianice, którzy w drugim meczu półfinałowym nie dali szans ZS Grodzka Łęczyca, wygrywając 3:0. W meczu o pierwsze miejsce w półfinale nasi uczniowie ulegli pabianiczanom 0:3, ale zakwalifikowali się do finału wojewódzkiego.

A. Kusy


23.01.2018 II etap konkursu „Szkolny Master Szef”

23 stycznia odbył się II etap konkursu „Szkolny Master Szef”. Tematem wiodącym były potrawy z ziemniaków. Uczniowie na stanowiskach zastali tylko ziemniaki, pozostałe składniki dobierali według własnej inwencji. Najlepszą potrawą okazały się roladki drobiowe z pieczarkami serwowane ze smażonym puree ziemniaczanym, które wykonały uczennice klasy IV: Ania Rychlik i Sylwia Przybysz.  II i III miejsce zajęły dwa zespoły zdobywając taką samą ilość punktów: uczennice klasy III Patrycja Plewka i Ola Szcześniak ( wykonały omlet ziemniaczany z sosem borowikowo-drobiowym) oraz Maja Kwiatkowska i Kamila Kaczmarska ( wykonały zapiekane ziemniaki z farszem mięsnym i dipami).

Podsumowując ilość zdobytych punktów dotychczas uczniowie zajmują następujące miejsca:

  • I miejsce ( 217 punktów)- Patrycja Plewka i Aleksandra Szcześniak
  • II miejsce ( 215 punktów)- Sylwia Przybysz i Anna Rychlik
  • III miejsce ( 203 punktów)- Dominika Kałuża i Aleksandra Mirys
  • IV miejsce ( 202 punktów)- Maja Kwiatkowska i Kamila Kaczmarska
  • V miejsce ( 179 punktów)- Katarzyna Jatczyk i Magdalena Ślusarek

Pozostały dwa etapy konkursu, więc wszystko może się jeszcze zmienić.
Po II etapie dwa zespoły, które zdobyły łącznie najmniejszą ilość punktów musiały pożegnać się z konkursem. Dziękujemy za udział w zabawie uczennicom klasy I: Aleksandrze Goszczyńskiej i Wiktorii Łuczak oraz uczniom klasy II: Przemkowi Jakóbczyk i Patrykowi Pośpech.
Już w lutym odbędzie się trzeci etap zmagań konkursowych.

Ewa Piszczyńska


22.02.2018 Papieros świadomie niszczy zdrowie? Sąd wydal wyrok!

22 lutego bieżącego roku, klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z wychowawcą, p. Anną Wójcik przygotowała krótki apel profilaktyczny pt. ,,Skutki palenia papierosów”.

Widzowie – uczniowie Naszej Szkoły – dowiedzieli się o niebezpieczeństwach, jakie niesie ze sobą palenia papierosów. Przedstawiony został szereg składników dymu tytoniowego, przykładowe nowotwory, które powstają w wyniku palenia papierosów oraz  zmiany degeneracyjne zachodzące w ciele palacza. Opisowi towarzyszyła prezentacja multimedialna zawierająca zdjęcia zmian nowotworowych oraz ilustrująca inne zmiany w ciele palacza.

Zgromadzeni dowiedzieli się również o tym, jak dym papierosowy szkodliwie wpływa  nie tylko na osobę palącą ale również na jej otoczenie. Uczennice klasy III TŻ  przedstawiły skutki palenia papierosów w ciąży oraz szkodliwości biernego palenia.  Na koniec zaprezentowane zostały korzyści wynikające z rzucenia palenia papierosów, nie tylko finansowe.

Dopełnieniem apelu był krótki skecz pt. ,,Sąd nad papierosem”. Na sali Sądu w Bratoszewicach, odbyła się rozprawa, nad zgubnym dla ludzkości uzależnieniem od papierosów.  Oskarżony Papieros (Artur Berczak)  nie przyznawał się do winy, jednak Prokurator (Nikola Szafran) oraz Świadkowie: Płuca (Patrycja Zielińska), Lekarz (Dawid Sobczyk) i Kosmetyczka (Maja Kwiatkowska) mieli niepodważalne argumenty. Dzięki zeznaniom Sędzia (Krzysztof Lipiński) mógł wydać bezapelacyjny wyrok. Jak zakończyła się rozprawa? Nietrudno się domyślić. Papieros został skazany na absolutne potępienie  

oprac. Anna Wójcik


26.02.2018 „Przeciw uzależnieniom”

26 lutego bieżącego roku odbył się konkurs profilaktyczny pt. ,,Przeciw uzależnieniom”. Celem konkursu było uświadomienie młodzieży o zgubnym wpływie substancji psychoaktywnych na organizm człowieka, w tym alkoholu, narkotyków, dopalaczy i nikotyny.

Pytania konkursowe dotyczyły między innymi: choroby Rosacea, wpływu alkoholu na przebieg ciąży, zespołu FAS, szkodliwości zażywania narkotyków oraz  substancji znajdujących się w dymie tytoniowym.

