Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - 4 letnie
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
- planuje i wykonuje usługi gastronomiczne,
- sporządza i ekspediuje potrawy i napoje;
- planuje i ocenia żywienie;
- organizuje produkcję gastronomiczną;
- przechowuje żywność
Uczeń w trakcie nauki odbywają praktyki na terenie kraju i za granicą
Absolwent znajdzie pracę w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach. Może prowadzić własną firmę produkcyjną lub usługową
Szkoła w współpracuje m.in. z hotelami tj. „ ANDELS” czy „500” oraz restauracjami
Przedmioty punktowane: biologia, geografia, j. obcy (do wyboru)
Kwalifikacje
T.6. Sporządzanie potraw i napojów |
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |