TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (5-letnie technikum)
Zarejestruj się: https://lodzkie.edu.com.pl/
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zawód: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy, biologia.
Proponowany przedmiot rozszerzony: biologia.
Uczeń przystępuje do egzaminów kwalifikacyjnych:
Kwalifikacja | 5 letnie po szkole podstawowej |
|
Sporządzanie potraw i napojów |
pod koniec drugiego półrocza klasy III |
|
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
pod koniec pierwszego półrocza klasy V |
Po zdaniu obu kwalifikacji uczniowie otrzymują tytuł Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Kształcenie praktyczne: obejmuje zajęcia praktyczne realizowane w wyposażonych pracowniach techniki gastronomicznej oraz praktyki zawodowe (280 godz.).
Praktyki zawodowe realizowane są m.in.: w Hotelu 500 w Strykowie, Restauracji Sami Swoi w Głownie, Hotel Kasor Resort & Spa w Strykowie, Pensjonat Puchacz Spa w Niechorzu.
Absolwent znajdzie pracę w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach. Może prowadzić własną firmę produkcyjną lub usługową.
Szkoła współpracuje m.in. z Politechniką Łódzką, Uniwersytetem Łódzkim, Akademią Nauk Stosowanych im. Stefana Batorego w Skierniewicach.