W konkursie wzięło udział 9 zespołów z następujących klas: I LO, I TLM, II LO, II TRŻ, II TLM, III LO, III TŻ, III TMR oraz  III TL. Uczniowie w dwuosobowych zespołach wypełniali test, składający się z 26 pytań otwartych i zamkniętych.

Na podium znalazły się następujące klasy:

  • I miejsce - Mateusz Kapa oraz Kacper Ługowski z klasy II Liceum Ogólnokształcącego
  • II miejsce ex aequo- Sebastian Dałek oraz Marcel Kaczmarski z klasy
    II Technikum Logistycznego  i Technikum Mechatronicznego, Magdalena Sitkiewicz oraz Artur Berczak z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomiczncyh
  • III miejsce- Bartosz Juras oraz Adam Barański z klasy III Technikum Rolniczego i Technikum Mechatronicznego.

Zwycięzcom gratuluję, a pozostałym uczestnikom dziękuję za udział
i życzę powodzenia w następnych konkursach!


Anna Wójcik


27.02.2018 Jak zdrowo się odżywiać? Konkurs w ramach Super Klasy

Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne. Większość z nas zdaje sobie z tego sprawę ale nie wszyscy wiedzą jak to zrobić. Konkurs w ramach Super Klasy miał na celu zapoznać uczniów z zasadami zdrowego odżywiania oraz wyrobienie nawyku krytycznego podejścia do kupowanych produktów żywnościowych. Dlatego też, konkurs miał część teoretyczną oraz praktyczną, w czasie której uczestnicy analizowali skład wylosowanych produktów i dokonywali oceny ich walorów odżywczych i zdrowotnych. Jedna z drużyn po przeanalizowaniu składu wylosowanego produktu zrezygnowała z możliwości skonsumowania go po konkursie.

Wyniki:
Wygrał drużyna klasy II LO w składzie Roksana Wasilewska i Klaudia Kapusta (20pkt/25)
Osobą, która najlepiej napisała test teoretyczny jest: Roksana Wasilewska (8pkt/10)

 

M. Stańczak


27.02.2018 Półfinał Szkolnego Master szefa

27 lutego odbył się półfinał zmagań konkursowych o tytuł „Szkolnego Master Szefa”. Udział w tym etapie brało pięć dwuosobowych zespołów. Tym razem tematem wiodącym byłdeser. Rodzaj dostępnych surowców oraz dodatkowe wymagania do potrawy konkursowej pozostało tajemnicą do momentu rozpoczęcia półfinału. Uczestnicy losowali numery stanowisk a wraz z nim rodzaj surowców i wytyczne odnośnie zakazu użycia pewnego sprzętu: noży, piekarnika, miksera, blendera i kuchni gazowej. Uczniowie przystąpili do pracy w samo południe. Czas na wykonanie deseru – 2 godziny. Najlepszym deserem okazała się orzechowa tarta z jabłkami serwowana z własnoręcznie zrobionymi lodami śmietankowymi. Zwycięskim zespołem okazał się duet Patrycji Plewki i Oli Szcześniak.  Drugie miejsce w tym etapie zajęła Ania Rychlik i Sylwia Przybysz przygotowując krem chałwowy z czekoladą. Na podium stanęły jeszcze Ola Mirys i Dominika Kaluża, które podały mus jabłkowy i czekoladowy na ciasteczku biszkoptowym.

W klasyfikacji generalnej ilość zdobytych dotychczas punktów kształtuje się następująco:

I miejsce: Patrycja Plewka i Ola Szcześniak z klasy III- 324punktów
II miejsce: Anna Rychlik i Sylwia Przybysz z klasy IV- 313 punktów
III miejsce: Ola Mirys i Dominika Kałuża z klasy IV- 297 punktów
IV miejsce: Maja Kwiatkowska i Kamila Kaczmarska z klasy III- 289 punktów
V miejsce: Kasia Jatyczyk i Magda Ślusarek z klasy II- 272 punktów – i jednocześnie dziewczyny musiały zakończyć zmagania konkursowe.

W finale wezmą udział  4 zespoły, a w jury zasiądą profesjonaliści , przedstawiciele Hotelu 500 w Strykowie, który jednocześnie jest sponsorem części nagród.

 E.Piszczyńska



Jesteś tym, co jesz nie bądź szybki, tani, sztuczny ani...

Młodzież promuje zdrowy styl życia

Zdrowie w ciąży – konkurs profilaktyczny

Świadome macierzyństwo

Szkolny Master Szef rozstrzygnięty!

Zdrowym być- Zdrowo żyć!

Certyfikat dla szkoły

Co nazywamy wilczym głodem?

Tam, gdzie żyją ludzie, tam muszą występować konflikty

Ty też możesz pomóc!

Pierwsza pomoc w nagłych wypadkach

Bieg na medal!