Aktualności

08.12.2017 Spotkanie uczniów klas rolniczych z weterynarzem

Dnia 8 grudnia bieżącego roku kasy: druga i trzecia Technikum Rolniczego spotkały się z Panią weterynarz Natalią Zawiszą na zajęciach profilaktycznych pt. ,,Profilaktyka chorób zwierząt hodowlanych”. Zajęcia trwały trzy godziny lekcyjne. Pierwsze dwie godziny zostały podzielone na dwa bloki, natomiast trzecia godzin lekcyjna przeznaczona została na podsumowanie najważniejszych wiadomości.


W pierwszym bloku Pani Natalia przedstawiła informacje na temat profilaktyki chorób u koni. Opowiadała, na czym polega ocena kondycji konia (otyłość/ niedowaga) oraz przedstawiła zasady prawidłowego żywienia. Ponadto przybliżyła najważniejsze informacje na temat odrobaczania koni, szczepień (jak, kiedy i na co powinniśmy je szczepić) oraz kolce (przyczyny/ objawy/ pomoc), która jest najczęstszą przyczyną zgonów u koni.  Uświadamiała również uczniów jak ważna w opiece nad tym zwierzęciem jest pielęgnacja kopyt oraz ,,trening medyczny”, który przyzwyczaja konia do zabiegów weterynaryjnych.


Dugi blok poświęcony został profilaktyce chorób krów. Omówione zostało w jaki sposób samodzielnie oceniać kondycję zwierzęcia oraz jakie zabiegi pielęgnacyjne wykonywać u krów (m.in. jak dbać o racice czy pielęgnować ich skórę). Pani weterynarz zaznajamiała uczniów z najczęstszą chorobą u krów, czyli zapaleniem wymienia (mastitis). Omówiła przyczyny, objawy oraz w jaki sposób można zapobiegać tej chorobie. Uświadomiła również uczniów na jakie choroby, kiedy i dlaczego powinno się szczepić krowy, przedstawiła również najczęstsze pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne oraz zasady odrobaczania bydła.


Podczas lekcji odtwarzane były również krótkie filmiki prezentując objawy niektórych chorób u bydła czy kolki u koni.


W trakcie obu bloków co jakiś czas uczniowie mieli tzw. ,,szybkie strzały” czyli pytania do omówionych treści. Osoba, która jako pierwsza poprawnie odpowiedziała na pytanie nagradzana była słodkim cukierkiem.


Niewątpliwą atrakcją dla uczniów był quiz podsumowujący, który odbył się na trzeciej godzinie lekcyjnej. Składał się on z 22 pytań zamkniętych i dotyczył omawianych wcześniej treści. Uczniowie mieli również za zadanie po obejrzeniu filmiku odgadnąć, na która kończynę kuleje koń.


Osoby, które najlepiej rozwiązały quiz otrzymały nagrody niespodzianki. Byli to następujący uczniowie:
I miejsce zajął: Dominik Karbowiak, uczeń klasy III.
II miejsce zajęli ex aequo: Krzysztof Dudkiewicz, Marcin Antczak, Marcin Kałuża oraz Marcin Klimczak, uczniowie klasy III.
III miejsce zajął: Łukasz Komorowski, uczeń klasy III.
Wyróżnienie otrzymał: Dariusz Gabrysiak, uczeń klasy II .


Bez wątpienia zajęcia profilaktyczne z Panią weterynarz Natalią Zawiszą cieszyły się dużym zainteresowaniem młodzieży, która zadawała wiele pytań dotyczących chorób zwierząt, nie tylko omawianych wcześniej treści.


Na koniec zajęć Pani wicedyrektor podziękowała za przeprowadzone zajęcia, a uczniowie zrobili sobie pamiątkowe zdjęcia.


Serdecznie gratuluję zwycięzcom quizu a pozostałym uczestnikom dziękuję za aktywny udział w zajęciach.

oprac. Anna Wójcik

 

07.12.2017 Spotkanie klas mundurowych z wojskiem

7 grudnia w czwartek uczniowie spotkali się z przedstawicielami  Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Lądowych we Wrocławiu i  przedstawicielami Wojskowej Akademii Technicznej  w Warszawie.


Oficerowie wraz z przedstawicielem Wojskowej Komendy Uzupełnień w Łodzi zaprezentowali kierunki proponowane przez te uczelnie, opowiadali o rekrutacji jak również o dniu codziennym w wojsku. Zainteresowali młodzież ciekawymi zajęciami jak również wyjazdami  zagranicznymi w trakcie odbywania studiów.  Zachęcali uczniów do wybrania tych właśnie uczelni .

Beata Jachurska

 

 

07.12.2017 Lekcja otwarta z gimnazjalistami

Dziś nasza szkołę odwiedzili uczniowie kl III gimnazjum w Bratoszewicach. Uczniowie uczestniczyli w lekcji na temat Produkty zbożowe - dlaczego warto je jeść. Lekcje prowadziła Pani K.Kina.

K. Kina

 

 

06.12.2017 Apel szkolny

6 grudnia obył się krótki apel szkolny. Podczas apelu rozdane zostały nagrody za trzy konkursy szkolne, w tym dwa wliczane do Superklasy: konkurs wiedzy o tańcu, ,,Znana i nieznana historia Marszałka Józefa Piłsudskiego” oraz konkurs profilaktyczny dla klas I dotyczący antykoncepcji i chorób przenoszonych drogą płciową.


Dodatkowo przyznane zostały specjalne nagrody trzem klasom, które do dnia 5 grudnia bieżącego roku miały najwyższą frekwencję. Były to klasy: I Technikum Mechatronicznego i Technikum Logistycznego z frekwencją 88,95%, klasa II Technikum Rolniczego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z frekwencją 86,69% oraz klasa I Liceum Ogólnokształcącego ze średnią 83,96%. Przedstawiciele klas mieli za zadanie rzucić ,,kostką fortuny”, a cała klasa w nagrodę za sumienne wywiązywanie się z obowiązku szkolnego otrzymywała specjalną nagrodę.

 

Do danej liczby wyrzuconych oczek przypisana była następująca nagroda:
1 oczko- niespodzianka rzeczowa.
2 oczka – słodka niespodzianka.
3 oczka- niespodzianka rzeczowa oraz słodycze.
4 oczka- dzień bez pytania, niezapowiedzianych kartkówek.
5 oczek- dwa dni bez pytania, niezapowiedzianych kartkówek.
6 oczek- dodatkowe nieprzygotowane z wybranego przez klasę przedmiotu.


Klasa I TLM i I LO wyrzuciła dwa oczka natomiast klasa II TRŻ wyrzuciła sześć oczek.


Na koniec apelu Paula Bukowska oraz Natalia Dworczyk, uczennice klasy II Liceum Ogólnokształcącego przestawiły krótką informację na temat realizowanej w szkole kampanii Polskiej Akcji Humanitarnej pod nazwą ,,Akcja - Edukacja”. Zachęcały również do wspierania Polskiej Akcji Humanitarnej poprzez zakup własnoręcznie wykonanych ozdób świątecznych.

oprac. Anna Wójcik

 

 

06.12.2017 Szkoła pełna Mikołajów

Mikołaju, Mikołaju…
6 grudnia młodzież z Samorządu Uczniowskiego, z okazji podtrzymania tradycji święta ku czci świętego Mikołaja, biskupa Miry, zorganizowała akcję ,,Szkoła pełna Mikołajów”. Podczas czwartej godziny lekcyjnej uczniowie symbolicznie przebrani za Mikołaje obdarzyli młodzież szkolną  słodkimi podarunkami. Oczywiście nie zapomnieli o nauczycielach oraz pracownikach szkoły. Wszyscy byli miło zaskoczeni inicjatywą. Mikołajki szkolne rozpoczęły czas oczekiwania na najmilsze święta w roku, święta Bożego Narodzenia.

oprac. Anna Wójcik

 

 

05.12.2017 Konkurs historyczny - „Znana i nieznana … historia Marszałka Józefa Piłsudskiego”

Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości,
ten nie jest godzien szacunku,
teraźniejszości ani prawa do przyszłości.
J. Piłsudski

 

Konkurs historyczny - „Znana i nieznana … historia
Marszałka Józefa Piłsudskiego”


Dnia 5 grudnia 2017 r. w 150 rocznicę urodzin Józefa Piłsudskiego w ZS Nr w Bratoszewicach odbył się konkurs dotyczący biografii Marszałka. Celami konkursu było zapoznanie z historią I wojny światowej i dwudziestolecia międzywojennego, pogłębianie wiedzy na temat Józefa Piłsudskiego oraz kształtowanie postaw patriotycznych i obywatelskich. Konkurs miał formę teleturnieju, w którym drużyny otrzymywały po trzy szanse.


Najlepsze okazały się następujące klasy:


I miejsce – klasa III TRM – Radosław Radzikowski i Michał Polit
II miejsce ex aequo – klasa I TŻ – Aleksandra Goszczyńska i Wojciech Piestrzeniewicz oraz klasa III TŻ – Kamila Kaczmarska i Patrycja Zielińska.
III miejsce – I LO – Wiktor Kranc i Michał Ślązak


Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz życzymy dalszego poszukiwania rozwiązań zagadek historycznych.

Agata Pietrzak

 

 

 

04.12.2017 Cykl zajęć profilaktycznych w klasach I

Cykl zajęć profilaktycznych w klasach I dotyczący między innymi antykoncepcji oraz chorób przenoszonych drogą płciową zakończył test podsumowujący wiadomości.  Składał się on z 16 pytań otwartych i zamkniętych. Pytania dotyczyły między innymi tego, w jaki sposób możemy zarazić się wirusem HIV, jakie powikłania mogą wystąpić po źle lub nieleczonej rzeżączce oraz czym jest wskaźnik Perla.

 

Najlepiej wiadomości opanowały następujące osoby:
I miejsce - Zofia Kalisiak klasa I Technikum Żywienia.
II miejsceNatalia Krukowska klasa I Technikum Żywienia.
III miejsceMichał Ślązak klasa I Liceum Ogólnokształcące.
Wyróżnienie otrzymuje Wojciech Piestrzeniewicz z klasy I Technikum Żywienia.

 

Zwycięzcom gratuluję, a pozostałym uczestnikom cyklu zajęć
dziękuję za aktywny udział w zajęciach.
Anna Wójcik

 

01.12.2017 Centralne Targi Rolnicze

W dniu 1 grudnia 2017 r. uczniowie klas rolniczych pod opieką p. K. Biernackiej oraz p. Ł. Sobczyka uczestniczyli w Centralnych Targach Rolniczych. Są to największe w Polsce targi agrobiznesu, które przyciągnają do warszawskiego Nadarzyna przedsiębiorców rolnych, rolników, sadowników, przedstawicieli izb rolniczych i organizacji branżowych, a także zwykłych mieszkańców regionu.

 

Wystawa rolnicza obejmowała zarówno technikę rolniczą (sprzęt rolniczy, maszyny rolnicze), nasiona, nawozy, środki ochrony roślin, żywność, a także innowacyjne usługi dla rolnictwa czy doradztwo rolnicze. Targom towarzyszyły szkolenia, spotkania i konferencje branżowe, w tym Forum Młodych Rolników.

 

Atrakcjami dla naszych uczniów były występy zespołów ludowych oraz prezentacja ich dorobku kulturowego, degustacje żywności, wystawa maszyn rolniczych, wystawa zwierząt oraz koncerty muzyczne.

 

Wizyta na targach była dla młodzieży doskonałą okazją do poszerzenia swoich kompetencji i umiejętności zawodowych.

K. Biernacka


 

30.11.2017 Olimpiada Wiedzy o BPH w rolnictwie

30 listopada 2017 odbył się finał Wojewódzkiej Olimpiady Wiedzy o BHP w rolnictwie. Uczniowie ZS 1 w Bratoszewicach zdobyli w niej wyróżnienia oraz puchar za największą liczbę uczestników wprowadzonych do finału.

Ł. Sobczyk

 

 

30.11.2017 Andrzejki

,,Jest taka noc w roku, kiedy świat realny
łączy się ze światem magii, czarów, wróżb…”

 

Czas wróżb Andrzejkowych to niezwykły czas czarów i okazja do dobrej zabawy ale również źródło szacunku dla trakcyjni i obrzędów ludowych. Dlatego i u Nas w szkole,  dnia 30 listopada br. odbyły się Andrzejki, zorganizowane przez Samorząd Uczniowski oraz panią Agatę Pietrzak i Annę Wójcik.

 

Uczniowie przygotowali stoisko z różnego rodzaju wróżbami, które pozwoliły na chwilę oderwać się od rzeczywistości przenieść w świat marzeń i fantazji. Można było między innymi wywróżyć imię  przyszłej ukochanej/ ukochanego wbijając szpilkę w serce z wypisanymi imionami oraz  rzucić kostką w celu poznania przyszłości. Cztery szkole ,,czarownice”: Zofia Kalisiak, Wiktoria Roza, Natalia Krukowska i Angelika Ciesielska świetnie wcieliły się w swoje role.

 

Młodzież z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Anita Rudnicka z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowała również stoisko z własnoręcznie upieczonym ciastem i ciasteczkami za zakup których otrzymywano wróżby.

 

Wszyscy wspaniale się bawili, humory dopisywały, a przepowiedziana przyszłość… no cóż…zawsze  może się spełnić, bo tak naprawdę wszystko zależy od nas samych. Warto o tym pamiętać.

 

Dziękujemy wszystkim za pomoc w organizacji
Andrzejek jak również za wspólna zabawę.

oprac. Anna Wójcik

 

 

27.11.2017 Konkurs wiedzy o tańcu

27 listopada odbył się drugi konkurs szkolny wliczany do Superklasy dotyczący wiedzy o tańcu.
Celem konkursu było między innymi rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej różnych stylów tanecznych oraz zachęcenie do zainteresowania się tańcem przez uczniów naszej szkoły.


Pytania konkursowe dotyczyły między innymi tańca jako formy spektaklu balet, musical, taniec brzucha); rodzajów tańca scenicznego (taniec klasyczny, taniec współczesny); tańców ludowych; Polskich tańców narodowych oraz tańca towarzyskiego.

 

Uczniowie w dwuosobowych zespołach przez 45 minut rozwiązywali test, składający się z 30 pytań zamkniętych i otwartych. W konkursie wzięło udział osiem zespołów   z następujących klas: I TŻ, I LO, II TML, II TŻ,  II LO, III LO, III TŻ, III TL.

 

Jury po sprawdzeniu wszystkich testów wyłoniło następujących zwycięzców:

  • I miejsceDamian Matczak, Szymon Stępniak klasa II Technikum Logistyczne, II Technikum Mechatroniczne (3 punkty do Supeklasy + nagrody niespodzianki).
  • II miejscePatrycja Mikoś, Klaudia Kapusta klasa II Liceum Ogólnokształcace

       (2 punkty do Supeklasy + nagrody niespodzianki).

  • III miejsceNatalia Wojtczak, Kacper Krzeszewski klasa III Technikum Logistyczne (1 punkt do Supeklasy + nagrody niespodzianki).

 

Zwycięzcom gratuluję, a pozostałym uczestnikom dziękuję za udział
i życzę powodzenia w następnych konkursach!

Anna Wójcik

 

 

 

24.11.2017 Nasza szkoła wspiera ubogich

I Światowy Dzień Ubogich- 19 listopada 2017 ogłoszony przez papieża Franciszka I, spotkał się z pozytywnym odzewem i zaangażowaniem społeczności szkolnej ZS Nr 1 w Bratoszewicach.


Koło Wolontariatu włączając się w ogólnopolską akcję Caritas wsparła najuboższych- organizując zbiórkę ,,Tytka charytatywna''.


Każda klasa otrzymała taką ,,Tytkę" i wypełniła ją artykułami żywnościowymi i chemicznymi. Zawartość tych toreb została przekazana w dn. 24 listopada 2017r. na ręce ks.Mateusza Ciepluchy- Proboszcza parafii Bratoszewice, który podziękował nam za ten gest pomocy, otwarcia się na wspólnotę z biednymi i współpracy z lokalnym środowiskiem.

Opiekun i członkowie Koła Wolontariatu

 

 

23.11.2017 Dzień zdrowego śniadania i wolontariat w jednym

Dnia 23.11.2017 r.  pomagaliśmy nieuleczalnie chorym dzieciom z regionu łódzkiego, będących pod opieką fundacji Gajusz. Na przerwach za symboliczną złotówkę można było zakupić zdrowe potrawy śniadaniowe przygotowane przez uczniów klas gastronomicznych. Cała zebrana kwota zostanie przekazana na konto fundacji.


Dzięki fundacji Gajusz na oddziałach onkologicznych pracuje zespół doświadczonych psychologów oraz pracownik socjalny. Chore dzieci i rodziców odwiedzają wolontariusze. Ponadto fundacja organizuje warsztaty teatralne, plastyczne, muzyczne oraz mnóstwo ciekawych spotkań; troszczy się także o zdrowe rodzeństwo małych pacjentów, gdyż często właśnie te dzieci niosą na swoich barkach największy ciężar w całej rodzinie. Od 2005 roku działa hospicjum domowe, od ponad trzech lat stacjonarne i perinatalne.


„Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”

I śniadanie

  • To pierwszy posiłek spożywany po długiej przerwie nocnej i jednocześnie przed rozpoczęciem największego natężenia zajęć fizycznych i umysłowych.
  • Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
  • Dostarcza składników odżywczych, po przebytej nocy, gdy zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest największe.

II śniadanie

  • To posiłek bardzo istotny w żywieniu młodzieży
  • Dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do dalszej pracy umysłowej i aktywności fizycznej.

 

Korzyści ze spożywania regularnych śniadań:

  • Śniadanie to podstawa i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zwiększa przemianę materii i daje sytość do południa.
  • Lepsza odporność na stres
  • Efektywniejszy układ odpornościowy
  • Lepszy nastrój
  • Lepsze wyniki w nauce i zapamiętywaniu oraz lepsza koncentracja
  • Sprawniejszy układ nerwowy
  • Łatwość utrzymania właściwej wagi ciała
  • Kontrola uczucia głodu w ciągu całego dnia
  • Zmniejszenie prawdopodobieństwa przejadania się

Ewa Piszczyńska

 

 

21.11.2017 Zakończenie zajęć z Excel'a w ramach projektu

W dniu 21 listopada 2017 r. odbyły się ostatnie zajęcia z zaawansowanego Excel'a w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy". Podsumowaniem cyklu 12 spotkań był test dla uczestników, który pokazał jak duże postępy zrobili nasi uczniowie w trakcie trwania projektu. Zajęcia przyczyniły się do poszerzenia wiedzy i rozwinięcia umiejętności z zakresu arkusza klakulacyjnego. Grupa 13 osób będzie mogła wykorzystać zdobytą wiedzę na lekcjach z przedmiotów zawodowych oraz w przyszłej pracy.

K. Biernacka

 

 

21.11.2017 Wycieczka do Centrum Dialogu im. Marka Edelmana w Łodzi

21 listopada klasy II Technikum Logistycznego, II Technikum Mechatronicznego oraz III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z wychowawcami p. Agatą Pietrzak i p. Anna Wójcik udali się do Centrum Dialogu im. Marka Edelmana w Łodzi.


Centrum Dialogu im. Marka Edelmana to instytucja powstała w 2010 roku. Jego celem jest prowadzenie  działalności w zakresie popularyzowania wielokulturowego i wieloetnicznego dziedzictwa Łodzi ze szczególnym uwzględnieniem kultury żydowskiej oraz innych kultur mających znaczący wpływ na rozwój miasta.


Centrum prowadzi również działalność edukacyjną. Uczniowie uczestniczyli w 90 minutowym warsztacie historycznym prowadzonym przez p. Michała Adamiaka  pod tytułem ,,Litzmannstadt Getto- piekło na ziemi”.  Podczas wykładu poznali historię powstania, funkcjonowania i likwidacji łódzkiego getta i na jego przykładzie omawiali przyczyny i skutki Holokaustu oraz w jaki sposób dochodzi do stygmatyzacji społecznej i jakie mogą być jej skutki.


Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się nie tylko o warunkach panujących w getcie łódzkim ale również o tym w jaki sposób Żydzi znaleźli się w Łodzi, jak wyglądała sytuacja narodowościowa w Łodzi przed wybuchem II wojny światowej. Uczniowie dowiedzieli się nie tylko o funkcjonowaniu getta łódzkiego ale również warszawskiego. Przybliżona została im postać Chaima Mordechaja Rumkowskiego, przemysłowca, działacza syjonistycznego, Przełożonego Starszeństwa Żydów w Łodzi do likwidacji getta w końcu sierpnia 1944 roku oraz Wielkiej Szpery - najtragiczniejszego wydarzenia w historii Łodzi, podczas którego w 1942 roku w obozie zagłady w Kulmhof Niemcy wymordowali większość dzieci do 10 roku życia, starców i chorych z Litzmannstadt Getto.  To właśnie Rumkowski otrzymał od gestapo polecenie przygotowania mieszkańców do wywiezienia. Zakomunikował to polecenie więźniom getta  4 września, na placu ćwiczeń straży pożarnej getta wygłaszając ludności getta swoje najsłynniejsze, a jednocześnie wstrząsające w aspekcie ogólno-humanitarnym przemówienie, znane dziś pod tytułem Oddajcie mi swoje dzieci... Uczniowie poznali również postać Adama Czerniakowa, prezesa warszawskiego Judenratu, który będąc w podobnej sytuacji popełnił samobójstwo.


Na końcu spotkania uczniowie poznali również historię obozu dla dzieci polskich przy ul. Przemysłowej, w którym przebywały dzieci już od 2 roku życia, za różne przewinienia m. in. kradzież chleba czy pobicie się z dzieckiem niemieckim oraz historię obozu dla Romów i Sinti w Litzmannstadt Getto. Pan Michał Adamiak opowiedział o warunkach panujących w obu miejscach oraz w jaki sposób tratowani byli tam osadzeni.


