Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - 4 letnie 

zawód: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

- planuje i wykonuje usługi gastronomiczne,
- sporządza i ekspediuje potrawy i napoje;
- planuje i ocenia żywienie;
- organizuje produkcję gastronomiczną;
- przechowuje żywność.


Przedmioty punktowane: język polski, j. obcy (do wyboru), biologia, chemia lub matematyka.

 

Proponowane przedmioty rozszerzone:  język angielski, biologia.


Uczeń przystępuje do egzaminów kwalifikacyjnych:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów - pod koniec drugiego półrocza klasy III
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - pod koniec pierwszego półrocza klasy IV.

 

Po zdaniu obu kwalifikacji uczniowie otrzymują tytuł Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych.

 

Kształcenie praktyczne: obejmuje zajęcia praktyczne realizowane w wyposażonych pracowniach techniki gastronomicznej oraz praktyki zawodowe (w klasie III – 160 godz.).  
Praktyki zawodowe realizowane są m.in.:  w Hotelu 500 w Strykowie, Restauracji AGAT, Kompleks Nowa Gdynia,  Pensjonat Puchacz Spa w Niechorzu, Kompleks Dąbrówka w Jastrzębiu - Zdroju.


Absolwent znajdzie pracę w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach. Może prowadzić własną firmę produkcyjną lub usługową  

 

galeria/16_17/0470.jpggaleria/16_17/0268.jpg

Uczniowie podczas zajęć praktycznych

 

galeria/16_17/0472.jpggaleria/16_17/0193.jpg

Dania wykonane przez uczniów

 

 

ZAPRASZAMY!!

 

 

 

 

 

 

.