Wakacje za 1 miesiąc
Dzisiaj jest 27.04.2024, imieniny Zyty i Teofila

Wyjazd na Targi Natura Food do Łodzi

W dniu 3 października 2014 uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką pani Kamili Kina oraz Ewy Piszczyńskiej, nauczycielek przedmiotów zawodowych uczestniczyła w  VII Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD w Łodzi.

Targi są najważniejszą branżową imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. NATURA FOOD to niepowtarzalna okazja do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności niskoprzetworzonej. Każdego roku w imprezie uczestniczy blisko 300 wystawców i 12 tysięcy zwiedzających. Są wśród nich przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności wysokiej jakości z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec, w tym roku również z Japonii.

Handel żywnością ekologiczną to poważny i trudny biznes. Targom towarzyszy szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów.

Program targów obfituje również w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności, zdrowego stylu życia oraz degustacji lokalnych specjałów niemal ze wszystkich zakątków Polski. Wśród atrakcji zaplanowano warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Grzegorza Łapanowskiego oraz Grzegorza Cileckiego. Na odwiedzających czekała Strefa FOOD TRACK cullinary show, w ramach której zorganizowany został m.in. konkurs dla blogerów na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie”. Miłośnicy dobrej kuchni mogli wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej, pn. „Gryczane bliny z hummusem, majonezem z kalafiora i wegańskim kawiorem”, prowadzonej przez Atelier Smaku. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czekała Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje nt. sztuki jej parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania kawy mlekiem oraz o pochodzeniu i uprawie tej rośliny.

Nie zabrakło dyskusji o ważnych aspektach życia w stylu Eko, m.in prelekcja pt. „Zdrowy Styl Życia a Szczepienia”, „Hodowla drobiu zgodnie z naturą - czy to w ogóle jest możliwe”. Zupełnie nowym tematem, który pojawił się na targach jest żywność modyfikowana genetycznie. Poświęcone zostało jej seminarium Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO pt. "Wolne od GMO? Chce wiedzieć”.

Targi to również możliwość udziału w ciekawych konkursach. M.in konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD 2014 jury sprawdzi jakość prezentowanych produktów ekologicznych, tradycyjnych i naturalnych, konkurs Tygiel Smaków,  jego uczestnicy będą prezentowali produkty na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Z kolei w ramach konkursu Tradycyjne Smaki Regionu swoje umiejętności zaprezentują uczniowie szkół gastronomicznych.

Równolegle z NATURA FOOD odbędą się III Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. To wydarzenie dla producentów ekologicznych środków czystości do mycia, prania i sprzątania, kosmetyków naturalnych, a także ubrań dla dzieci z wysokiej jakości bawełny. Po rocznej przerwie jednym z gości targów będzie „zakręcona” wielbicielka stylu eko, ceniona wokalistka Reni Jusis, która poprowadzi warsztaty pn. „Ekologicznie = ekonomicznie, czyli 10 pomysłów na oszczędne i naturalne rozwiązania na co dzień”.

Nasi uczniowie  poszerzyli swoje horyzonty zawodowe, zwiększyli swoją wiedzę dotyczącą produktów ekologicznych. Każdy otrzymał ciekawe pamiątki, ulotki i mógł zakupić produkty Eko.

Czas na wycieczce minął bardzo szybko, uczniowie wrócili zadowoleni, pełni niezapomnianych wrażeń.

Opracowała Kamila Kina