Na koniec dnia uczniowie wraz z wychowawcami udali się do Łódzkiej Manufaktury do kina Ciemna City na seans ,,Listy do M 3”.

Anna Wójcik

 

 

13-19.11.2017 Tydzień Przedsiębiorczości

W dniach 13-19 listopada 2017 roku został zorganizowany w Polsce dziesiąty jubileuszowy Światowy Tydzień Przedsiębiorczości, obchodzony jednocześnie w 160 krajach świata. Tradycyjnie udział w nim wzięła również nasza szkoła.


Celem Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi.


W ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości  młodzież uczestniczyła w ciekawych wyjściach i spotkaniach z przedstawicielami różnych zawodów, co niewątpliwie wzbogaciło ich ścieżkę zawodową.


Uczniowie klasy III Technikum  Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach praktycznych odbywających się w restauracji  Hotelu 500 w Strykowie. Mieli oni możliwość poznania od strony praktycznej zawodu kucharza oraz kelnera. Klasa I TŻiUG uczestniczyła w wycieczce do okolicznych hoteli i restauracji -  Hotelu Kasor Resort Spa w  Cesarce oraz Hotelu 500 W Strykowie.


Młodzież z klas logistyczno – mechatronicznych uczestniczyła w wycieczce zawodowej do przedsiębiorstwa WDX do Zgierza, które dostarcza zintegrowanych rozwiązań z zakresu wyposażenia magazynów,  składowania i projektowania systemów logistycznych w transporcie wewnętrznym.


Niewątpliwą atrakcją dla uczniów klas żywieniowych były warsztaty kulinarne z p. Maciejem Wawrzyniakiem i p. Moniką Gwiazdą (uczestniczką programu telewizyjnego Top Chef) – przedstawicielami  firmy Nestle Professional.


Firma ta dostarcza markowe i znane produkty kulinarne oraz pomysłowe rozwiązania w zakresie napojów gorących. NESTLÉ Professional od 1998 r. zajmuje się kompleksową obsługą rynku żywienia poza domem (Out Of Home) dostarczając kreatywne rozwiązania do gastronomii i vendingu. Jest  jednym z liderów na rynku kawy i produktów spożywczych przeznaczonych do gastronomii oraz miejsc zbiorowego żywienia. Oferuje swoim Partnerom produkty znanych marek takich jak: NESTLÉ, WINIARY, CHEF, MAGGI, NESCAFÉ oraz BUONDI.


Uczniowie pod okiem doświadczonego kucharza i doradcy kulinarnego mogli samodzielnie przygotować różne potrawy z wykorzystaniem półproduktów w/w firmy.


Wszystkie zajęcia i wyjazdy, które odbyły się  w ramach „Tygodnia Przedsiębiorczości”, cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży i zostały wysoko ocenione podczas ich podsumowania.
Nauczycielom zaangażowanym w organizację „Tygodnia Przedsiębiorczości” bardzo serdecznie dziękuję!

 

A.Twardowska- szkolny koordynator programu

 

 

18.11.2017 Zajęcia w ramach kursu barmańskiego projektu „Profesjonalni zawodowcy”

18 listopada 2017r.  zajęcia w ramach kursu barmańskiego projektu „Profesjonalni zawodowcy” odbywały się w barze Hotelu 500 w Strykowie. Zajęcia rozpoczęły się od zorganizowania stanowiska pracy za barem, po czym uczennice uczyły się przygotowywać i serwować koktajle na bazie różnorodnych alkoholi i napojów bezalkoholowych,  metodami: building, shaking, stiring i throwing. Poza tym sporządzały drinki na bazie świeżych owoców i warzyw przy pomocy muddlera i blendera. Praca za barem okazała się bardzo przyjemna i wciągająca, a sporządzone koktajle zachwycały atrakcyjnym wyglądem i smakiem.

Ewa Piszczyńska

 

 

17.11.2017 Stypendium Prezesa Rady Ministrów

Dnia 17 listopada, o godzinie 13.00 odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów z terenu całego województwa łódzkiego w głównej auli na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego w Łodzi. Wręczyli je Wojewoda łódzki Zbigniew Rau i kurator oświaty Grzegorz Wierzchowski. W uroczystości uczestniczyli również m.in. wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela, dyrektor OKE Danuta Zakrzewska oraz prof. dr hab. Antoni Różalski, rektor Uniwersytetu Łódzkiego.


Wśród  230 nagrodzonych uczniów znalazło się dwoje z Naszej szkoły. Stypendium Prezesa Rady Ministrów otrzymała Aleksandra Graczyk z klasy III Technikum Logistycznego oraz Patryk Burczyński z klasy II Liceum Ogólnokształcącego.


Stypendium to jest wręczane od 1996 roku i trafia do uczniów którzy uczęszczają do szkoły dla młodzieży, której ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości i uzyskali najwyższą średnią w szkole, cechują się sumiennością, wzorowo wypełniają obowiązek szkolny oraz są uzdolnieni w jakiejś dziedzinie. Kandydatów typuje samorząd uczniowski, a zatwierdza rada pedagogiczna szkoły.

oprac. Anna Wójcik

 

 

17.11.2017 Wycieczka klasy I LM do WDX

W dniu dzisiejszym w ramach Tygodnia Przedsiębiorczości uczniowie klasy I TLM wraz z wychowawcą uczestniczyli w wycieczce zawodowej do przedsiębiorstwa WDX.


WDX S.A. jest spółką publiczną notowaną na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych z ponad 25-letnim doświadczeniem w dostarczaniu zintegrowanych rozwiązań z zakresu wyposażenia magazynów,  składowania i projektowania systemów logistycznych w transporcie wewnętrznym. Firma posiada własne biuro projektowe i nowoczesny zakład produkcyjny systemów transportu bliskiego w Zgierzu o powierzchni 20 503 m2 i mocach produkcyjnych wynoszących 30 000 ton stali rocznie.


Młodzież miała okazję zapoznać się z całym procesem produkcji regałów magazynowych i przenośników oraz z działaniem maszyn wykorzystywanych do wytwarzania poszczególnych elementów. Uczniowie zobaczyli również jak odbywa się przygotowanie produktów do wysyłki a następnie zabezpieczenie ładunku na pojeździe.


Największą atrakcją cieszył się magazyn wózków widłowych i możliwość krótkiej przejażdżki.

Katarzyna Rosiak-Misztal

 

 

15.11.2017 Wizyta w Domu Dziecka

15 listopada 2017 r. uczniowie z Koła Wolontariatu ZS Nr1 w Bratoszewicach po raz kolejny odwiedzili swoich podopiecznych w Domu Dziecka w Dąbrówce Wielkiej k.Zgierza, obdarowując ich słodkimi prezentami. Popołudnie spędzone z dziećmi było,jak zawsze pełne radości i zabaw.Dzieci jak i młodzież czekają z utęsknieniem na kolejną wizytę zaplanowaną w grudniu.

Opiekun Koła - Elżbieta Biernaciak

 

 

15.11.2017 Podsumowanie październikowego konkursu Koła Fotograficznego

W konkursie Koła Fotograficznego za miesiąc październik zwyciężył obrazek, którego autorem jest Damian Matczak klasa II M.


Andrzej Konstantynowicz

 

 

13.11.2017 Wycieczka klasy I TŻ do hoteli

13 listopada 2017r. klasa I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami p. Aleksandrą Twardowską i  p. Ewą Piszczyńską uczestniczyła w wycieczce do okolicznych hoteli i restauracji. Pierwszym punktem zwiedzania był Hotel Kasor Resort Spa w Cesarce, w którym uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym zakładu gastronomicznego, zaczynając od sali restauracyjnej  poprzez rozdzielnię kelnerską, kuchnię właściwą, kończąc na magazynach żywnościowych. Uczniowie mogli zobaczyć różnego rodzaju sprzęt i wyposażenie kuchni. Z części gastronomicznej uczniowie udali się do części hotelowej, gdzie mogli zobaczyć przykładowy pokój hotelu o standardzie czterech gwiazdek.


Kolejnym etapem wycieczki był Hotel 500 w Strykowie. Uczniowie mieli okazję dowiedzieć się na czym polega praca kucharzy i kelnerów, jakie są wady i zalety pracy w branży gastronomicznej. Tutaj również zostaliśmy oprowadzeni  po części restauracyjnej,  gdzie uczniowie mogli między innymi zobaczyć różne rodzaje kart menu oraz dowiedzieć się w jaki sposób funkcjonuje tenże obiekt, a także jakie rodzaje usług świadczy. Z części gastronomicznej uczniowie przeszli do części hotelowej i konferencyjnej, gdzie mogli zobaczyć jak wygląda i jak jest wyposażona sala konferencyjna oraz pokój hotelowy o standardzie trzech gwiazdek.


Bez wątpienia wycieczkę możemy zaliczyć do udanych, wszyscy uczniowie wrócili zadowoleni, pełni niezapomnianych wrażeń.


Chcielibyśmy jeszcze raz podziękować pracownikom hotelu Kasor Resort & Spa  i Hotelu 500 za wprowadzenie nas w świat gastronomii.

Ewa Piszczyńska

 

 

13.11.2017 Zajęcia praktyczne klasy III TŻ w Hotelu 500

13 listopada uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  wraz z opiekunami : Aleksandrą Twardowską i Ewą Piszczyńską uczestniczyli w zajęciach praktycznych odbywających się w restauracji  Hotelu 500 w Strykowie. Dzięki  takiej możliwości uczniowie mogli w praktyce zastosować swoją wiedzę z zakresu obsługi konsumenta. Poznali zasady organizacji śniadań w formie bufetu szwedzkiego, a  także  działanie programu komputerowego „Progass” służącego kelnerom do pracy. Uczniowie wykonywali  również prace przygotowawcze w rozdzielni kelnerskiej oraz w kuchni hotelowej. Zajęcia przebiegały w miłej i  przyjaznej atmosferze, a nasi uczniowie już planują następne zajęcia w takiej formie.

Ewa Piszczyńska

 

 

11.11.2017 Święto Niepodległości

Narodowe Święto Niepodległości to święto państwowe w Polsce obchodzone corocznie 11 listopada dla upamiętnienia odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918, po 123 latach zaborów (1795–1918). Święto zostało ustanowione ustawą z 23 kwietnia 1937, zniesione ustawą Krajowej Rady Narodowej 22 lipca 1945, przywrócono je ustawą w okresie transformacji systemowej w 1989.Odzyskiwanie przez Polskę niepodległości było procesem stopniowym. Wybór 11 listopada uzasadnić można zbiegiem wydarzeń w Polsce z zakończeniem I wojny światowej dzięki zawarciu rozejmu w Compiègne 11 listopada 1918, pieczętującego ostateczną klęskę Niemiec. Dzień wcześniej przybył do Warszawy komendant Józef Piłsudski po 16 miesiącach więzienia w Magdeburgu. W tych dwóch dniach, 10 i 11 listopada 1918, naród polski uświadomił sobie w pełni odzyskanie niepodległości, a nastrój głębokiego wzruszenia i entuzjazmu ogarnął kraj.


