Informacje
Ogólne
Rok szkolny
2010/2011
Rok szkolny
2011/2012
Rok szkolny
2012/2013
Rok szkolny
2013/2014
Rok szkolny
2014/2015
Rok szkolny
2015/2016
Rok szkolny
2016/2017
Rok szkolny
2017/2018
Rok szkolny
2018/2019
Rok szkolny
2019/2020
Rok szkolny
2020/2021
Rok szkolny
2021/2022
Rok szkolny
2022/2023
Rok szkolny
2023/2024

Nasze zdrowe potrawy


Brownie z awokado

Składniki na brownie z awokado:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Dokładnie rozgnieść widelcem na bezgrudkową pastę.

W większym naczyniu umieścić jajka i oba cukry. Lekko i krótko ubić mikserem do połączenia (ale nie do sztywności, nie jak na biszkopt) – zazwyczaj w brownie nie ubijamy jajek z cukrem, tutaj chcemy jednak, by brownie trochę urosło. Do mieszanki jajecznej dodać rozgniecione awokado, wanilię, sól i dobrze wymieszać. Następnie bezpośrednio do naczynia przesiać kakao i mąkę pszenną, dodać sól i wymieszać szpatułką do połączenia.

Formę o wymiarach 17 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wyrównać, a na wierzchu wysypać chocolate chips.

Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut. Brownie z awokado powinno lekko wyrosnąć. Nie piec za długo, by nie wysuszyć brownie. Wyjąć, wystudzić.


Czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej

Składniki na czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej (9 sztuk):

W większym garnuszku umieścić masło, nektar z agawy (lub miód), wymieszać i podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać masło orzechowe i dalej podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do jego roztopienia. Dodać posiekaną czekoladę deserową i wymieszać, do jej roztopienia. Wsypać ekspandowaną kaszę jaglaną i dobrze wymieszać.

Formę kwadratową o boku 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę czekoladową, dokładnie wklepać w formę, wyrównując wierzch. Umieścić w lodówce na 2 godziny lub do momentu stężenia batoników.

Czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej wyjąć z lodówki, pokroić na kwadraty i podawać.


Koktajl bananowy

Składniki: Dwa banany, szklanka jogurtu naturalnego,3-4łyżki miodu. Banany są owocami które dostarczają ludzkiemu organizmowi prawdziwą ''bombę minerałów''. Warto je spożywać ze względu na to, że dostarczają łatwo przyswajalnej energii i w przeciwieństwie do słodyczy, utrzymują jej wysoki poziom o wiele dłużej.


Koktajl jagodowy

Składniki:1/2szklanki jagód,2 szklanki mleka, cukier waniliowy. Czarne jagody, mimo że nie są bogate w witaminy, to jednak zawierają duże ilości węglowodanów, białka, potasu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu.


Koktajl ogórkowy

Składniki: mały jogurt naturalny,10dag świeżego ogórka, poł pęczka koperku, sól pieprz. Wśród zalet napoju mleczno-ogórkowego jest jego lekkostrawność, niskokaloryczność, obecność kwasów tłuszczowych omega 6 i właściwości orzeźwiające. Warto dodać że napój mleczny to doskonałe źródło wapnia, cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.

Wśród zalet napoju mleczno-ogórkowego jest jego lekkostrawność, niskokaloryczność, obecność kwasów tłuszczowych omega 6 i właściwości orzeźwiające. Warto dodać że napój mleczny to doskonałe źródło wapnia, cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.


Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy

Składniki: miąższ wykrojony z 4 pomarańczy, pęczek natki pietruszki,2 łyżki miodu,1/2 szklanki wody.
Natka pietruszki w połączeniu z pomarańczą to niezrównana "drużyna C", która jest nam potrzebna szczególnie w te deszczowe dni, albowiem wit.C pomaga nam utrzymać odporność organizmu na najwyższym poziomie, działa bakteriobójczo i odtruwająco.


