Wykonywanie usług kelnerskich
- przechowywania żywności;
- sporządzania potraw i napojów;
- obsługa gości;
- przygotowanie do profesjonalnej pracy w barze, a także podstawy pracy barmańskiej.
Liczba godzin kształcenia zawodowego:
Okres nauczania: 18 zjazdy, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym co 2 tygodnie sobota, niedziela
Plan nauczania przedmiotowego:
- przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym: urządzanie i bezpieczeństwo pracy w gastronomii, podstawy żywienia, technologia sporządzania potraw i napojów, obsługa kelnerska, język obcy w pracy kelnera.
- przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym: pracowania obsługiwanie gości, pracowania przygotowanie potraw i napojów, zajęcia praktyczne.
Dodatkowe kwalifikacje:
Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację.
- Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji, T.10. Organizacja usług gastronomicznych może uzyskać dyplom KELNERA .
- Słuchacz po ukończeniu kursu może pracować w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach lub może prowadzić własną firmę produkcyjną lub usługową.
- Zawód pożądany we wszystkich krajach UE.