Uroczystości 11 listopada w Strykowie rozpoczęła się Mszą św. w Kościele Rzymskokatolickim w Strykowie, z udziałem licznych szkolnych i strażackich pocztów sztandarowych. Druga część uroczystości miała miejsce na Cmentarz Rzymskokatolicki, gdzie przy mogiłach żołnierzy poległych w obronie ojczyzny wartę pełniła nasza młodzieży z klas Liceum Ogólnokształcącego – służb mundurowych oraz strzelcy ze Związku Strzeleckiego „ Strzelec Głowno”1203. Złożono kwiaty i oddano hołd bojownikom o wolność Polski. W imieniu naszej Szkoły kwiaty złożyli Dyrektor Szkoły wraz nauczycielem z p. Andrzejem Pożarlikiem.

oprac. M.Mackiewicz


10.11.2017 Uroczysty apel z okazji Święta Niepodległości

To jest moja matka, ta ziemia! To jest moja matka, ta Ojczyzna! 
Jan Paweł II


Dnia 10 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Nr 1 w Bratoszewicach odbył się uroczysty apel z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Prowadzący uroczystość: Angelika Koszlin i Sebastian Piestrzeniewicz z klasy II Technikum Logistycznego i Mechatronicznego. przypomnieli zgromadzonym o najważniejszych faktach z okresu I wojny światowej, o kształtowaniu się granic II Rzeczpospolitej oraz o tym jak ważna jest pamięć o tych, którzy zginęli w walce o wolność.


Później nastąpiła część artystyczna uroczystości. Rozpoczęła się od przepięknego wykonania utworów: Rozkwitały pąki białych róż …  i pieśni Ojczyzno ma … przez Patrycję Mikoś z klasy II Liceum Służb Mundurowych. W kolejnej części uczniowie klasy II TLM, chcąc zachować jak najlepiej realia minionego stulecia przeprowadzili widzów przez historię Polski w 1918 r. W tym celu nie mogło zabraknąć pieśni My, Pierwsza Brygada. Następnie na scenie pojawił się Jakub Majcher z II LO, który wcielił się w rolę Józefa Piłsudskiego. Na zakończenie wszyscy w bardzo patetycznym nastroju odśpiewali  Rotę.


Po zakończonym apelu Pani Dyrektor Magdalena Mackiewicz przypomniała jak ważna jest rola historii w kształtowaniu postaw patriotycznych i obywatelskich wszystkich ludzi oraz podziękowała za przygotowanie uroczystości.

Agata Pietrzak

 

 

 

09.11.2017 Dzień zdrowego śniadania

9 listopada w naszej szkole gościliśmy uczniów klasy III Gimnazjum ZS nr 2 z Bratoszewic na lekcjach otwartych z zakresu pracowni gastronomicznej. Gimnazjaliści przy pomocy uczniów klasy IIITechnikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywali  zdrowe potrawy śniadaniowe: naleśniki z musem jabłkowym, bruschettę czosnkową  z pomidorkami i mozarellą,śniadaniowe serduszka na grzance pełnoziarnistej oraz tortillę z serem i szynką otuloną kiełkami rzodkiewki  i rukolą. Warsztaty odbyły się w miłej i przyjaznej atmosferze, a przyrządzone potrawy smakowały każdemu z naszych miłych gości. Gimnazjaliści uczestniczyli również w wykładzie na temat korzyści wynikających ze spożywania śniadań prowadzonym przez Panią Kamilę Kinę.

Ewa Piszczyńska

 

 

09.11.2017 Konkurs „Wybieram wybory” – wybory samorządowe

W dniu 9 listopada 2017 r. odbył się etap szkolny II edycji konkursu „Wybieram wybory” – wybory samorządowe, zorganizowanego przez Państwową Komisję Wyborczą i Krajowe Biuro Wyborcze.


Celem konkursu było upowszechnianie wiedzy na temat prawa wyborczego,  zwłaszcza  w zakresie wyborów samorządowych oraz  propagowanie idei udziału w tych wyborach. W etapie szkolnym wzięli udział uczniowie I i III klasy Liceum Służb Mundurowych. W konkursie należało się wykazać wiedzą z zakresu Kodeksu wyborczego, ze szczególnym nastawieniem na bierne prawo wyborcze, ordynację wyborczą, rejestr i spis wyborców oraz głosowanie korespondencyjne oraz przez pełnomocnika.

 

Na wyniki należy jednak jeszcze poczekać. Wszystkim uczniom biorącym udział w konkursie życzymy powodzenia.

Agata Pietrzak

 

08.11.2017 Zajęcia w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy"

W dniu 08.11.2017 r. w środę odbyły się ostatnie już zajęcia w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy" dla drugiej grupy uczniów przygotowujące do egzaminu zawodowego T 06. Uczennice klasy III TŻ miały do przygotowania tym razem zadanie egzaminacyjne - były to pierogi ruskie z surówką z białej kapusty. Uczennice miały na wykonanie zadania 120 min. Wszystkie wykonały zadanie, a ocenione według kryteriów oceniania zdały egzamin. Wierzymy, że takie same wyniki będą na praktycznym egzaminie zawodowym już w czerwcu. Życzymy powodzenia!

 

Zajęcia prowadzi Pani prof Kamila Kina - nauczyciel przedmiotów zawodowych, egzaminator kwalifikacji T.06 i T.15.

K. Kina

 

 

2 i 9 listopada odbyły się kolejne zajęcia w ramach kursu barmańskiego, poświęcone trenowaniu nalewania odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych stosującfreepouring. Na zajęciach uczennice uczyły się dobierać surowce do dekoracji koktajli oraz oczywiście sporządzały różnego rodzaju dekoracje drinków. Przygotowały również koktajl bezalkoholowy na bazie soku marchewkowego, pomarańczy, ananasa i mięty, który okazał się przepyszny i bardzo orzeźwiający.

Ewa Piszczyńska

 

 

 

08.11.2017 Etap szkolny Olimpiady Wiedzy o Rodzinie.

W dniu 8 listopada odbył się Etap Szkolny Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Rodzinie organizowany przez Wydział Teologii Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego. Polegał on na rozwiązaniu przez 2 – osobowe zespoły testu jednokrotnego wyboru, składającego się z 30 pytań. Podczas tego etapu uczestnicy musieli wykazać się znajomością przepisów prawa polskiego (w tym konkordatowego) dotyczącego w szczególności: małżeństwa i rodziny, możliwości pomocy osobom dotkniętym przemocą, praw i obowiązków dziecka. Przygotowując się do testu uczniowie pogłębiali wiedzę związana z funkcjonowaniem rodziny m.in. umieć usystematyzować ją w zakresie pełnienia ról macierzyńskich
i rodzicielskich.


W Olimpiadzie wzięło udział 18 zespołów z Naszej Szkoły. Tylko jeden z zespołów ma szansę na udział w II etapie Olimpiady Wiedzy o Rodzinie.


O tym, czy do kolejnego etapu olimpiady przejdzie któryś z zespołów zdecyduje Komitet Główny Olimpiady, po przeanalizowaniu czy dana praca spełnia ustalone przez nich warunki.

 

Opracowała A. Wójcik

 

03.11.2017 Wycieczka do Oświęcimia

" Ludzie ludziom zgotowali ten los."
Zofia Nałkowska

W dniu 3 listopada 2017 r. klasy maturalne: III Liceum Ogólnokształcącego, IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz IV Technikum Mechatronicznego, pod opieką p. Andrzeja Pożarlika, p. Ewy Piszczyńskiej i p. Agaty Pietrzak wybrały się obozu Auschwitz-Birkenau, światowego symbolu ludobójstwa, zagłady i śmierci.

 

Zwiedzanie rozpoczęto od Auschwitz I – obozu w Oświęcimiu. W czasie trwania tej jakże ważnej lekcji, uczniowie mieli okazję przy pomocy licznych fotografii, materiałów filmowych przedstawiających losy ocalałych, fotokopii dokumentów, modeli rzeźbiarskich poszerzyć wiedzę na temat Holocaustu. Szczególną uwagę młodzież zwróciła na znajdujące się na terenie muzeum eksponaty: ubrania więźniów, prycze, rzeczy codziennego użytku, pozostawione okulary, buty i ludzkie włosy… Wiele emocji wzbudziły zwłaszcza losy małych dzieci, które znalazły się na terenie obozu. Z wielkim zainteresowaniem uczniowie słuchali na czym polegała selekcja ludności prowadzona na terenie Oświęcimia.


W kolejnej części uczniowie mieli okazję zobaczyć Birkenau - Brzezinkę (Auschwitz II). Na tym rozległym terenie w każdym napotkanym miejscu widać ból, stratę i ogromne cierpienie. Młodzież wraz opiekunami uważnie słuchała przewodników, którzy opowiadali o komorach gazowych i krematoriach. Później nadszedł czas na zapoznanie się z historią „Sauny”, miejsca gdzie odbywało się mycie, dezynfekcja i strzyżenie w bardzo nieludzkich warunkach nowo przybyłych więźniów. Można było tam również obejrzeć wystawę fotografii, należących do osób przebywających w obozie.


Należy przebaczać, ale nie można zapomnieć takie głosy padają z ust osób, którym udało się przeżyć Holocaust. W świetle tych słów widać wyraźnie, że lekcje historii, również i tej trudnej oraz często bardzo bolesnej są potrzebne w kształtowaniu umysłów i serc przyszłych pokoleń.

Agata Pietrzak


 

03.11.2017 Wyjazd do Hotelu Double Tree by Hilton

W piątek 3 listopada uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wybrali się do Hotelu Hilton w Łodzi. To już kolejna lekcja i poznanie realnych warunków pracy w zawodzie kucharza i technika żywienia a także oferty usługowej tego obiektu.


Hotel Double Tree by Hilton Hotel Łódź to czterogwiazdkowy hotel w Łodzi otwarty w 2013 roku, zlokalizowany przy ulicy Łąkowej. Jest to pierwszy hotel marki Hilton w Polsce, czterdziesty piąty na świecie oraz piąty obiekt o takim standardzie na terenie miasta Łodzi. Mieści się on w budynku dawnej Wytwórni Filmów Fabularnych.


DoubleTree by Hilton Łódź liczy 44 m wysokości oraz około 200 pokoi. Znajdują się tam: apartament prezydencki, kilka sal konferencyjnych z możliwością regulacji powierzchni, sala balowa na 270 osób, kino 3D z miejscami dla 170 osób oraz basen na najwyższym piętrze z widokiem na miasto. Aranżacja pomieszczeń w hotelu nawiązuje do „Łodzi Filmowej”.


Młodzież z dużym zainteresowaniem oglądała przestronne i piękne wnętrza hotelowe i już zaplanowała kolejne obiekty, które chciałaby zobaczyć.

