Informacje
Ogólne
Rok szkolny
2010/2011
Rok szkolny
2011/2012
Rok szkolny
2012/2013
Rok szkolny
2013/2014
Rok szkolny
2014/2015
Rok szkolny
2015/2016
Rok szkolny
2016/2017
Rok szkolny
2017/2018
Rok szkolny
2018/2019
Rok szkolny
2019/2020
Rok szkolny
2020/2021

Szkoła promująca zdrowie - rok szkolny 2011/2012

 „W zdrowym ciele zdrowy duch”

 


20.09.2011 r. Sprzątanie Świata 2011

Tradycyjnie nasza szkoła uczestniczyła w akcji „Sprzątanie Świata”. W tym roku akcji towarzyszyło hasło: „Lasy to życie – chrońmy je!” i nawiązuje do właśnie trwającego Międzynarodowego Roku Lasów, ustanowionego przez Organizację Narodów Zjednoczonych.

Wszyscy uczniowie w asyście nauczycieli uzbrojeni w worki i rękawiczki zbierali papierki, butelki i inne odpady. Guma do żucia rozkłada się pięć lat, reklamówka 400, a szklana butelka nawet 4000. Do lasów ciągle trafia mnóstwo śmieci.  które powinny wylądować w odpowiednich pojemnikach.

Celem akcji jest budzenie i wzmacnianie świadomości ekologicznej Polaków oraz ich odpowiedzialności za środowisko naturalne.

Pamiętamy, że o świat należy dbać i dlatego nie zaśmiecamy go i segregujemy odpady!!!

Jerzy Kula

Więcej...

http://www.naszaziemia.pl/programy/sprzatanie-swiata/

http://www.naszaziemia.pl/programy/sprzatanie-swiata/spot-sprzatania-swiata/

0 0

0 0

0


22.09.2011 r. Ognisko dla mieszkańców internatu

22 września 2011 r. o godzinie 18.00 odbyło się ognisko integracyjne, na którym była obecna pani kierownik Marianna Kaczmarek, p. Anna Pieczykolan, p. Jolanta Wyszomierska oraz wychowawcy internatu: p. Sylwia Kapusta-Jedynak oraz p. Małgorzata Piotrowska-Ulfik, a także wszyscy wychowankowie.

Ognisko nasze miało na celu pogłębienie naszych znajomości z nowymi kolegami i koleżankami z pierwszych klas. W czasie ogniska towarzyszył nam z gitarą uczeń IV klasy Technikum Rolniczego Rafał Ścieszko.

0 0 0

 


03.10.2011 r. Twoje zdrowie w Twoich rękach

3 października 2011r. w Zespole Szkół Nr 1 w Bratoszewicach odbyła się uroczystość podsumowania projektu „Twoje zdrowie w Twoich rękach”, kończącego pierwszy okres przygotowawczy naszych starań o uzyskanie certyfikatu „Szkoły Promującej Zdrowie”. Zostaliśmy włączeni do Regionalnej Sieci Szkół Promujących Zdrowie

Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi: Agnieszka Hanajczyk –poseł na Sejm RP; Krzysztof  Kozanecki-starosta zgierski; Barbara Günter - dyrektor ŁODR; Marcin Stępka - z-ca dyrektora ARR; Witold Śliwkiewicz – radny Miasta-Gminy Stryków, Zofia Ogórek – przewodniczący Komisji Oświaty, Kultury, Sportu i Rekreacji; dyrektorzy zaprzyjaźnionych Szkół: Ewa Piórkowska, Maria Furga, Krzysztof Fortuna; Marzena Kowalska – prezes ZNP- o. Głowno

Pani Joanna Grzesiak - koordynator Regionalnej Sieci Szkół Promujących Zdrowie w obecności Starosty zgierskiego wręczyła dyrektorowi szkoły Pani Magdalenie Mackiewicz  Akces uczestnictwa.

Podczas uroczystości uczniowie z klas żywieniowych przygotowali stoiska z pokazami kulinarnymi połączone z degustacją zdrowych koktajli owocowo- warzywnych i  pysznych kolorowych kanapek. Każdy mógł uzyskać najważniejsze wskazówki jak należy racjonalnie się odżywiać i sprawdzić czy grozi mu otyłość. Uczniowie klasy II TL oraz III TŻ przygotowali happeningi na temat szkodliwości używek we współczesnym świecie, uczniowie klasy II LO propagowali aktywność sportową.

