Wycieczka na Targi Polagra Gastro i Invest Hotel do Poznania
2 października uczniowie klas I i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Polagra Gastro i Invest Hotel w Poznaniu. Targi te od wielu lat sprawiają, że Poznań tuż na początku jesieni staje się miejscem, w którym przedstawiciele gastronomii i hotelarstwa mogą poznać najnowsze rozwiązania technologiczne dedykowane restauracjom i obiektom noclegowym.
Ekspozycję targową co roku tworzą producenci i dystrybutorzy urządzeń do profesjonalnych kuchni, które usprawniają pracę kucharzy, kawy i urządzeń do jej parzenia, mebli i wyposażenia przestrzeni w obiektach noclegowych, technologii, które zwiększą komfort i bezpieczeństwo gości hotelowych czy też wyposażenia, które pozwoli rozszerzyć ofertę restauracji czy hotelu.
Sercem targów jest na pewno scena kulinarna, na której w tym roku odbył się już 19 Finał Kulinarnego Puchar Polski. Konkurs ten od wielu już lat pokazuje jak wielkim potencjałem w postaci młodych, utalentowanych kucharzy dysponuje polska gastronomia oraz pozwala zaprezentować nowoczesne oblicze polskiej kuchni. Pozwala również młodym kucharzom doskonalić umiejętności oraz zdobywać doświadczenie i wiedzę z rąk uznanych szefów kuchni pracujących w prestiżowych restauracjach na całym świecie.
Po odwiedzeniu wystaw wszyscy udali się na spacer starówką Poznania.
Ewa Piszczyńska