Opracowała A.Twardowska

 

 

31.10.2017 Cykl zajęć profilaktycznych dla klas I

W październiku rozpoczął się cykl zajęć profilaktycznych dla klas I. Pierwsze zajęcia odbyły się w październiku i dotyczyły profilaktyki raka piersi i szyjki macicy dla dziewcząt. Od 6 listopada rozpoczęła się profilaktyka antykoncepcji. Jako pierwsza zajęcia miała klasa I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Podczas zajęć poznali historię antykoncepcji, metody antykoncepcji oraz zasady bezpiecznego współżycia seksualnego. Zajęciom towarzyszy wystawa profilaktyczna poświęcona metodą antykoncepcji. W grudniu we wszystkich klasach pierwszych przeprowadzone zostaną zajęcia dotyczące profilaktyki chorób przenoszonych drogą płciową. Cykl zajęć zakończy grudniowy test sprawdzający wiadomości dla klas I dotyczący omawianych przez cały cykl zajęć zagadnień. Trzy osoby spośród wszystkich klas I, które najlepiej rozwiążą test wiedzy otrzymają nagrody niespodzianki.

Anna Wójcik

 

31.10.217 Spotkanie z doradcą zawodowym

31 października uczniowie klas pierwszych mieli okazję porozmawiać na temat swojej ścieżki edukacyjnej i  wyboru zawodu na spotkaniu z doradcą zawodowym. Każdy uczeń mógł określić swoje predyspozycje zawodowe, rozpoznać własne mocne i słabe strony i na tej podstawie poznać obszary edukacyjno-zawodowe, które są dla nich ciekawe i wokół których mogą budować swoją przyszłość zawodową.

Opracowała A.Twardowska

 

 

25.10.2017 Zbiórka dla schroniska w Głownie

25 października obchodzony jest dzień kundelka, a cały październik jest miesiącem dobroci dla zwierząt.
Z tej okazji w naszej szkole przez cały miesiąc październik odbywała się zbiórka darów dla podopiecznych schroniska w Głownie. Zbierano suche karmy, puszki dla psów i kotów, ale również koce i wszystko to co można by wykorzystać na wyścielanie boksów psów na zimę. Uczniowie przynosili również miski, które będą mogły być wykorzystane w schronisku. 


W szkole 18 października odbyła sie również sprzedaż potraw przygotowanych przez uczniów klasy II i III Technikum żywienia. Za zebrane pieniążki samorząd szkolny zakupił karmę dla zwierząt. 


Wszystkie zebrane dary zostały dziś zawiezione do schroniska. Obecnie w schronisku przebywa ok 60 psów i 40 kotów, a potrzeby są ogromne. Wszystkim, którzy włączyli się do akcji serdecznie dziękujemy i pamiętajmy że zwierzętom można pomagać przez caly rok. Akcja w szkole cieszyła sie dużym zainteresowaniem ze strony uczniów i na pewno zostanie powtórzona. To już któryś rok z kolei kiedy akcja odbywa sie w szkole.

Opracowała Kamila Kina

 

 

24.10.2017 Apel i rozstrzygnięcie konkursów

24 października odbył się krótki apel szkolny. Podczas apelu rozdane zostały nagrody za trzy konkursy szkolne: konkurs na najlepszą prezentację klas I, ,,Bezpieczny Internet” oraz ,, Test wiedzy z przepisów w ruchu drogowym”. Podczas apelu pani wicedyrektor Beata Jachurska wymieniła osoby, które podczas odbywania wakacyjnego stażu w ramach projektu ,,Profesjonalni zawodowcy” wykazali się ogromnym zaangażowaniem oraz sumienną i rzetelną pracą. Pochwałę ustną otrzymał między innymi Patryk Łukasik z klasy III Technikum Rolniczego odbywający staż w Gospodarstwie Rolnym Przemysława Firgana, Adrian Marcinek, uczeń klasy IV Technikum Logistycznego, odbywający staż w Rabenie w Strykowie oraz uczniowie klas gastronomicznych odbywający staż w Hotelu 500 w Strykowie.

Opracowała Anna Wójcik

 

 

23.10.2017 Gminny Dzień Edukacji Narodowej

23 października br.  w Koźlu odbyły się obchody Gminnego Dnia Edukacji Narodowej, nastąpiło  również uroczyście otwarcie nowo wybudowanej sali gimnastycznej przy Szkole Podstawowej im. gen. dyw. T. Kutrzeby oraz Izby Pamięci.


Pan burmistrz Andrzej Jankowski oraz pani Anna Sasin sekretarz gminy wręczyli nagrody za szczególne osiągnięcia w pracy dydaktyczno–wychowawczej z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Wyróżnienie wśród 10 osób otrzymała pani Beata Jachurska- wicedyrektor w naszej Szkole.

 

Gratulujemy i Dziękujemy Pani za trud włożony w kształcenie i wychowanie młodzieży.

 

Społeczność Szkoły

 

 

 

20.10.2017 Wycieczka zawodowa klasy 2 RŻ

20 października uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Rolniczego uczestniczyli w wycieczce zawodowej do Hotelu Qubus i Hotelu Andels w Łodzi. Szef kuchni hotelu Qubus zapoznał młodzież z całym zapleczem gastronomicznym oraz restauracją, w której serwowane są dania zarówno z kuchni polskiej jak i międzynarodowej. Uczniowie mogli również skosztować pysznego deseru lodowego przygotowywanego w tym hotelu.


Hotel Andels zachwycił uczniów pod każdym względem – wyróżnia się zabytkową fasadą z czerwonej cegły oraz doskonałą lokalizacją. Mieści się on w budynku dawnego zakładu tkackiego na terenie Manufaktury. Unikalną architekturę hotelu cechuje połączenie kolorów i formy, desingnu i materiałów, ciepła i gościnności. W hotelowej restauracji pod okiem szefa kuchni p. Mirosława Jabłońskiego serwowane są potrawy fusion, które  zabierają gości w podróż dookoła świata. Restauracja ta dwa lata pod rząd została wyróżniona przez przez Gault&Millau dwiema czapami.


Po dydaktycznym wymiarze wycieczki nadeszła chwila na relaks w kinie Cinema City.

A.Twardowska

 

 

19.10.2017 Zajęcia z projektu "Profesjonalni zawodowcy"

W dniu 19 października odbyły się trzecie zajęcia przygotowujące do egzaminu w kwalifikacji T 06 w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy". Uczennice przygotowywały przykładowe zadanie egzaminacyjne byly to kotlety z ciecierzycy oraz sos czosnkowy ze szpinakiem. Zajęcia były prowadzone w doposażonej pracowni gastronomicznej przez Panią Kamilę Kina.

K. Kina

 

 

19.10.2017 Konkurs "Bezpieczny internet"

Dnia 19 października 2017 roku odbył się konkurs profilaktyczny pt. ,,Bezpieczny Internet”. Celem konkursu było między innymi uświadomienie uczniom jakie zagrożeniach wynikają z korzystania z Internetu oraz propagowanie zasad bezpiecznego korzystania z Internetu. Pytania konkursowe dotyczyły między innymi zagrożeń w Internecie, uzależnienia od Internetu oraz zasad właściwego korzystania z niego.


Uczniowie w dwuosobowych zespołach przez 45 minut rozwiązywali test, składający się z 40 pytań zamkniętych i otwartych. W konkursie udział wzięło osiem zespołów z następujących klas: IV TM, III TŻ, III LO, III TMR, II TŻ, II LO, I TLM, I TŻ.

 

Jury po sprawdzeniu wszystkich testów wyłoniło następujących zwycięzców:

  • I miejsce- Krystian Bryszewski i Dominik Pietrasiak klasa III Liceum Ogólnokształcące
  • II miejsce- Magdalena Ślusarek i Aleksandra Ciesielska klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
  • III miejsce – Mateusz Kapa i Kacper Ługowski klasa II Liceum Ogólnokształcące.

 

Zwycięzcom gratuluję, a pozostałym uczestnikom dziękuję za udział
i życzę powodzenia w następnych konkursach!


Anna Wójcik

 

17.10.2017 Wojewódzkie obchody Dnia Edukacji Narodowej

Z okazji święta edukacji kurator oświaty Grzegorz Wierzchowski oraz wojewoda łódzki Zbigniew Rau wręczyli nauczycielom i pracownikom szkół medale i nagrody. Dziękując za codzienny trud podkreślili, że żadne, najlepsze nawet podręczniki, szkolne programy czy pomoce dydaktyczne nie zastąpią ich wiedzy i zaangażowania.


Dnia 17 października na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego pani Danuta Tokarczyk ( referent ds. kancelarii) - pracownik sekretariatu naszej szkoły otrzymała Złoty Medal za Długoletnią Służbę.

opracowała: M.Mackiewicz

 

 

17.10.2017 Pożar w ZS Nr 1 w Bratoszewicach

We wtorkowe przedpołudnie w Bratoszewicach powiało grozą. Przed budynek szkoły pojawiły się wozy bojowe JRG Stryków. Z budynku wydobywają się kłęby dymu na polecenie dyr. Szkoły Magdaleny Mackiewicz następuje ewakuacja pracowników i uczniów Po sprawdzeniu stanów osobowych  okazuje się, że brakuje jednego z uczniów i pracownika szkoły o czym natychmiast zostaje poinformowany dowodzący akcją strażak. Strażacy rozwijają linie gaśnicze i zajmują stanowiska,  wchodzą  do budynku w maskach powietrznych i po chwili odnajduje zaczadzoną pracownicę szkoły i rannego poparzonego ucznia. Oboje zostają ewakuowani i udzielona jest im pierwsza pomoc.  Na szczęście to tylko ćwiczenia. Obserwujący te manewry dowódca JRG Stryków mł .bryg. Bartłomiej Tomczuk wystawił bardzo dobrą ocenę za sprawność i szybkość działania zarówno społeczności szkolnej jak i strażakom biorącym udział w ćwiczeniach.

Opracował A.Pożarlik

 

 

 

17.10.2017 Prezentacja klas pierwszych

Tradycyjne, jak co roku w Naszej Szkole podczas Dnia Edukacji Narodowej odbyły się prezentacje klas pierwszych. Towarzyszył im konkurs, na najlepszą z nich.
Wszyscy uczniowie ze szkoły mogli oddać jeden głos na najlepszą ich zdaniem prezentację.


Konkurs wygrała klasa I Technikum Logistyczne, Technikum Mechatroniczne.


Serdecznie gratulujemy!


Samorząd Uczniowski

 

 

16.10.2017 Zajęcia profilaktyczne

W dniu 16 października 2017 roku odbyły się zajęcia profilaktyczne prowadzone przez panią Annę Wójcik (pedagoga szkolnego) oraz panią Iwonę Pelską (pielęgniarkę szkolną). Zajęcia odbyły się w trzech turach. Jako pierwsze odbyły się warsztaty dla dziewcząt z klas I dotyczące raka szyjki macicy oraz raka piersi. Dziewczęta wysłuchały krótkiego wykładu poświęconego profilaktyce raka piersi i szyjki macicy, po czym uczyły się wykonywać samobadanie piersi na specjalnych fantomach przyniesionych przez panią pielęgniarkę. Pielęgniarka szkolna odpowiadała również na pytania dotyczące samobadania piersi oraz konieczności uczęszczania na wizyty kontrolne do ginekologa.


Kolejne dwa spotkania dotyczyły profilaktyki raka jąder oraz raka prostaty. Chłopcy z klas III Technikum Rolniczego, Technikum Mechatronicznego, IV Technikum Mechatronicznego, III Liceum Ogólnokształcącego oraz IV Technikum Rolniczego, Technikum Logistycznego wysłuchali najpierw wykładu po czym porozmawiali z panią pedagog jak powinni przeprowadzać samobadanie jąder. Zadawali również pytania dotyczące konieczności wizyt u urologa. Na koniec wysłuchali wykładu profilaktycznego poświęconego profilaktyce raka piersi u kobiet oraz na fantomach piersi uczyli się wykrywać niepokojące zmiany.

 

Opracowała Anna Wójcik

 

 

13.10.2017 Uczniowie klasy III TŻ przyłączyli się do akcji Narodowego Czytania „Wesela” Stanisława Wyspiańskiego.

Ogólnopolska akcja czytelnicza, organizowana pod patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, od pięciu lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem przedstawicieli kultury, nauki i instytucji publicznych.


W bieżącym roku lekturą Narodowego Czytania jest „Wesele” Stanisława Wyspiańskiego. Fragmenty narodowegodramatuodczytano 2 września 2017 roku w ponad dwóch tysiącach miejsc w Polsce i na całym świecie.


Uczniowie III TŻ, idąc śladem znanych aktorów, muzyków i polityków, wcielili się w role bohaterów „Wesela”. Młodzi ludzie z pasją i zaangażowaniem odczytali wybrane przez siebie fragmenty dzieła wybitnego twórcy młodopolskiego. Udział w akcji czytelniczej pomógł młodzieży w zrozumieniu problematyki dramatu Wyspiańskiego i oswojeniu się z niełatwym w odbiorze językiem utworu. Stał się również okazją do promowania czytelnictwa wśród uczniów ZS nr 1 w Bratoszewicach.
Wszyscy z niecierpliwością czekamy na przyszłoroczną edycję Narodowego Czytania, której tematem przewodnim będzie literatura związana ze 100-leciem niepodległości Polski.

Ewelina Konarzewska

 


 

13.10.2017 Dzień Edukacji Narodowej

„Zacną rzeczą jest uczyć się,
lecz jeszcze zacniejszą – nauczać…”
M. Twain


W piątek 13 października br. w naszej szkole odbył się uroczysty apel z okazji Święta Edukacji Narodowej. Ten dzień jest szczególny w pracy każdego nauczyciela, to moment, w którym zapominamy o trudach codziennej pracy, o przeciwnościach z jakimi przychodzi nam się zmierzyć każdego dnia. W tym dniu najważniejszy jest uśmiech naszych uczniów i miły gest. Ale to także święto wszystkich pracowników szkoły, bez których nie mogłaby ona istnieć.


Podczas akademii pani dyrektor podkreślając jak ważna jest misja nauczania i wychowania młodzieży, podziękowała wszystkim pracownikom i nauczycielom za troskę i serce, które okazują uczniom, dzieląc się cząstką samego siebie. Pani dyrektor dziękując za przekazywanie wiedzy i umiejętności oraz kształtowanie pewnych postaw ważnych w wychowaniu młodego pokolenia, życzyła wszelkiej pomyślności i sukcesów w pracy zawodowej. Wyróżnieni podziękowaniami zostali następujący nauczyciele i pracownicy: M. Pawlak-Kalinowska, K. Nikodemska, S. Otto, A. Pożarlik, A. Pietrzak, A. Wójcik.                    

 

Dyrekcja dokonała również  wręczenia nagród wyróżniającym się dla oświaty nauczycielom oraz pracownikom administracji i obsługi. Nagrodą Dyrektora Szkoły zostali odznaczeni nauczyciele: E. Czesny, K. Biernacka, A. Stępczyńska, T. Piestrzeniewicz, E. Piszczyńska, Ł. Sobczyk; wśród pracowników administracji i obsługi: A. Gońda, D. Tokarczyk, A. Kołodziejczyk. Nagrodę Burmistrza w tym roku otrzymała pani wicedyrektor  Beata Jachurska. W tym szczególnym dniu z rąk pani dyrektor nagrodę jubileuszowa otrzymała p. Z. Kazuła.


Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, aby podejmowany wysiłek był źródłem satysfakcji i społecznego uznania.


DEN to również święto wszystkich uczniów, dlatego w tym wyjątkowym dniu odbył się akt ślubowania klas pierwszych.  Pierwszoklasiści przygotowani przez pana Andrzeja Pożarlika, w obecności  dyrekcji szkoły, grona pedagogicznego, rodziców oraz uczniów starszych klas złożyli przysięgę godnego reprezentowania imienia szkoły oraz dbania o jej tradycje i zwyczaje.


Dzień ten wiąże się również z pożegnaniem długoletniego pracownika naszej szkoły p. D. Tokarczyk, która została uhonorowana  Złotym Medalem za długoletnia służbę. Pani dyrektor  wyrażając słowa uznania dla pracy pani sekretarki,  podziękowała za lata pracy, zaangażowanie, za dobre serce, radę i wsparcie.


Podczas akademii nie zabrakło również życzeń Samorządu Uczniowskiego, który w imieniu całej społeczności szkolnej życzył wszystkim pracownikom szkoły wszelkiej pomyślności, poczucia satysfakcji, spełnienia oraz optymizmu w każdym dniu pracy.


Uroczystość została uświetniona występem artystycznym przygotowanym przez uczniów klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką wychowawcy pani Ewy Piszczyńskiej.

 

Ewa Piszczyńska

 

 

12.10.2017 Test wiedzy z przepisów w ruchu drogowym

W dniu 12 października odbył się pierwszy konkurs wliczany do ,,Superklas” pt.  ,,Test wiedzy z przepisów w ruchu drogowym”. Organizatorem konkursu był pan Tomasz Piestrzeniewicz. Uczniowie odpowiadali na pytania w dwuosobowych zespołach. Jury po zapoznaniu się z wszystkimi rozwiązanymi testami wyłoniło następujących zwycięzców:

  • I miejsce klasa IV Technikum Rolnicze, Technikum Logistyczne zdobywając 24 punkty na 26 możliwych. Uzyskują oni 3 punkty do konkursu ,,Superklasy” oraz nagrody niespodzianki dla osób rozwiązujących test.

 

  • II miejsce ex aequo zajęły klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz III Technikum Logistycznego zdobywając 21 punktów na 26 możliwych. Uzyskują oni 2 punkty do konkursu ,,Superklasy” oraz nagrody niespodzianki dla osób rozwiązujących test.
  • III miejsce zajęła klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zdobywając 20 punktów na 26 możliwych. Uzyskują oni 1 punkt do konkursu ,,Superklasy” oraz nagrody niespodzianki dla osób rozwiązujących test.

 

Dodatkowo dwie klasy (klasa IV Technikum Mechatroniczne oraz klasa III Technikum Rolnicze, Technikum Mechatroniczne) uzyskują po 0.5 punktu w konkursie ,,Superklasy” ponieważ uzyskały 19 punktów na 26 możliwych.

 

Wszystkim klasom gratuluję i życzę powodzenia w następnych konkursach.

 

Anna Wójcik

 

12.10.2017 Stypendium Starosty Zgierskiego "Nasz Prymus"

12 października 2017 roku w Starostwie Powiatowym w Zgierzu odbyło się wręczenie stypendiów przyznawanych przez Starostę Zgierskiego ,,Nasz Prymus”. Stypendium to przyznawane jest najbardziej uzdolnionym uczniom z Powiatu Zgierskiego. Z rąk Starosty Zgierskiego pana Bogdana Jaroty oraz członków Zarządu Powiatu Zgierskiego pana Wojciecha Brzeskiego i pana Adama Świntucha stypendium otrzymali:
Sylwia Przybysz i Anna Rychlik, uczennice klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Aleksandra Graczyk uczennica klasy III Technikum Logistycznego, Sebastian Piestrzeniewicz uczeń klasy II Technikum Mechatronicznego oraz Patryk Burczyński, uczeń klasy II Liceum Ogólnokształcącego.  

Gratulujemy stypendystom i życzymy dalszych sukcesów !!
Społeczność Zespołu Szkół Nr 1 w Bratoszewicach.

 

Opracowała Anna Wójcik

 

 

09-10.10.2017 Wycieczka do Torunia i Ciechocinka

W dniach 9-10.10.2017r uczniowie klas IVTŻiUG i IVTM uczestniczyli w dwudniowej wycieczce do Torunia i Ciechocinka.Wyjazd ten był nagrodą dla klasy IV TŻiUG za zdobycie tytułu „Super Klasy” w roku szkolnym 2016/2017. Przygoda rozpoczęła się z samego rana w poniedziałek; po dwugodzinnej podróży młodzież wraz z opiekunami: p. Ewą Piszczyńską oraz p. Aleksandrą Jędrzejewską dotarła do Torunia. Zwiedzanie rozpoczęło się od FORTU IV – został on wybudowany w latach 1878-1884 jako trzeci z kolei fort toruńskiego pierścienia fortecznego. Dzięki wyjątkowej atmosferze tego miejsca możemy się przenieść w czasie do wieku pary i telegrafu. Trasa zwiedzania wiedzie poprzez część koszarową podziemnymi tunelami do części bojowej, w której można zobaczyć stanowiska ochrony dna fosy, własnoręcznie obrócić 200 kilogramową kopułą, a także zaczerpnąć łaski losu w "szczęśliwej latrynie". Kolejnym punktem wycieczki było zwiedzanie najważniejszych miejsc Starego Miasta ( Ratusz Staromiejski, Pomnik Mikołaja Kopernika, Katedrę, Fontannę Flisaka, Pręgież, Krzywą Wieżę, Kamiennicę pod Gwiazdą i wiele innych). Następnie cała grupa udała się na obiad do restauracji „Pasta&Basta”. Kolejną atrakcją był Bunkier Wisła- to nic innego, jak betonowa szczelina przeciwlotnicza LSDG dla 100 osób z 1943 roku. W tej chwili odbywają się w nim symulacje nalotów na miasto. Atrakcja dla osób o mocnych nerwach. Dzięki tej nietypowej lekcji historii młodzież doświadczyla niesamowitych przeżyć. Nie zabrakło również czasu na zakup wspaniałych pamiątek. Po dniu pełnym wrażeń przyszła pora na zasłużony odpoczynek w Schronisku Młodzieżowym w Toruniu.

