Warsztaty kulinarne

Post Image

 

13 czerwca podczas zajęć z pracowni gastronomicznej klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odwiedzili nas uczniowie klasy VII Szkoły Podstawowej z Bratoszewic. Tematem lekcji otwartej było sporządzanie koktajli bezalkoholowych. Uczniowie pod opieką nauczycielek zawodu wspólnie sporządzali: koktajl arbuzowy, ogórkowy, melonowy, pinacoladę oraz hawajskie niebo.Drinki bezalkoholowe cieszyły się ogromnym powodzeniem i zainteresowaniem, zwłaszcza że pogoda była już bardzo wakacyjna.

A oto przepisy:

Koktajl arbuzowy
Składniki:

  • Arbuz  50 – 60 g
  • Sok arbuzowy  50 ml
  • Sok żurawinowy 50 ml
  • Grenadyna 15 ml
  • Syrop arbuzowy (do smaku)

Wykonanie:
Arbuza kroimy w kostkę i wrzucamy do shakera, dodajemy syrop arbuzowy i rozgniatamy mudlerem,  dodajemy lód (kilka kostek),  sok żurawinowy,  grenadynę i wstrząsamy.
Przygotowujemy wysoka szklankę z kruszonym lodem (ok ¾), wylewamy koktajl przez podwójne sito, uzupełniamy ew. wodą gazowaną,  dekorujemy szklankę.

Koktajl ogórkowy
Składniki:

  • Ogórek zielony (3-4 grube plastry)
  • Syrop melonowy 30 ml
  • Sok jabłkowy 80 ml
  • Sok z cytryny (1/4)
  • Ew. syrop cukrowy
  • Świeża mięta (7-8 listków)

Wykonanie:
W shakerze ugniatamy mudlerem ogórka z syropem, dodajemy pozostałe składniki i kilka kostek lodu, wstrząsamy.
Wylewamy do szklanicy (niskiej)  przez podwójne sitko, na kruszony lód, listki mięty i plastry ogórka.
Dekorujemy plastrami ogórka na szpatułce lub świeżym rozmarynem.

Pinacolada
Składniki:

  • Ananas ok 50g  (można więcej)
  • Sok z ananasa 50 ml
  • Mleko kokosowe 100ml
  • ew. syrop cukrowy

Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy z kruszonym lodem , przelewamy do udekorowanych szklanek (wiórki kokosowe, cukier trzcinowy).

Koktajl melonowy
Składniki:

  • melon  50g
  • syrop mango  20ml
  • sok ananasowy 50 -90 ml

Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do szklanki na kruszony lód.
Szklankę dekorujemy.

Hawajskie niebo.
Składniki:

  • sok ananasowy 80 ml
  • syrop  curacao 40 ml
  • mleczko kokosowe 40 ml
  • ew. woda gazowana
Wykonanie:
Wszystkie składniki  wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu, wylewamy przez sito do szklanki, dekorujemy „ósemką” ananasa.

 

Ewa Piszczyńska