Głównym celem programu jest stworzenie szkoły zdrowej, bezpiecznej i przyjaznej, zapewniającej wszechstronny rozwój całej społeczności szkolnej i promującej zdrowy styl życia, poprzez szerzenie oświaty zdrowotnej i podejmowanie działań dla zdrowia.

W roku szkolnym 2010/2011 wyodrębniliśmy dwa problemy priorytetowe: niewłaściwy sposób spędzania wolnego czasu oraz złe nawyki żywieniowe. Podejmowaliśmy różnorodne działania promujące zdrowie, sprzyjające dobremu samopoczuciu fizycznemu i psychicznemu uczniów, nauczycieli i pozostałych pracowników szkoły. Dbaliśmy o bliski kontakt ze środowiskiem rodzinnym i lokalnym.

Naszymi działaniami staramy się przekonać wszystkich, iż warto inwestować we własne zdrowie, pomnażać je i traktować jako lokatę na przyszłość.

0 0

0 0

0 0

0 0


08.11.2011 r. Dzień zdrowego śniadania

W dniu 8 listopada w naszej szkole obchodziliśmy „Dzień zdrowego śniadania”. Pamiętajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Osoby jedzące śniadanie każdego dnia zapewniają sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego i układu krwionośnego, jak również mają lepszą zdolność koncentracji. Ponadto osoby takie są często aktywniejsze fizycznie.Jeśli ktoś decyduje się wyjść z domu bez śniadania, to w jego pustym żołądku dochodzi do nadmiernego wydzielania kwasów. Podrażnia to śluzówkę, zaburzając pracę układu pokarmowego. Zmniejsza się odporność na chłód, a u osób podatnych na niedocukrzenie spadek stężenia glukozy we krwi może prowadzić do zawrotów głowy, a nawet zasłabnięcia.

Korzyści ze spożywania regularnych śniadań

  • lepsza odporność na stres
  • efektywniejszy układ odpornościowy
  • lepszy nastrój
  • lepsze wyniki w nauce i zapamiętywaniu
  • sprawniejszy układ nerwowy
  • łatwość utrzymywania właściwej wagi
  • kontrola uczucia głodu w ciągu całego dnia
  • zmniejszenie prawdopodobieństwa przejadania się

Śniadanie to podstawa i obowiązkowy posiłek w ciągu dnia. Zwiększa przemianę materii i daje sytość do południa. Rytm pracy organizmu reguluje zegar biologiczny, który znajduje się w podwzgórzu. Wpływa on na poziom wydzielania hormonów, ciśnienie krwi i ciepłotę ciała. Zakłócenia jego pracy, wywołane błędami żywieniowymi: niejedzeniem śniadań, wieczornym „obżarstwem", powoduje obciążenie żołądka, wątroby, zaleganie pokarmu w przewodzie pokarmowym i zakłóca gospodarkę hormonalną. Dlatego nie warto zapominać o śniadaniu przed wyjściem z domu.

 

Pomysły na śniadaniowe kompozycje

1. Kanapka z pieczenią i jajkiem (Kromka chleba z ziarnami, liść sałaty, gruby plaster pieczeni z indyka, jajko na twardo)

2. Płatki zbożowe, owsianka na mleku lub mesli z kefirem lub jogurtem.

3. Rogal z masłem, 2 plastry sera białego, papryka, oliwki, pomidor z cebulką, liść sałaty, mleko lub kakao

4. Jogurt z pokrojonymi owocami (banan, jabłko, ananas) oraz orzechami lub z płatkami muesli oraz kromka ciemnego pieczywa z miodem.

5. Miseczka ciepłej owsianki z tartym jabłkiem i miodem, posypane sproszkowanym cynamonem i imbirem. Szczególnie polecane są potrawy z kaszy jaglanej lub płatków jaglanych, ponieważ mają działanie rozgrzewające, nie alergizują i są lekkostrawne.

6. Zupa

0


09.11.2011 r. Pokaz kulinarny

W dniu 9 listopada w naszej szkole odbył się pokaz kulinarny firmy Bonduelle i Move. Tomasz Szymański i Arkadiusz Gudej, doradcy kulinarni firm Bonduelle i Move przygotowywali na żywo potrawy z wykorzystaniem ryb i warzyw.

Podczas pokazu uczniowie mogli włączyć się do gotowania i spróbować swoich sił w tej dziedzinie. U boku mistrzów kuchni stanęli: Grzegorz Malinowski, Krzysztof Krzeszewski, Magdalena Jabłońska i Dawid Gudej.

