Wakacje za 26 dni
Dzisiaj jest 25.05.2019, imieniny Urbana i Grzegorza

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - 4 letnie

Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

- planuje i wykonuje usługi gastronomiczne,

- sporządza i ekspediuje potrawy i napoje;

- planuje i ocenia żywienie;

- organizuje produkcję gastronomiczną;

- przechowuje żywność

 

Uczeń  w trakcie nauki odbywają praktyki na terenie kraju i za granicą

 

Absolwent znajdzie pracę w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach. Może prowadzić własną firmę produkcyjną lub usługową  

 

Szkoła w współpracuje m.in. z hotelami tj. „ ANDELS” czy „500” oraz restauracjami  

 

Przedmioty punktowane: biologia, geografia, j. obcy (do wyboru)

 

Kwalifikacje

T.6. Sporządzanie potraw i napojów

T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych