Nasze zdrowe potrawy
Brownie z awokado
Składniki na brownie z awokado:
- 1 dojrzałe awokado, średniej wielkości
- 2 duże jajka
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół szklanki brązowego cukru muscovado
- pół szklanki kakao
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- garść chocolate chips lub posiekanej deserowej czekolady (można pominąć)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Dokładnie rozgnieść widelcem na bezgrudkową pastę.
W większym naczyniu umieścić jajka i oba cukry. Lekko i krótko ubić mikserem do połączenia (ale nie do sztywności, nie jak na biszkopt) – zazwyczaj w brownie nie ubijamy jajek z cukrem, tutaj chcemy jednak, by brownie trochę urosło. Do mieszanki jajecznej dodać rozgniecione awokado, wanilię, sól i dobrze wymieszać. Następnie bezpośrednio do naczynia przesiać kakao i mąkę pszenną, dodać sól i wymieszać szpatułką do połączenia.
Formę o wymiarach 17 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wyrównać, a na wierzchu wysypać chocolate chips.
Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut. Brownie z awokado powinno lekko wyrosnąć. Nie piec za długo, by nie wysuszyć brownie. Wyjąć, wystudzić.
Czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej
Składniki na czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej (9 sztuk):
- 50 g masła
- 4 łyżki nektaru z agawy (lub miodu)
- 200 g gładkiego masła orzechowego
- 100 g ekspandowanej kaszy jaglanej (3 szklanki o pojemności 250 ml każda)
- 90 g czekolady deserowej
W większym garnuszku umieścić masło, nektar z agawy (lub miód), wymieszać i podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać masło orzechowe i dalej podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do jego roztopienia. Dodać posiekaną czekoladę deserową i wymieszać, do jej roztopienia. Wsypać ekspandowaną kaszę jaglaną i dobrze wymieszać.
Formę kwadratową o boku 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę czekoladową, dokładnie wklepać w formę, wyrównując wierzch. Umieścić w lodówce na 2 godziny lub do momentu stężenia batoników.
Czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej wyjąć z lodówki, pokroić na kwadraty i podawać.
Koktajl bananowy
Składniki: Dwa banany, szklanka jogurtu naturalnego,3-4łyżki miodu. Banany są owocami które dostarczają ludzkiemu organizmowi prawdziwą ''bombę minerałów''. Warto je spożywać ze względu na to, że dostarczają łatwo przyswajalnej energii i w przeciwieństwie do słodyczy, utrzymują jej wysoki poziom o wiele dłużej.
Koktajl jagodowy
Składniki:1/2szklanki jagód,2 szklanki mleka, cukier waniliowy. Czarne jagody, mimo że nie są bogate w witaminy, to jednak zawierają duże ilości węglowodanów, białka, potasu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu.
Koktajl ogórkowy
Składniki: mały jogurt naturalny,10dag świeżego ogórka, poł pęczka koperku, sól pieprz. Wśród zalet napoju mleczno-ogórkowego jest jego lekkostrawność, niskokaloryczność, obecność kwasów tłuszczowych omega 6 i właściwości orzeźwiające. Warto dodać że napój mleczny to doskonałe źródło wapnia, cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.
Wśród zalet napoju mleczno-ogórkowego jest jego lekkostrawność, niskokaloryczność, obecność kwasów tłuszczowych omega 6 i właściwości orzeźwiające. Warto dodać że napój mleczny to doskonałe źródło wapnia, cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.
Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy
Składniki: miąższ wykrojony z 4 pomarańczy, pęczek natki pietruszki,2 łyżki miodu,1/2 szklanki wody.
Natka pietruszki w połączeniu z pomarańczą to niezrównana "drużyna C", która jest nam potrzebna szczególnie w te deszczowe dni, albowiem wit.C pomaga nam utrzymać odporność organizmu na najwyższym poziomie, działa bakteriobójczo i odtruwająco.
Koktajl marchewkowo-selerowy
Składniki:2 marchewki, 2 jabłka, poł cytryny, odrobina imbiru, szklanka wody.
Piękna cera, zdrowe oczy, dobre samopoczucie to wszystko m.in zawdzięczamy piciu świeżo wyciśniętego soku z marchwi .
Wyjątkowo korzystny dla oczu, polepsza strukturę włosów i paznokci, zwiększa odporność organizmu (także na infekcje). Do tego smaczny i bogaty w witaminy.