Wykonując pokazowe dania mistrzowie kuchni starali się zachęcić uczniów do częstszego sięgania po warzywa i ryby, tak ważne w naszym jadłospisie. W przerwie między pokazem, a degustacją pan Rafał Fogt, przedstawiciel firmy Bonduelle zaprezentował uczniom, nauczycielom i zaproszonym gościom ciekawe informacje dotyczące między innymi standardów jakości wytwarzanych przez firmę produktów, jak również udzielił porad konsumenckich.

Mamy nadzieję, że pokaz był dla wszystkich uczestników ciekawy i inspirujący do samodzielnego przygotowywania podobnych potraw. Zachęcamy: jedzcie ryby i warzywa to cenne produkty spożywcze!

0 0


23.10.2011 r. Uśmiechnij się

Zapraszamy wszystkich uczniów i pracowników szkoły do kampanii „Uśmiechnij się”. Celem akcji jest przekazanie przesłania nakłaniającego do zmiany postaw na bardziej optymistyczne nastawienia do życia, oraz życzliwość na drugiego człowieka -  kolegi z sąsiedniej ławki, nauczyciela czy nieznajomego spotkanego na ulicy. Być może nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest nastawienie do otaczającego nas świata i jak wiele w naszym życiu może zależeć od serdecznego uśmiechu.

W dniu 25 października przypada Dzień Młodzieży Polskiego Czerwonego Krzyża, która jest symbolem pracy wolontaryjnej, tolerancji i życzliwości dla drugiego człowieka. W tygodniu, w którym przypada ten dzień, tj. w dniach 23-28 października proponujemy podjąć działania zmierzające do uśmiechania się jak największej liczby osób w tym samym czasie w różnych miejscowościach. Proponujemy, aby właśnie w tym czasie poruszyć w sposób szczególny tematykę stresu i metod jego zwalczania (życzliwość i uśmiech). Niech serdecznemu uśmiechowi towarzyszy też spełnianie dobrych uczynków w stosunku do innych osób.

Uśmiech może zdziałać cuda. Niech myślą przewodnią tej kampanii będzie motto: „ Uśmiech najkrótszą, najprostszą jest drogą do szczęścia, do ludzkich serc. Świat się piękniejszy otworzy przed Tobą, gdy tylko uśmiechniesz się” 

Na podstawie materiałów PCK

Oprac. Cezary Wójcik


24.11.2011 r. Dary natury

W dniach 23-24 listopada 2011 roku odbył się kiermasz Dary Natury podczas którego zostały sprzedane owoce, warzywa i przetwory domowe przyniesione przez młodzież naszej szkoły. Zebrane pieniądze zostały przeznaczone na cele Samorządu Uczniowskiego.

0 0 0


17.01.2012 r. Gorące kakao

W miesiącach grudzień-luty w ramach promocji zdrowego odżywiania trwa akcja „rozgrzewające kakao”. Codziennie uczniowie klas o profilu gastronomicznym przygotowują i serwują gorący napój. Na długiej przerwie młodzież naszej szkoły może rozgrzać się kubkiem smacznego kakao.


07.03.2012 r. Sukces w Olimpiadzie Wiedzy o Ekologii

Andrzej Szubert  uczeń klasy IV TR - najlepszy spośród uczniów szkół rolniczych. Zajął II miejsce w finale Olimpiady Wiedzy o Ekologii i Ochronie Środowiska.

7 marca br. W Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach w Oddziale w Piotrkowie Trybunalskim odbył się finał Wojewódzkiej Olimpiady Wiedzy o Ekologii i Ochronie Środowiska. Jej organizatorem był Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach przy współpracy Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego.

Celem olimpiady była popularyzacja wśród rolników, mieszkańców obszarów wiejskich i uczniów szkół rolniczych wiedzy z zakresu ochrony środowiska, zasad wzajemnej zgodności (cross compliance), rolnictwa ekologicznego, programów rolnośrodowiskowych i odnawialnych źródeł energii.

Olimpiada przebiegała w dwóch etapach.

I Etap – Eliminacje oddziałowe zorganizowano dla naszego regionu 29 lutego2012 r. w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, w którym brali udział uczniowie z naszej szkoły.

II Etap – Finał Wojewódzki  zorganizowano 7 marca 2012 r.  w którym Andrzej Szubert zajął II miejsce. Część finałowa odbywała się przy udziale publiczności.

 

Gratulujemy

Więcej:

http://www.lodr-bratoszewice.pl/aktualnosci/kto-wie-wiecej-o-ekologii


13.04.2012 r. Akcja honorowego krwiodawstwa

W dniu 13 kwietnia br. w naszej szkole zorganizowana została „Akcja honorowego krwiodawstwa” w której  pełnoletni uczniowie klas trzecich i czwartych honorowo oddawali krew. Zgodnie z tradycją, akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Uczniowie po oddaniu krwi otrzymali m.in.: czekolady, batona i napój energetyzujący. Każdy z uczestników akcji został też zaliczony w poczet honorowych krwiodawców i otrzymał Legitymację Honorowego Dawcy Krwi.

Szczególne podziękowania należą się tym, którzy oddali krew pierwszy raz. Dziękujemy również tym wszystkim, którzy są z nami za każdym razem.

Pamiętaj! Oddając krew ratujesz komuś życie!

0
 

25.04.2012 r. Wycieczka do gospodarstwa ekologicznego

W ramach „Szkoły Promującej Zdrowie” oraz projektu  „Czas na zdrowie”  uczniowie naszej szkoły odwiedzili gospodarstwo ekologiczno- agroturystyczne w Krzętowie nad Pilicą. Gospodarstwo zajmuje około 100 ha i jest w 100% ekologiczne.

Wycieczka okazała się trafnym pomysłem, dowiedzieliśmy się jak powinno się uprawiać ekologiczną żywność. Mieliśmy okazję spróbować potraw, które przygotowane były przez właścicielkę gospodarstwa z własnej hodowli zwierząt. Obiad składał się między innymi z ekologicznej jagnięciny.

Na wycieczce mieliśmy okazję poczuć się jak małe dzieci, bawiliśmy się z kozami, końmi, świnką wietnamską i wieloma innymi zwierzętami które są hodowane w sposób ekologiczny.

0
 


15.05.2012 r. Czas na zdrowie

W marcu nasza szkoła przystąpiła do konkursu „Czas na zdrowie”.  Zebraliśmy zespół odpowiedzialny za promocję zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz ekologii wśród naszej lokalnej społeczności. Zespół nazywa się „Bratki”, a jego skład jest następujący:

 Magdalena Fraszczyk- szef zespołu, Magdalena Michalak, Katarzyna Tomczyk, Joanna Gębicka, Oliwia Gajda, Martyna Sobieszek, Beata Dudek,  Paulina Kucińska, Agata Dratkiewicz i Anna Frątczak. Opiekunem naszego zespołu jest Pani prof. Ewa Piszczyńska.

0

„Ideą organizacji „Czasu na zdrowie” jest upowszechnienie w jak najszerszych kręgach wiedzy dotyczącej zdrowego stylu życia. Jednym więc z zadań konkursowych jest zorganizowanie promocji planowanego wydarzenia w środowisku szkolnym, jak również wśród rodziców uczniów oraz lokalnej społeczności. Dorośli mają bezpośredni wpływ na życie dzieci i młodzieży. Mimo, że są odpowiedzialni za styl życia rodziny, to sami są również często zagubieni w gąszczu informacji i możliwościach wyboru.

Celem projektu jest popularyzacja idei zdrowego stylu życia (w tym zdrowego żywienia, żywności ekologicznej i aktywności fizycznej) ze względu na obserwowane niepokojące tendencje wzrostu zaburzeń zdrowotnych, spowodowane korzystaniem z udogodnień cywilizacyjnych. Wiedza zdobyta w czasie realizacji projektu nt. zasad funkcjonowania organizmu pozwoli na dokonywanie świadomych wyborów służących zdrowiu. Trudno bowiem we współczesnym świecie odróżnić wartościowe produkty od reklamowanych nowinek, zaburzających naturalne mechanizmy organizmu.

Filmy edukacyjne przygotowane na Festyn pt. „Śmietnik w mojej głowie” mówią o stereotypach funkcjonujących w społeczeństwie i sposobach ich przełamania w lekki i zabawny sposób, co pozwala na zrozumienie problematyki przez widzów należących do różnych grup wiekowych. Istotne jest również promowanie idei żywności ekologicznej, będącej świadomą alternatywą dla produkcji metodami konwencjonalnymi.”