 

Następnego dnia odwiedziliśmy centrum popularyzacji Kosmosu, czyli Toruńskie Planetarium. Seans 'Wirująca Ziemia" dostarczył nam podstawowych informacji związanych z ruchem wirowym oraz obiegowym Ziemi: zjawisko dnia i nocy oraz następstwo pór roku. W przystępny sposób dowuedzieliśmy się, jak zmienia się wygląd nieba i układ gwiazdozbiorów w ciągu roku, jaką rolę pełni Gwiazda Polarna oraz skąd biorą się fazy Księżyca. Mogliśmy sprawdzić, jak długo trwa doba oraz rok na innych planetach, oglądając wybrane różnice między Ziemią a innymi planetami Układu Słonecznego. Mogliśmy również poznać tradycję wypieku torunskiego piernika odwiedzając Toruńskie Żywe Muzeum Piernika. Pierwsze piętro w magiczny sposób przeniosło nas do średniowiecza, w którym – pod okiem Mistrza Piernikarskiego i uczonej Wiedźmy Korzennej - poznaliśmy wszelkie rytuały związane z wypiekiem piernika. Własnoręcznie przygotowaliśmy ciasto, by później, przy użyciu drewnianych form, wypiec z niego toruńskie specjały. Drugie piętro Muzeum przedstawia manufakturę z przełomu XIX/XX wieku, którą zarządza rodzeństwo Rabiańskich. Zobaczyliśmy tam m.in. oryginalne niemieckie maszyny służące do wypieku piernika, zabytkowy piec oraz kolekcję woskowych form. Następnie udaliśmy się na obiad do Pierogarni Stary Toruń,a po nim udaliśmy się do Ciechocinka. Tutaj mogliśmy zobaczyć największą atrakcję- tężnie- unikatową i największą w Europie konstrukcję drewnianą do odparowywania wody z solanki. Po spacerze wokół tężni, z zapasem jodu wróciliśmy do Bratoszewic.

 

Ewa Piszczyńska

 

 

02.10.2017 Bezpieczny uczeń w szkole i w drodze do niej

Dnia 2 października 2017 r. odbył się apel "Bezpieczny uczeń w szkole i w drodze do niej" Uczniowie klasy 4 TRL przedstawili zagrożenia z jakimi uczniowie mogą się zetknąć każdego dnia w drodze do szkoły oraz na zajęciach szkolnych. Zaprezentowali stroje robocze obowiązujące na zajęciach praktycznych oraz główne zasady posługiwania się sprzętem elektrycznym na tych zajęciach.  Na zakończenie apelu przypomnieli zasady wzywania służb ratunkowych oraz sposoby posługiwania się sprzętem gaśniczym dostępnym w szkole.

T. Piestrzeniewicz

 

27.09.2017 Zajęcia w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy"

W dniu 27.09.2017 odbyły sie drugie juz zajecia w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy" -przygotowanie do egzaminu zawodowego kwalifikacj T 06. W zajeciach uczestnicza uczennice obecnej klasy III TŻ. Na zajeciach uczniowie mieli do przygotowania kotleciki jajeczne z ryżem na sypko oraz surówką z marchewki.

K. Kina

 

 

 

27 września rozpoczęły się zajęcia z projektu „Profesjonalni zawodowcy”- kurs barmański. Bierze w nim udział 5 uczennic klasy III i IV TŻiUG. Po wrześniowych zajęciach uczennice potrafią: scharakteryzować sylwetkę barmana, określić wymagania jakie musi spełnić osoba ubiegająca się o pracę w charakterze barmana oraz określić na czym polega etyka pracy barmana. Uczennice poznały sprzęt barmański, szkło barowe i jego zastosowanie.

Ewa Piszczyńska

 

26.09.2017 Sukces naszych uczniów na Olimpiadach

W ostatnim czasie troje uczniów Technikum Rolniczego brali udział w dwóch olimpiadach zorganizowanych przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.


Pierwsza z nich : „Olimpiada wiedzy o Ekologii” odbyła się 26.09.2017r. o godzinie 10:00. Udział w niej brało 20 uczestników z różnych szkół. Do ścisłego finału awansowało tylko 10 najlepszych, a wśród nich dwoje naszych uczniów. Wysokie 4 miejsce zajął uczeń klasy II TR Dariusz Gabrysiak, natomiast na 6 miejscu uplasował się uczeń klasy IV TR Kamil Kuciński. Drugi etap odbędzie się 24.10.2017.


Ta sama dwójka uczniów przeszła do drugiego etapu „Olimpiady wiedzy i umiejętności rolniczej”. Eliminacje odbyły się 28.09.2017 r. Na uwagę zasługuje fakt, że Kamil Kuciński uzyskał najlepszy wynik spośród ponad 30 uczestników. Do drugiego etapu przeszedł również Dariusz Gabrysiak. Drugi etap odbędzie się 26.10.2017

Ł. Sobczyk

 

26.09.2017 Wybory do Samorządu Uczniowskiego

Dnia 26 września 2017 roku, w wyników wyborów wyłoniono następujący skład Rady Samorządu Uczniowskiego na rok szkolny 2017/2018.

 

Przewodniczący:
Kacper Pośpiech

klasa III Liceum Służb Mundurowych

 

Zastępca przewodniczącego:
Olga Fraszczyk

klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

Sekretarz:
Patrycja Plewka

klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

Gratulujemy i życzymy owocnej pracy!!!

 

Opiekunami Samorządu Szkolnego są panie: Anna Wójcik, Agata Pietrzak

 

Listę Członków Samorządu Uczniowskiego ogłosimy po kolejnym spotkaniu.
Chętnych do pracy zapraszamy aby zgłaszać się do p. Anny Wójcik lub p. Agaty Pietrzak.

 

 

22.09.2017 Targi Rolne w Bednarach

22 września 2017r. uczniowie klasy II TR uczestniczyli w wycieczce na Targi Rolne w Bednarach. Targi te są największą imprezą tego typu w Europie. Na kilkunastu hektarach wystawiało się ponad 800 wystawców z kraju i ze świata. Uczniowie mogli zobaczyć i zapoznać się z najnowszymi technologiami  obowiązującymi w rolnictwie oraz wziąć udział w konkursach organizowanych przez poszczególne firmy.

 

Łukasz Sobczyk

 

 

21.09.2017 Szkolny savoir-vivre – komu to jeszcze potrzebne?

Rozpoczął się nowy rok szkolny, a wraz z nim  klasa II TŻiUG i II TR , pozwoliła sobie przypomnieć całej społeczności szkolnej kilka ważnych zasad savoir-vivre'u, obowiązujących w szkole.


Motto tego  krótkiego spotkania  brzmiało: „GRUNT TO DOBRE WYCHOWANIE”.
Uczniowie zaprezentowali kilka scenek z życia szkolnego, w których poruszyli m.inn. takie tematy jak: ”Kłaniać się czy nie kłaniać?”, „Proszę pani czy Pani profesor?”, „Proszę wstać, nie tylko wtedy , gdy sąd idzie!”, „Nie szata zdobi człowieka, ale… jak cię widzą, tak cię piszą!”.


Poruszono również tematykę związaną z kulturą języka oraz używanie 3 magicznych słów, które sprawdzają się w każdej sytuacji: proszę, dziękuję, przepraszam.


Oczywiście  temat kultury zachowania  nie został wyczerpany, ale mamy nadzieję, że każdy z nas potrafi już odpowiedź na pytanie:  savoir-vivre –  komu to jeszcze potrzebne?


Podsumowując: czy trudno być człowiekiem dobrze wychowanym? Otóż nie! Wystarczy:

  1. widzieć ludzi dookoła siebie, zauważać, że są.
  2. okazywać im sympatię i życzliwość.
  3. Starać się nie sprawiać kłopotów i przykrości.

A. Twardowska

 

 

21.09.2017 Rocznica Posadzenia Dębów Katyńskich

Dnia 21 września 2017 r. w Szkole Podstawowej im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach odbyła się uroczystość upamiętniającą ofiary zbrodni radzieckich, była to VII Rocznica Posadzenia Dębów Katyńskich przed Szkołą.


Dęby Pamięci to dęby upamiętniającą konkretną osobę, która została zamordowana na rozkaz Stalina w Katyniu, Miednoje, Twerze lub Charkowie przez NKWD. Mordu dokonano na 21 857 polskich obywatelach – jeńcach wojennych: oficerach Wojska Polskiego, oficerach i podoficerach KOP, Policji Państwowej, Straży Granicznej i Więziennej osadzonych w specjalnych obozach jenieckich NKWD w Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkowie.


Dęby posadzone w Bratoszewicach z inicjatywy p. Krystyny Skalskiej oraz Stowarzyszenia Przyjaciół Bratoszewic upamiętniają: Feliksa Jakubowskiego i Stanisława Piotrowskiego ofiary mordu katyńskiego. Naszą Szkołę reprezentowali kadeci Liceum Służb Mundurowych pod kierunkiem nauczyciela-profesora Andrzeja Pożarlika oraz Dyrektor Szkoły.


Po uroczystym apelu zaproszeni goście wraz z młodzieżą szkół udali się, aby zapalić znicze i złożyć wiązanki pod posadzonymi dębami pamięci.

oprac.M.Mackiewicz

 

 

19.09.2017 Kolejna edycja zajęć w ramach projektu "Profesjonalni zaowodowcy"

W dniu 19.09.2017 rozpoczęliśmy kolejną część zajęć z zawansowanego Excela w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy". W zajęciach biorą udział uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Logistyk, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzą i zdobywać nowe umiejętności z zakresu arkusza kalkulacyjnego. Zajęcia są prowadzone przez p. K. Biernacką. Planowane terminy kolejnych zajęć to: 19.09, 26.09, 3.10, 10.10, 14.11, 21.11.2017 r. godz: 15:15

 

Dzień później, tj.  20.09.2017 o godz. 14.30 ruszyła kolejna edycja zajęć przygotowujących do egzaminu rolnik w zakresie kwalifikacji R.03. Na zajęciach uczniowie zostali zapoznani z zasadami obowiązującymi na egzaminie zawodowym. Rozwiązali test diagnostyczny z zakresu kwalifikacji R.03 oraz zostali zapoznani z zasadami równości szans w perspektywie finansowej. Kolejne zajęcia będą odbywać się w miesiącach październiku i listopadzie.

 

Katarzyna Biernacka

Tomasz Piestrzeniewicz

 

 

W dniu 27.09.2017 odbyły sie drugie juz zajecia w ramach projektu "Profesjonalni zawodowcy" -przygotowanie do egzaminu zawodowego kwalifikacj T 06. W zajeciach uczestnicza uczennice obecnej klasy III TŻ. Na zajeciach uczniowie mieli do przygotowania kotleciki jajeczne z ryżem na sypko oraz surówką z marchewki.

 

 

27 września rozpoczęły się zajęcia z projektu „Profesjonalni zawodowcy”- kurs barmański. Bierze w nim udział 5 uczennic klasy III i IV TŻiUG. Po wrześniowych zajęciach uczennice potrafią: scharakteryzować sylwetkę barmana, określić wymagania jakie musi spełnić osoba ubiegająca się o pracę w charakterze barmana oraz określić na czym polega etyka pracy barmana. Uczennice poznały sprzęt barmański, szkło barowe i jego zastosowanie.