Koktajl owocowy
Składniki: pomarańcza, kiwi, garść malin, kilka listków mięty, jogurt naturalny, łyżeczka miodu.
Tagliatelle z zielonym pesto i kurczakiem
Składniki:
- 800 g makaronu tagliatelle z pełnego ziarna
- 800 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki masła
- 300 g słodkiej śmietanki 30%
- 4 pęczki zielonej pietruszki
- 4 pęczki koperku
- 3 pęczki bazylii
- 20 łyżek oliwy z oliwek
- Główka czosnku
- 200 g tartego parmezanu
- 200 g prażonego słonecznika
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na kilka minut kurczaka. Możesz go wcześniej posolić. Powinien być cienko pokrojony, dzięki czemu zetnie się w 5 minut.
Do naczynia wrzuć rozdrobniony czosnek, koperek, pietruszkę oraz bazylię, sól, pieprz, ser, oliwę i pestki słonecznika (część zostaw do udekorowania dania) i zmiksuj na gładką masę.
Na patelnię z kurczakiem włóż ugotowany makaron, dolej 2 łyżki wody i 3 łyżki pesto. Wymieszaj i podsmaż. Dodaj słodką śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Na koniec przełóż na talerze i udekoruj pozostałymi pestkami słonecznika.
Pełnoziarnisty makaron
Składniki:
- 6 szklanek mąki pełnoziarnistej ( razowej)
- 3 jajka
- Ciepła woda
- Sól
- Mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Z mąki pełnoziarnistej (razowej), jajka i ostrożnie dolewanej wody zagnieć ciasto - powinno być elastyczne, a jednocześnie dość twarde. Po kilku minutach wyrabiania zrób kulkę, przykryj miską i odstaw na 15-20 minut. Podziel ciasto na 3 części, każdą rozwałkuj na dość cienki placek, podsypując mąką. Rozwałkowane placki ułóż na ściereczkach, aby przeschły, a gdy przeschną - pokrój w paseczki o takiej szerokości, jak lubisz. Makaron możesz albo od razu ugotować, albo dosuszyć i przechowywać w lnianym lub bawełnianym woreczku.
Makaron z cukinii i marchewki w kremowym sosie
Składniki:
- 5 sztuk cukinii
- 10 sztuk średnich marchewek
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy lub masła
- 10 łyżek kremowego serka
- opakowanie suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Marchewkę obrać. Obieraczką do warzyw pokroić marchewkę i cukinię na makaron. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać marchewkę i poddusić 2-3 minuty, następnie dołożyć cukinię, lekko posolić i dusić kolejne 2-3 minuty. Do lekko miękkich warzyw dodać oliwki lub suszone pomidory oraz kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz. Makaron z cukinii i marchewki smakuje wyśmienicie obsypany nasionami słonecznika.
Odchudzone monte z kaszy jaglanej
Składniki:
- 320 g kaszy jaglanej
- 8 łyżek masła orzechowego np. crunchy
- 600 ml mleczka kokosowego
- 8 łyżek cukru lub ksylitolu
- 8 łyżek miodu lub syropu klonowego
- 600 g serka waniliowego homogenizowanego
- 200 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżeczki kakao
- garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy opłukać i gotujemy w wodzie ( wlewamy ok. 2 szklanek wody), według wskazań producenta. Ja gotowałam ok 15-18 minut. Ważne, aby kasza napęczniała i była miękka. Odstawiamy do przestygnięcia. Po chwili do kaszy dodajemy masło orzechowe, miód, cukier, mleczko kokosowe, serek homogenizowany i blendujemy na mus. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy roztopioną gorzką czekoladę oraz kakao i mieszamy.
Do ośmiu większych lub szesnastu mniejszych pucharków czy szklanek nakładamy masę ciemną i przykrywamy jasną. Wierzch naszego monte z kaszy jaglanej dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi i listkiem mięty. Smacznego!
Zielony koktajl odchudzający – „palący kalorie”
Składniki należy zmiksować, można podgrzać lub spożywać schłodzony.
Koktajl doskonale nadaje się dla osób dbających o linie, chcących zrzucić zbędne
kilogramy.