(cytat, źródło: www.aktywniepozdrowie.pl)

http://zs1bratoszewice.pl/strona/web/artykul/384


16.05.2012 r. Zaproszenie na festyn zdrowia

0


20.05.2012 r. Towarzyski mecz piłkarski

Dnia 20 maja 2012 roku o godzinie 12.00 na boisku Zespołu Szkół nr.1 w Bratoszewicach odbył się towarzyski mecz piłkarski między drużyną Widzewa Łódź, a miejscowym zespołem  ARPiT Bratoszewice. W drużynie z Łodzi zagrali uczniowie na co dzień uczący się w Liceum Ogólnokształcącym w Bratoszewicach, natomiast drużyna ARPiTu składała się z młodych adeptów futbolu rocznika 2003-2006, którzy regularnie trenują na obiekcie w Bratoszewicach. Mimo różnicy wieku, mecz odbywał się w atmosferze dużych emocji oraz przy żywym akompaniamencie zebranych rodziców i kibiców obu zespołów. Spotkanie trwało dwa razy po 15 minut, a nad przepisowym przebiegiem meczu czuwał sędzia. Po zażartej walce oraz wielu sytuacjach podbramkowych rezultat meczu zakończył się 7 : 6 dla drużyny ARPiT Bratoszewice.

Spotkanie to było niewątpliwą nauką dla dzieci, które mogły zobaczyć jak porozumiewają się między sobą i poruszają po boisku starsi, doświadczeni koledzy, a  uczniowie naszej szkoły mieli okazję sprawić frajdę młodszym, a przy okazji wykazali się umiejętnościami pedagogicznymi. Po zakończeniu meczu odbył się nie mniej emocjonujący konkurs rzutów karnych, w którym zwycięzcą okazał się Jakub Będor. Całe przedsięwzięcie okazało się dobrą inicjatywą, przy której wszyscy dobrze się bawili, a byli tacy których dopadło nawet rozczulenie, jak na przykład panią Dorotę Mijas, nauczycielkę wychowania fizycznego z Zespołu Szkół nr 1. Na koniec dzieci otrzymały nagrody i pamiątkowe dyplomy, a emocje sportowe dały humor i siłę na resztę dnia.

 

Skład drużyny ARPiT Bratoszewice:

Jakub Grajek (bramkarz),

Krystian Bartnik,

Antek Kowalczyk

Patryk Tuliński,

Olek Będor (najlepszy zawodnik meczu),

Eryk Jarzębski,

Jakub Będor, Szymon,

Bartosz Grzelak (trener).

 

Skład drużyny Widzewa:

Sebastian Kowiński (bramkarz),

Jakub Jonczyński,

Adam Grisgraber,

Patryk Dobrowolski,

Robert Mańkowski,

Marek Tyryłło,

Janek Konończuk,

Grzegorz Wachowiak (trener),

Filip Superson (manager),

Jakub Kozołup (sędzia spotkania)

 

Zdjęcia: Edyta Owczarczyk 

Opis: Bartosz Grzelak

 

0
 

20.05.2012 r. Festyn zdrowia

20 maja 2012r. uczennice naszej szkoły – zespół „Bratki”  w ramach projektu „Czas na zdrowie” zorganizowały stoisko zdrowia. Promowaliśmy zdrowe odżywianie poprzez przygotowywanie na żywo pysznych i zdrowych kanapek, koktajli i herbatek ekologicznych. Koktajle były przygotowywane na bazie ekologicznych produktów, które udało nam się pozyskać od okolicznych przedsiębiorców. 

Do każdego serwowanego koktajlu przygotowaliśmy ulotki, na których zamieszczony był sposób wykonania oraz informacja o wartości odżywczej.  Na stoisku można było dowiedzieć się o zasadach zdrowego odżywiania, najczęściej popełnianych błędach żywieniowych oraz sprawdzić swoje BMI. Zorganizowaliśmy konkurs plastyczny dla najmłodszych dzieci, a dla starszych konkurs „wiem co jem”, którego wyniki prezentujemy również na naszej stronie.  W jednej z sal lekcyjnych ZS2 Bratoszewice odbył się pokaz filmów  edukacyjnych o zdrowym odżywianiu i aktywności fizycznej  z cyklu „Śmietnik w mojej głowie”.

 

Opiekun zespołu

Ewa Piszczyńska

Kliknij, aby otworzyć lub pobrać. Materiał w formacie pdf

Przepis na koktajle
Sprawdź, czy prawidłowo odżywiasz się
Zasady prawidłowego żywienia dzieci 
Właściwe odżywianie się

0

 


Aktywnie po zdrowie - prezentacja PDF