Koktajl marchewkowo-selerowy

Składniki:2 marchewki, 2 jabłka, poł cytryny, odrobina imbiru, szklanka wody.
Piękna cera, zdrowe oczy, dobre samopoczucie to wszystko m.in zawdzięczamy piciu świeżo wyciśniętego soku z marchwi .
Wyjątkowo korzystny dla oczu, polepsza strukturę włosów i paznokci, zwiększa odporność organizmu (także na infekcje). Do tego smaczny i bogaty w witaminy.


Koktajl owocowy

Składniki: pomarańcza, kiwi, garść malin, kilka listków mięty, jogurt naturalny, łyżeczka miodu.


Tagliatelle z zielonym pesto i kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na kilka minut kurczaka. Możesz go wcześniej posolić. Powinien być cienko pokrojony, dzięki czemu zetnie się w 5 minut.
Do naczynia wrzuć rozdrobniony czosnek, koperek, pietruszkę oraz bazylię, sól, pieprz, ser, oliwę i pestki słonecznika (część zostaw do udekorowania dania) i zmiksuj na gładką masę.
Na patelnię z kurczakiem włóż ugotowany makaron, dolej 2 łyżki wody i 3 łyżki pesto. Wymieszaj i podsmaż. Dodaj słodką śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Na koniec przełóż na talerze i udekoruj pozostałymi pestkami słonecznika.


Pełnoziarnisty makaron

Składniki:

Przygotowanie:
Z mąki pełnoziarnistej (razowej), jajka i ostrożnie dolewanej wody zagnieć ciasto - powinno być elastyczne, a jednocześnie dość twarde. Po kilku minutach wyrabiania zrób kulkę, przykryj miską i odstaw na 15-20 minut. Podziel ciasto na 3 części, każdą rozwałkuj na dość cienki placek, podsypując mąką. Rozwałkowane placki ułóż na ściereczkach, aby przeschły, a gdy przeschną - pokrój w paseczki o takiej szerokości, jak lubisz. Makaron możesz albo od razu ugotować, albo dosuszyć i przechowywać w lnianym lub bawełnianym woreczku.


Makaron z cukinii i marchewki w kremowym sosie

Składniki:

Przygotowanie:
Marchewkę obrać. Obieraczką do warzyw pokroić marchewkę i cukinię na makaron. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać marchewkę i poddusić 2-3 minuty, następnie dołożyć cukinię, lekko posolić i dusić kolejne 2-3 minuty. Do lekko miękkich warzyw dodać oliwki lub suszone pomidory oraz kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz. Makaron z cukinii i marchewki smakuje wyśmienicie obsypany nasionami słonecznika.


Odchudzone monte z kaszy jaglanej

Składniki:

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy opłukać i gotujemy w wodzie ( wlewamy ok. 2 szklanek wody), według wskazań producenta. Ja gotowałam ok 15-18 minut. Ważne, aby kasza napęczniała i była miękka. Odstawiamy do przestygnięcia. Po chwili do kaszy dodajemy masło orzechowe, miód, cukier, mleczko kokosowe, serek homogenizowany i blendujemy na mus. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy roztopioną gorzką czekoladę oraz kakao i mieszamy.
Do ośmiu większych lub szesnastu mniejszych pucharków czy szklanek nakładamy masę ciemną i przykrywamy jasną. Wierzch naszego monte z kaszy jaglanej dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi i listkiem mięty. Smacznego!


Zielony koktajl odchudzający – „palący kalorie”

Składniki należy zmiksować, można podgrzać lub spożywać schłodzony.
Koktajl doskonale nadaje się dla osób dbających o linie, chcących zrzucić zbędne kilogramy.


Makaron

Podajemy przykładowy przepis:

normatyw do sporządzenia 10 porcji makaronu:
mąka pszenna typ 500 - 350g
jaja - 1 sztuka
woda około – 60 ml
sól do smaku
do podstawowego ciasta można dodać jeden z poniższych składników:
- szafran (uzyskamy wówczas makaron żółty),
- koncentrat pomidorowy (uzyskamy makaron czerwony, pomarańczowy)
- natkę pietruszki (uzyskamy makaron zielony).
Oprócz tych dodatków można dodać : mąkę gryczaną  (uzyskamy wówczas makaron szary) lub  mąkę pełnoziarnistą  (uzyskamy makaron brązowy).
Do tak przygotowanych makaronów należy przygotować sos z ulubionych składników.


Ciasteczka pełnoziarniste

Składniki na 30 sztuk (2 blaszki) ciastek:

Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód włożyć do misy malaksera i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można również szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w tradycyjnym mikserze.
Do wyrobionego ciasta dodać bakalie, raz jeszcze zagnieść, by całość się połączyła. Przygotować dwie płaskie blaszki do ciasteczek. Wysmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (można z tego zrezygnować, jeśli blaszka jest z nieprzywierającego materiału). Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce, w sporych odstępach od siebie, delikatnie spłaszczając je dłonią.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 – 15 minut, do zarumienienia.
Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty (bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie), a następnie przełożyć je z blaszki na kratkę do ostudzenia. Podawać ze szklanką mleka.
Można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.


Deserek z nasionami chia i mango

Kaloryczność 1 porcji: 278 kcal

Składniki:

Sposób przygotowania:
1. Do małego garnuszka wlać mleko kokosowe.
2. Dodać nasiona chia i gotować na małym ogniu ok. 3 minut (aż nasiona zaczną charakterystycznie „kleikować”).
3. W międzyczasie pokroić obrane mango, zblendować.
4. Zawartość garnka przelać do wysokiego naczynia (szklanki, filiżanki) i zalać musem.
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl


Smoothie zielone


Sałaty umyć, osuszyć, rozdrobnić na mniejsze części; jabłko i gruszkę umyć, nie obierać, pokroić na cząstki; kiwi, banana obrać pokroić; natkę umyć. Wszystkie składniki zblenderować w blenderze kielichowym, ewentualnie dodać wodę gdyby było za gęste i blender nie chciał się obracać.
Wyporcjować



Smoothie pomarańczowo – żółte

Melona obrać, usunąć nasiona, pokroić miękki miąższ; mandarynki, pomarańcze, grejpfrut obrać i wyfiletować, papryka umyć, usunąć błony i nasiona, pokroić; pomidory umyć, pokroić, limonkę wyparzyć, wycisnąć sok, banan obrać i pokroić
Wszystkie składniki zblenderować, ewentualnie dodać wodę
Do naczyń nakładać na zmianę smoothie zielone i smoothie pomarańczowe


Naleśniki zielone szpinakowe

Farsz szpinakowy

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować w blenderze
Serek typu almette lub twaróg
Naleśniki smarować serkiem i farszem szpinakowym, zwijać


Naleśniki buraczane

Buraka zetrzeć na tarce i zblenderować z dodatkiem mleka, dodać jajka, mąkę, ustalić konsystencję, smażyć cienkie naleśniki na oleju kokosowym


Farsz słodki – jabłkowy
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka smażyć na maśle, dodać trochę miodu
Farsz nakładać na naleśniki buraczane i formować, posypać cukrem pudrem zmieszanym z rozdrobnioną mietą


Farsz wytrawny – feta, rukola, orzechy
Rukolę umyć, osuszyć, ser feta pokroić, orzechy rozdrobnić, całość połączyć sosem z miodu, oliwy, soku z cytryny, doprawić
Farsz nakładać na przygotowane naleśniki buraczane i formować


Naleśniki pełnoziarniste

Sporządzić ciasto naleśnikowe, ustalić konsystencję wodą
Smażyć cienkie naleśniki


Farsz wytrawny – warzywno – drobiowy

Brokuł umyć, podzielić na różyczki
Pierś umyć, pokroić w drobną kostkę, przyprawić ulubionymi przyprawami
Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę
Paprykę umyć, usunąć błony, nasiona, pokroić w kostkę
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, paprykę, podsmażyć, dodać rozdrobnioną pierś, podsmażyć, na koniec dodać brokuł, poddusić pod przykryciem, doprawić
Farsz nakładać na naleśniki i formować


Sos śmietanowo- cynamonowy

Wymieszać składniki