Makaron
Podajemy przykładowy przepis:
normatyw do sporządzenia 10 porcji makaronu:
mąka pszenna typ 500 - 350g
jaja - 1 sztuka
woda około – 60 ml
sól do smaku
do podstawowego ciasta można dodać jeden z poniższych składników:
- szafran (uzyskamy wówczas makaron żółty),
- koncentrat pomidorowy (uzyskamy makaron czerwony, pomarańczowy)
- natkę pietruszki (uzyskamy makaron zielony).
Oprócz tych dodatków można dodać : mąkę gryczaną (uzyskamy wówczas makaron szary) lub mąkę pełnoziarnistą (uzyskamy makaron brązowy).
Do tak przygotowanych makaronów należy przygotować sos z ulubionych składników.
Ciasteczka pełnoziarniste
Składniki na 30 sztuk (2 blaszki) ciastek:
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód włożyć do misy malaksera i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można również szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w tradycyjnym mikserze.
Do wyrobionego ciasta dodać bakalie, raz jeszcze zagnieść, by całość się połączyła. Przygotować dwie płaskie blaszki do ciasteczek. Wysmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (można z tego zrezygnować, jeśli blaszka jest z nieprzywierającego materiału). Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce, w sporych odstępach od siebie, delikatnie spłaszczając je dłonią.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 – 15 minut, do zarumienienia.
Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty (bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie), a następnie przełożyć je z blaszki na kratkę do ostudzenia. Podawać ze szklanką mleka.
Można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.
Deserek z nasionami chia i mango
Kaloryczność 1 porcji: 278 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Do małego garnuszka wlać mleko kokosowe.
2. Dodać nasiona chia i gotować na małym ogniu ok. 3 minut (aż nasiona zaczną charakterystycznie „kleikować”).
3. W międzyczasie pokroić obrane mango, zblendować.
4. Zawartość garnka przelać do wysokiego naczynia (szklanki, filiżanki) i zalać musem.
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Smoothie zielone
Sałaty umyć, osuszyć, rozdrobnić na mniejsze części; jabłko i gruszkę umyć, nie obierać, pokroić na cząstki; kiwi, banana obrać pokroić; natkę umyć.
Wszystkie składniki zblenderować w blenderze kielichowym, ewentualnie dodać wodę gdyby było za gęste i blender nie chciał się obracać.
Wyporcjować
Smoothie pomarańczowo – żółte
Melona obrać, usunąć nasiona, pokroić miękki miąższ; mandarynki, pomarańcze, grejpfrut obrać i wyfiletować, papryka umyć, usunąć błony i nasiona, pokroić; pomidory umyć, pokroić, limonkę wyparzyć, wycisnąć sok, banan obrać i pokroić
Wszystkie składniki zblenderować, ewentualnie dodać wodę
Do naczyń nakładać na zmianę smoothie zielone i smoothie pomarańczowe
Naleśniki zielone szpinakowe
Farsz szpinakowy
Wszystkie składniki połączyć, zmiksować w blenderze
Serek typu almette lub twaróg
Naleśniki smarować serkiem i farszem szpinakowym, zwijać
Naleśniki buraczane
Buraka zetrzeć na tarce i zblenderować z dodatkiem mleka, dodać jajka, mąkę, ustalić konsystencję, smażyć cienkie naleśniki na oleju kokosowym
Farsz słodki – jabłkowy
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka smażyć na maśle, dodać trochę miodu
Farsz nakładać na naleśniki buraczane i formować, posypać cukrem pudrem zmieszanym z rozdrobnioną mietą
Farsz wytrawny – feta, rukola, orzechy
Rukolę umyć, osuszyć, ser feta pokroić, orzechy rozdrobnić, całość połączyć sosem z miodu, oliwy, soku z cytryny, doprawić
Farsz nakładać na przygotowane naleśniki buraczane i formować
Naleśniki pełnoziarniste
Sporządzić ciasto naleśnikowe, ustalić konsystencję wodą
Smażyć cienkie naleśniki
Farsz wytrawny – warzywno – drobiowy
Brokuł umyć, podzielić na różyczki
Pierś umyć, pokroić w drobną kostkę, przyprawić ulubionymi przyprawami
Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę
Paprykę umyć, usunąć błony, nasiona, pokroić w kostkę
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, paprykę, podsmażyć, dodać rozdrobnioną pierś, podsmażyć, na koniec dodać brokuł, poddusić pod przykryciem, doprawić
Farsz nakładać na naleśniki i formować
Sos śmietanowo- cynamonowy
Wymieszać składniki