Ewa Piszczyńska

 

16.09.2017 Pożegnanie lata w Bratoszewicach

W ostatnią sobotę, 16 września 2017 r., wzięliśmy udział w imprezie organizowanej przez Stowarzyszenie Przyjaciół Bratoszewic pt. Pożegnanie lata.

 

Mimo niesprzyjającej pogody atmosfera była bardzo gorąca. Podczas odbywającego się już po raz piąty spotkania dostępnych było mnóstwo atrakcji m. in. dmuchany plac zabaw dla najmłodszych oraz gry i zabawy z animatorami. Dla starszych uczestników przewidziano przejazdy wozem strażackim OSP Bratoszewice.

 

Na stoisku naszej szkoły uczeń klasy III TŻ Artur Berczak oraz uczennica klasy III Technikum Żywienia Natalia Kaźmierczak serwowali pyszne ciasto dla amatorów słodkości oraz owoce dla zwolenników zdrowego żywienia. Elementem łączącym wszystkich gości była dyskoteka przy gorących wakacyjnych rytmach.

M. Pawlak - Kalinowska

 

 

15.09.2017 Upamiętnienie rocznicy agresji ZSRR na Polskę

W 78 rocznicę napaści wojsk sowieckich na Polskę w dniu 15.09.2017 r. w Strykowie przy mogile obrońców ojczyzny pochowanych na cmentarzu mariawickim odbyły się uroczystości upamiętniające ten zbrodniczy atak.  W uroczystości uczestniczyły reprezentacje wszystkich szkół z naszej gminy, przedstawiciele służb mundurowych, IPN w tym i klasa mundurowa z pocztem sztandarowmy ZS NR 1 w Bratoszewicach którą dowodził st.kadet Kacper Pospiech.


Wiązankę kwiatów na mogile złozyła w imieniu społeczności szkolnej dyr. Magdalena Mackiewicz i nauczyciel Andrzej Pożarlik .

opracował A.Pożarlik

 

 

14.09.2017 Uczeń klasy III TR samodzielnie wyremontował dwa Ursusy

Marcin Antczak,  niespełna 18-letni uczeń klasy III TR, dyplomem technika-rolnika pochwalić się będzie mógł dopiero za dwa lata. Mieszka we wsi Karasica w gminie Głowno, gdzie rodzice prowadzą 5-hektarowe gospodarstwo. Marcin od dziecka pomagał w gospodarstwie. Od dziecka uwielbiał też Ursusa C-330, którego w 1985r. zakupił „z przydziału” jego dziadek.

 

Przed pięciu laty wysłużona „trzydziestka” odmówiła wreszcie współpracy, a rodzice zaczęli rozważać zastąpienie jej innym ciągnikiem.

 

"Wtedy postanowiłem, że nie oddam Ursusa na złom i sam go wyremontuję" – mówi Marcin. "Na szczęście części do Ursusów wciąż są dostępne, zarówno nowe, jak i używane, i do tego są niedrogie. Silnik szybko udało się znaleźć, ale o pomoc w wymianie musiałem poprosić doświadczonego mechanika. Potem systematycznie krok po kroku już sam naprawiałem lub wymieniałem wszystkie układy. Pomagał mi cioteczny brat Michał, który też uczy się w klasie rolniczej. Wreszcie założyłem nowe opony i odmalowałem maszynę na żółto-czerwono."

 

"Często pytają mnie czemu nie pomalowałem karoserii na żółto, bo wtedy ciągnik wyglądałby, jakby właśnie wyjechał z fabryki" – dodaje Marcin. "Moim zamiarem nie było jednak odrestaurowanie maszyny, by był jeżdżącym zabytkiem. On dostał nowe życie, więc chciałem żeby miał tez nowy wygląd. Poza tym lubię czerwony" – śmieje się nasz rozmówca.

 

Odnowionego Ursusa C-330 uczeń pokazał światu przed rokiem. Przyjechał swoim ciągnikiem na Dni Otwarte szkoły i z miejsca zrobił furorę. Niestety, przyćmił swoim blaskiem również najnowsze ciągniki i maszyny, którymi chciała pochwalić się szkoła. Dziś „trzydziestkę” Marcina znają już wszyscy w okolicy. Wszyscy podziwiają też upór, pracowitość i talent chłopaka, który przywrócił pojazd do obecnego stanu.

 

"Nie miałem pojęcia, że mam takich zdolnych uczniów" – żartuje Łukasz Sobczyk, nauczyciel zawodu w klasie rolniczej bratoszewickiego technikum."Tym ciągnikiem Marcin wszystkich zaskoczył. Cieszę się, ze zamiast marnotrawić czas przed komputerem czy telewizorem, moi uczniowie w wolnym czasie realizują swoje pasje, i że właśnie takie pasje mają."

 

Marcin nie chciał udoskonalać swojego Ursusa. Zrezygnował nawet z układu wspomagania. Wyposażył go za to w ładowacz czołowy. Jak twierdzi, ten kompleksowy remont kosztował go łącznie około 5 tys. zł.

 

Teraz dumny właściciel ciągnika jest zapraszany na wszystkie szkolne imprezy wraz z pojazdem. Ciągnik bywa również gwiazdą oficjalnych pokazów organizowanych w regionie przez dilera marki Ursus.

Sukces zachęcił go do podjęcia kolejnych wyzwań. Przed rokiem nabył za 15 tys. zł drugiego Ursusa, tym razem C-360. Ciągnik wyprodukowano w 1978 r. Zakupił go od pierwszego właściciela, gospodarującego pod Łowiczem. Silnik miał w doskonałym stanie, więc jego wyremontowanie było nieco prostszym zadaniem.

Żródło: www.farmer.pl

K. Biernacka

 

 

12.09.2017 Rocznica Bitwy nad Bzurą w Koźlu

W dniu 12 09.2017 w Koźlu w 78 rocznicę bitwy nad Bzurą odbyły się uroczystości upamiętniające to tragiczne wydarzenie. Uroczystość rozpoczęła się mszą św. a następnie uczestnicy przeszli pod pomnik upamiętniający  żołnierzy walczących i poległych w bitwie pod Koźlem. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy mundurowej z IIILO  oraz Pani dyrektor Magdalena Mackiewicz  i opiekun klas mundurowych  Andrzej Pozarlik. Klasa reprezentacyjną z pocztem sztandarowym dowodził st.kadet  Seweryn Roźniata.  Mundurówka wystawiła również wartę honorową przy pomniku i jak również odczytała apel poległych.

opracował A.Pożarlik

 

 

08.09.2017 Pokaz maszyn rolniczych

8 września 2017 na szkolnym polu odbyły się pokazy polowe zorganizowane przez lokalnego dealera marki URSUS, firmę  AgroMotos. W pokazach tych uczestniczyli nie tylko uczniowie naszej szkoły, ale również okoliczni rolnicy przybyli na pokaz. Nowoczesny sprzęt cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem wszystkich przybyłych. Podczas pokazu można było nie tylko zobaczyć nowości firmy URSUS czy Farmtrac ale również się nimi przejechać i zobaczyć jak sprawdzają się w polu.

Ł. Sobczyk

 

 

 

05.09.2017 Staże zawodowe dla uczniów lipiec-sierpień 2017

W okresie od lipca do sierpnia 2017 r. 21 uczniów (7K/14M) wzięło udział zrealizowało staże zawodowe u pracodawców. Wszyscy otrzymali zakupione wcześniej wyposażenie stanowisk pracy, które wykorzystywali w  podczas zaplanowanych prac zgodnie z opracowanymi wspólnie z pracodawcami Programami Staży. Uczniowie kształcący w zawodzie Technik rolnik odbywali staże u dwóch pracodawców: trzech (0K/3M) w Stadninie Koni Walewice Spółce z o.o.  Ze względu na zróżnicowanie  produkcji w gospodarstwie uczniowie nabywali umiejętności zawodowe związane z produkcją roślinna oraz hodowlą: bydła mlecznego i mięsnego, koni, ryb. Trzech uczniów (0K/3M) natomiast realizowało staże w Gospodarstwie Rolnym Przemysława Firgana, specjalizującym się poza produkcją roślinną w produkcji  prosiąt w cyklu zamkniętym. Uczniowie kształcący w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych (7K/1M) pracowali w ramach 150 godzinnego stażu w HOTELU 500 w Strykowie. Usytuowanie hotelu i jego biznesowy charakter gwarantuje, że uczniowie mają wiele możliwości wykonywania szerokiego wachlarza prac związanych z obsługą gości indywidualnych, grup oraz konferencji. Grupa młodzieży kształcącej w zawodzie Technik logistyk (0K/7M) odbywała  staże zawodowe w Raben Logistics Polska Sp. z o. w Strykowie, realizującej kompleksowe usługi logistyczne i spedycyjne. Uczniowie podczas 150 godzin ukształtowali umiejętności wykonywania prac na określonych stanowiskach zgodnie z programem. Nad prawidłowością realizacji staży od strony dydaktycznej czuwał specjalista ds. dydaktycznych (nauczyciel Cezary Wójcik), który w okresie staży był w kontakcie z opiekunami staży, uczniami  przeprowadzał także wizyty monitorujące w miejscach realizacji staży. 

E. Czesny

 

04.09.2017 Rozpoczęcie roku szkolnego 2017/2018

W dniu 4 września odbyło się w naszej szkole uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2017/2018. Uczniowie klasy IIILO powitali dyrekcję, grono pedagogiczne, pracowników oraz przede wszystkim swoich kolegów. Szczególnie ciepło tych,którzy po raz pierwszy przekroczyli próg Zespołu Szkół nr 1 w Bratoszewicach oraz tegorocznych Maturzystów, których czeka w tym roku szkolnym nie lada wyzwanie w postaci egzaminu dojrzałości.


Jak co roku o tej szczególnej porze nie mogło zabraknąć wspomnienia o tragicznych dziejach naszego kraju. Krótki program artystyczny przypomniał o 78 rocznicy wybuchu II Wojny Światowej,oraz o bohaterach, dzięki którym możemy mówić w ojczystym języku i żyć jako wolni ludzie we własnym kraju. Po występie zabrała głos pani dyrektor Magdalena Mackiewicz i równie serdecznie powitała całą społeczność naszej szkoły.


Aby rok szkolny 2017/2018 był udany i owocny sparafrazuję tutaj zdanie wypowiedziane przez jednego z Waszych kolegów: "Że przy ODROBINIE chęci do nauki naszych uczniów i ODROBINIE dobrej woli nauczycieli" wszystko może potoczyć się we właściwym kierunku,którym jest spokojne i szczęśliwe zakończenie roku szkolnego 2017/2018.
A za 10 miesięcy WAKACJE!!!!


Z serdecznymi życzeniami i pozdrowieniami,

Joanna Lisowska

 

 

 

<5> <4> <3> <2> <1>